13/04/2015 | Yazar: Ömer Akpınar
Harp Okulları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Hükümet, eşcinselliği ‘ahlâksızlık’ olarak değerlendirdiğini bir kez daha gösterdi.
Harp Okulları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle Hükümet, eşcinselliği “ahlâksızlık” olarak değerlendirdiğini bir kez daha gösterdi.
Erinç Seymen, İsimsiz
Resmî Gazete’de Cuma günü yayınlanan Harp Okulları Yönetmeliğindeki değişiklik, eşcinselliği “ahlâka aykırı davranış” olarak tanımlayıp okuldan atılma sebebi olarak kabul ediyor. Değişiklikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve Disiplin Kanunu’ndaki cinsel yönelim ayrımcılığına bir yenisi eklendi.
Yeni Harp Okulları Yönetmenliği, “homoseksüellik, gayri tabiî mukarenet [doğal olmayan ilişki] ve benzeri” davranışları ahlâka aykırı olarak kodluyor ve okuldan atılma sebebi olarak kabul ediyor.
Ancak TSK’nın cinsel yönelim ayrımcılığı çok daha köklü.
TSK’nın mukarenet cephesinde yeni bir şey yok
Sağlık Yeteneği Yönetmenliği’ne Ocak 2013’te getirilen değişiklikle “cinsel kimlik ve davranış bozuklukları” bulunanlar Harp Okulları’na kabul edilmiyor. Yönetmelikte bu ifade daha önceden “psikoseksüel bozukluklar” ve “ileri derecede psikoseksüel bozukluklar” olmak üzere iki fıkra ile düzenleniyordu.
Disiplin Kanunu’na yine Ocak 2013’te yapılan değişiklik ise eşcinsel subayların işten atılmasına yol açıyor. Kanunda “ayırma cezasını gerektiren disiplinsizlikler” arasında “iffetsizlik” ve “gayri tabiî mukarenet” yer alıyordu.
“Eşcinsellerin eğitim hakkı ihlâl ediliyor”
Boğaziçi Üniversitesi LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) Çalışmaları Kulübü, bir açıklama yayınlayarak Harp Okulları Yönetmeliği’ndeki değişikliğin Anayasa’ya ve Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu belirtti ve eşcinsellerin eğitim hakkının ihlâl edildiğine dikkat çekti:
“Toplumda eşcinselliği ahlâksızlık olarak gören kimseler bu tür fiiller karşısında şok veya rencide ya da rahatsız olsa dahi, bu durum kendi başına bu fiilleri kendi rızasıyla işleyen yetişkinlere cezai yaptırım uygulanmasını mazur gösteremez.”
Vakit gazetesi, 2010 yılında yayınladığı bir haberle Deniz Harp Okulu’ndaki eşcinsel öğrencileri ifşa etmiş, hedef göstermiş; yetkileri ise ayrımcılık yapmaya zorlamıştı. Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan LGBT dernekleri, askerî öğrencilere yönelik soruşturmaların durdurulmasını talep etmişti.
CHP, TSK’da değişiklik teklif etmişti
CHP, Şubat ayında verdiği İş Kanunu teklifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nu da kapsayacak şekilde şu değişiklikleri önermişti:
“Türkiye Cumhuriyeti özel ve kamu istihdamı için mesleki eğitim, temin, terfi, işten çıkarma, istihdam ve ücret koşulları da dâhil olmak üzere cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığı ortada kaldırılması ve yasaklanması,
“Polis ve askeri kuvvetlerde hizmet de dâhil kamu işlevlerinde istihdam ve her düzeyde kamu hizmetini içerecek şekilde kamu hizmetinin her alanında eşit istihdam ve terfi koşullarının temin edilmesi.”
İlgili haber:
Etiketler: insan hakları, askerlik