13/08/2013 | Yazar: Kaos GL

KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Doğuş Derya, Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleşen dünkü yemin töreninde mevcut milletvekili yemininden önce kendi hazırladığı yemini okudu.

KKTC Meclisi’nde Erkek Egemen Yemine Vekil Protestosu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
KKTC’de Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Doğuş Derya, Cumhuriyet Meclisi’nde gerçekleşen dünkü yemin töreninde mevcut milletvekili yemininden önce kendi hazırladığı yemini okudu. Vicdanının ve etik duruşunun sesini dinlediğini belirten Derya, erkek egemen yeminin değiştirilerek daha çoğulcu bir hale getirilmesini istedi.  
 
İlk kez vekil seçilen Derya’nın kürsüde kendi yeminini okuması, bazı milletvekillerinin büyük tepkisine yol açtı. Meclis Başkanlık Divanı adına oturum başkanlığını yürüten Demokrat Parti – Ulusal Güçler (DP-UG) Miletvekili Ergün Serdaroğlu da Derya’nın yeminini bitirmesine izin vermedi. İşte Doğuş Derya’nın ‘vicdan yemini’:
 
“Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin, dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı, fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma, çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vazgeçmeyeceğime insanlık onurum üzerine ant içerim.”  
 
Yaşanan gerginlik üzerine 5 dakika ara verildi. Doğuş Derya ikinci kez kürsüye geldiğinde KKTC’nin aşağıdaki resmî milletvekilliği andını okudu:
 
“Devletin varlığını ve bağımsızlığını, yurdun ve halkın bölünmez bütünlüğünü, halkın kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ve Atatürk ilkelerine bağlı kalacağıma; halkımın refah ve mutluluğu için çalışacağıma; her yurttaşın insan haklarından ve temel hak ve özgürlüklerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya bağlılıktan ayrılmayacağıma; namusum ve şerefim üzerine and içerim.”
 
50 sandalyeli KKTC Meclisi, 46 erkek ve dört kadın vekilden oluşuyor.    

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam