16/04/2006 | Yazar: Kaos GL

İspanya sinemasının usta ismi Pedro Almodovar, 5 filmiyle Nisan ayında Kaos Kültür Merkezi’nde...

İspanya sinemasının usta ismi Pedro Almodovar, 5 filmiyle Nisan ayında Kaos Kültür Merkezi’nde... Pedro Almodovar filmleri Nisan ayı boyunca her Pazar günü saat 16:00’da ücretsiz izlenebilecek.

KAOS GL




Bir Yönetmen: Pedro Almodovar

1949’da İspanya’da dünyaya gelen Almodovar, ilk uzun filmi Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón’u (Pepi, Luci, Bom Ve Diğer Sıradan Kızlar) 31 yaşında çekti. Yaptığı her film olay yarattı, rahatsız etti. Kendine has renkleri, kahramanları ve diliyle dünya sinemasının en iyi yönetmenlerinden biri oldu. Hemen her filminde gey, lezbiyen, travesti, transseksüel, uyuşturucu müptelası pek çok karaktere yer vardı. Öyküleri hep hayatın içindeydi, kahramanları da... İlk filmlerinde eşcinsel kahramanları hep başroldeyken zamanla onların yerini kadınlar aldı ama eşcinselleri hiçbir zaman unutmadı.

Pedro Almodovar filmleri Nisan ayı boyunca her Pazar günü saat 16:00’da ücretsiz izlenebilecek.

‘Bir Yönetmen: Pedro Almodovar’ toplu gösteriminde yer alan filmler ise şöyle:

2 Nisan 2006, Pazar

Arzunun Kanunu - ''La Ley del deseo'' (1987)

Oyuncular: Antonio Banderas, Carmen Maura

Berlin Film Festivali’nde 1987 yılından bu yana verilen Teddy Ödülü’nü de ilk kez alan filmde, senaryolarını yazıp film çeken eşcinsel bir yönetmenin arzuları ve karşılıksız aşkı yine yönetmene özgü mizah anlayışı ile anlatılıyor.

9 Nisan 2006, Pazar

Yüksek Topuklar - ''Tacones lejanos'' (1991)

Oyuncular: Victoria Abril , Marisa Paredes , Miguel Bose

Tanınmış bir yıldız olan Becky ile televizyoncu kızı Rebecca'nın araları 15 yıldır açıktır. Seneler sonra bir konser için Madrid'e dönüp kızının hayatına tekrar giriş yapan Becky, onu kendi eski aşklarından biri ile evlenmiş bulur. Genç kadın ve annesi bunca zaman sonra tekrar yakınlaşırken kocası esrarengiz bir şekilde ölüverir...
Pedro Almodovar'dan umulacak tarzda muzır bir melodram. Bu kez cinayet ve esrar temalarıyla da süslü. Javier Bardem'i küçük bir rolde müjdelerken Victoria Abril'i de teşhir eden, "yaramaz" ve güçlü bir yapım.

16 Nisan 2006, Pazar

Annem Hakkında Her Şey - ''Todo sobre mi madre'' (1999)

Oyuncular: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Candela Pena, Penélope Cruz

Oğlu Esteban'ın üzerinden araba geçmiştir ve Manuela'nın ağlamaktan göz pınarları kurumuştur. Karanlıklar ardında geçmiş ve gelecek içiçe geçer. Aynı gece hastanede Manuela beklerken oğlunun günlüğüne göz atar...
Trajik olayın ardından rastlantılar benzer dünyaları olan insanları biraraya getirir ve herkesin birbirini zenginleştirdiği bir paylaşım başlar. İspanyol sinemasının dahi yönetmeni Pedro Almodovar'ın son derece etkileyici bir filmi. Kadınlara ve annelere ithaf edilmiş, son derece hüzünlü ve keyifli bir başyapıt.

23 Nisan 2006, Pazar

Konuş Onunla - ''Hable con ella'' (2002)

Oyuncular: Javier Camara, Darío Grandinetti, Rosario Flores, Leonor Watling

Altın rengi, üzeri somon güllerle dolu perde Pina Bausch’un Café Müller adlı izletisini sergilemek üzere açılır. İzleyenler arasında birbirini tanımayan iki genç adam vardır. Bir hemşire olan Benigno ve kırklı yaşlarında bir yazar olan Marco. Sahnede ahşap iskemleler ve masalar arasında, Henry Purcell’in The Fairy Queen adlı eseriyle, kollarını açmış danseden iki kadın vardır. Performansın duygusallığı karşısında Marco ağlamaya başlar. Benigno yanında oturan adamın ağladığını farkeder ve kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek ister ama cesaret edemez.
Aylar sonra iki adam ‘El Bosque’ adlı Benigno’nun çalıştığı özel bir klinikte tekrar karşılaşırlar. Lydia, Marco’nun profesyonel boğa güreşçisi olan kızarkadaşı yaralanmış ve komadadır. Benigno ise klinikte çalışmakta ve komada bir başka genç kadına, bir bale öğrencisi olan Alicia’ya bakmaktadır.
Marco, Alicia’nın odasının önünden geçerken Benigno onunla konuşmaya başlar. Bu herşeyin altüst olduğu yakın bir dostluğun başlangıcı olur. Kliniğin dört duvarı arasında ne kadar süreceği belli olmayan bu zaman dilimi; 4 insanın hayatını, geçmişini, bugününü ve geleceğini bilinmeyen bir kadere doğru taşır.



30 Nisan 2006, Pazar

Kötü Eğitim - ''La Mala educación'' (2004)

Oyuncular: Gael García Bernal, Fele Martínez, Javier Cámara

İki erkek çocuk, Ignacio ve Enrique, 60'lı yılların İspanya'sındaki bir katolik okulunda öğrencidirler. Burada geçirdikleri zaman boyunca aşkı, sinemayı ve korkuyu keşfederler. Okulun müdürü ve edebiyat öğretmeni Peder Manolo, bu keşiflerin hem şahidi olur, hem de bir parçası...
Üç karakter yıllar sonra, 70'lerde ve 80'lerde, iki kez daha aynı mekanda bir araya gelecekler. Bu karşılaşmalar aralarından birinin yaşamı ve ölümü için belirleyici olacak.
Pedro Almodóvar bir kez daha anavatanı İspanya'da gezdiriyor kamerası. İnsanların derilerinin altına giriyor, yaşananları ve yaşanamayanları bir arada anlatıyor.





Etiketler: kültür sanat
İstihdam