15/01/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

5. Pembe Hayat KuirFest dün akşam Büyülü Fener’de görkemli bir başlangıç yaptı. Matmazel Coco’nun muhteşem sunumu ve festivalin açılış filmi olan Köpek’in gösteriminden önce seyirciye mikrofon uzattık ve dedik ki "Sizce KuirFest neden önemli?"

Kız abla bu KuirFest neden önemli? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

5. Pembe Hayat KuirFest dün akşam Büyülü Fener'de başladı. Matmazel Coco'nun görkemli sunumu ve festivalin açılış filmi olan Köpek'in gösteriminden önce seyirciye mikrofon uzattık ve dedik ki "Sence KuirFest neden önemli?"

Ayta Sözeri: Sence KuirFest neden önemli? Bizi anlattığı için değil mi? Benim için de bu yüzden önemli işte. Seni, beni; hepimizi anlatıyor. 

Tuan Tual: KuirFest denince aklıma iki şey geliyor: birincisi buluşmalar bizim için çok büyük önem arz ediyor çünkü birbirimizi sıklıkla görebilme imkanımız oluyor. İkincisi ise KuirFest'in önemi diğer buluşmalardan biraz daha farklı. Daha çok kişinin birbirini daha yakından tanımasına olanak sağlıyor. Ve sanırım en kalabalık KuirFest bu olacak, Köpek filminin ilk defa burada gösterilecek olmasının etkisi büyük. 

Esra Yılmaz: Bu benim KuirFest'e ilk katılışım. Türkiye'nin her yerinden LGBTİ'lerin katıldığı bu festival çok önemli çünkü heteronormativite dört bir koldan yaşam alanlarımızı sınırlarken; kendimizi tanıyabileceğimiz, görünürlüğümüzü arttırabileceğimiz her türlü etkinlik heteronormativiteyi yıkmamızda bize yardımcı oluyor. 

Fırat Vratyan: Neden önemli... Önemli çünkü hiç görmediğimiz kadar ibne görüyoruz abla, napalım! 

Melisa Yıldırım: LGBTİ'lerin kimliklerinin olduğu gibi sanatsal görünürlükleri de çok az. Bugün Ayta (Sözeri) ablamız var mesela, çoğu transın ikonu. Lezbiyen biseksüel kadın görünürlüğü üzerine çok güzel filmler oluyor. Önemli çünkü seviyoruz ve bize daha güzel şeyler üretmek için şevk veriyor. KuirFest iyi ki var!

Seçin Tuncel: Türkiye'de herhangi bir insan olarak, bir eşcinsel olarak yıl içerisinde Ankara'ya baktığım zaman benim hayatıma ve cinsel kimliğime dair kendime ait bir şey buluyorum. Buradan Pembe Hayat'taki arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum, çok büyük bir emek kesinlikle. Bu emeğin öneminin dışında şu var: KuirFes'i düşündüğüm zaman ben hep, böyle sene içinde iki üç tane "Ankara Şehir Rehberi" minvalinde yayınlar çıkar. Bu rehberlerde ya da radyo programlarında KuirFest'i duymak bana öyle iyi geliyor ki... Bunu anlatamam, tarifi imkansız bi duygu. Ayrıca boynuzları çok sevimli (gülüyor) bence hepimiz o boynuzları sevelim! 

Dijle Kılınç: Kuir'i çok az kişi biliyor bu yüzden önemli. Daha çok insanın öğrenmesi için. Ayrıca filmler ve atölyelerin çeşitli açıcı tarafları olduğunu düşünüyorum. Özellikle kuir olmayan, LGBTİ olmayan insanlar için çok çok önemli. 

Derin Akıllı: Benim için KuirFest ilk Ankara'ya yerleştiğim ve ilk kimliğimi keşfettiğim tarih. KuirFest'te ben gerçekten benim. Geçen sene sakallıydım (gülüyor) ama bu sene elbiseliyim, olmak istediğim gibiyim. 

Cemal Akyüz: İstanbulda yıllar önce büyük zorluklarla bir LGBTİ film festivali yapmaya çalıştılar. 1 sene yapıldı sadece, seanslar basıldı birsürü uğraşıldı ama bu işten vazgeçtiler. Sonra !f Bağımsız  Film Festivali küçük bir bölüm ayırdı LGBTİ'lere. Ve en sonunda sadece LGBTİ'lere ve kuirlere yönelik bir film festivali yapma cesaretini Ankara'da Pembe Hayat gösterdi. Bunun için çok önemli. Çıktığı günden beri takip ediyorum. Gösterilen tüm filmler kuir olana da olmayana da sesleniyor. Bu festivalde kuirin ne olduğunu ne olmadığını her şeyi görebilirsiniz. 

A. Ömer: Toplumdaki heteronormativite ve stereotiplerin yıkılması, insanların "normal" dışında da yaşam olduğunu, bu yaşamın diğer yaşamlara hem benzediğini hem benzemediğini görmesi için çok çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Gizem Derin: Görünürlüğümüzü en güçlü araç olan sanatla arttırmak için çok önemli. Bu aracı kullanarak emek gösteren arkadaşlar bizim için çok büyük işler yapıyorlar. Türkiye'de malesef bunun aktivizmini yürütmek çok zor ama bi yandan umut verici. Aktivizmimizin bir yanı olan KuirFest de bu sebeple büyük önem taşıyor. 

Sinan Ahmet Aşkın: Önemli çünkü ücretsiz film gösterimi her yerde yok ve kimse de açılışta kolay kolay şarap dağıtmıyor! 

5. Pembe Hayat KuirFest programına buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam