11/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Vicdani reddini açıklayan antimilitaristler, ‘Kobanê yaşamdır, yaşam için reddediyoruz’ dedi, haklarında açılan soruşturma belgelerini yaktı.

Kobanê için vicdani ret Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Vicdani reddini açıklayan antimilitaristler, “Kobanê yaşamdır, yaşam için reddediyoruz. Rojava için, Roboskî için, Kobanê için reddediyoruz” dedi. Vicdani retçiler, haklarında açılan soruşturma belgelerini de yaktı.
 
Vicdani Ret Derneği üyeleri, Kobanê için vicdani retlerini açıkladı.
 
Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen vicdani retçiler, “Öldürmeyeceğiz, ölmeyeceğiz, kimsenin askeri olmayacağız”, “Savaşa karşı vicdani ret” ve “Reddet, diren, hayır de. Askere gitme” sloganları attı.
 
ETHA’nın haberine göre, Vicdani Ret Derneği adına açıklama yapan Merve Arkan, vicdani reddin anlamının bu topraklarda kardeşe kurşun sıkmamanın ifadesi olduğunu belirtti. Sistem ve devletin bundan rahatsız olduğunu belirten Arkan, “Halkı askerlikten soğutma” gerekçesiyle devlet şiddeti ve baskısına maruz kaldıklarının söyledi. Arkan, “Kaçak değil vicdani retçiyiz” dedi, tam da IŞİD saldırılarının yoğunlaştığı şu dönemde vicdani ret açıklamalarının önemli olduğunun altını çizdi.
 
Merve Arkan, IŞİD’e yapılan yardımlara, mühimmat sevkiyatlarına, protestolara yapılan polis-asker saldırılarına, zorla göç ettirmelere, çocukların katledilmesine, kadınların esir pazarlarında köleleştirilmesine, meclisten geçen tezkereye karşı vicdani ret çağrısı yaptı.
 
“Devletin yasaları beni bağlamaz!”
Türkiye’de ilk vicdani reddini açıklayan kişilerden Vedat Zencir ve Ercan Aktaş, haklarında açılan soruşturma belgelerini yaktı. 51 yaşındaki Zencir, 24 yıl önce vicdani reddini açıkladığını, o zamandan beri devlet terörüyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Zencir, “Devletin yasaları beni bağlamaz, insan haklarını ihlal eden her yasayı çiğnedim, çiğnemeye devam edeceğim. Hiç kaçmadığımız halde devlet bize kaçak muamelesi yapıyor” dedi. Kobanê’yi barış için yaşama umudu olarak değerlendiren Zencir, Kobanê’nin uluslararası güçler tarafından oluşturulan, uluslararası faşist bir örgüte teslim edilemeyeceğine işaret etti. “Kobanê İspanya’dır” diyen Zencir, enternasyonal barış ve kardeşliğin Kobanê’den geçtini söyledi.
 
“Bir Türk olarak asker doğmadım”
Bugün itibariyle vicdani retlerini açıklayan Zeynep Coşkunkan ve Uğur Bolat ise ataerkil militarist sistemin askerliğine karşı olduklarını belirtti. Kobanê’deki kadın mücadelesine dikkat çeken Coşkunkan, “Kadınların vicdanı militarist sistemi reddediyor” dedi. Uğur Bolat ise şöyle konuştu: “Bir Türk olarak ne Türk ne asker doğdum. Öldürmeyi reddediyorum. Katledilen, ezilen halklar için reddediyorum. Roboskî içi reddediyorum. Rojava için reddediyorum. Bir Türk olarak reddediyorum. Vicdanım reddediyor.” 

Etiketler: insan hakları, askerlik
nefret