28/11/2014 | Yazar: Kaos GL

Suruç Kobanê Dayanışma Koordinasyonu ile Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kamplarda kalan Kobanêli çocuk ve bebekler için kampanya başlattı.

Kobanêli bebek ve çocuklar için kampanya Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Suruç Kobanê Dayanışma Koordinasyonu ile Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kamplarda kalan Kobanêli çocuk ve bebekler için kampanya başlattı.
 
IŞİD çetelerinin zulmünden kaçan 200 bin Kobanêlinin yaklaşık 120 bini, Urfa’nın Suruç ilçesi ve civarına sığındı. Savaşın göçe zorladığı Kobanêlilerin önemli bir bölümünü kadınlar, çocuklar ve bebekler oluşturuyor.  20 bin çocuk ve 0-3 yaş arası yaklaşık 6 bin 500 bebek oldukça zor koşullarda, yaşamsal ihtiyaçları da yeterince karşılanamıyor.  Özellikle bebekler için mama/süt dağıtımının sürekli ve düzenli yapılabilmesi gerekiyor.
 
Genel olarak gıda ihtiyacı da devam eden Suruç’ta, bebeklerin beslenebilmesi öncelikli sorun. Günlük mama/süt dağıtımının gerçekleşebilmesi için yardımların, savaş koşulları sona erene kadar süreklileşmesi zorunlu ihtiyaçlar arasında. Suruç Belediyesi, sınırlı imkânları ve gelen yardımlar çerçevesinde ihtiyaçlara yanıt vermeye çalışsa da yardımların giderek azalıyor olmasından kaynaklı zorluklar yaşanıyor.
 
Kurulan çadır kentlerle barınma sorunu önemli ölçüde giderilmiş durumda. Ancak çadır koşulları bebekler için çok elverişli değil. Koşulları daha elverişli hale getirebilmek için Suruç Kobanê Dayanışma Koordinasyonu ile Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği iki kampanya başlattı.
 
Bir bebek için bir beşik ve bir biberon
 
Hava koşulları giderek ağırlaşıyor. Kış şartlarıyla da giderek zorlaşan çadır yaşamı bebekler için uygun değil.  Daha korunaklı uyuyabilmeleri için beşiğe ihtiyaçları var. Kampanya çerçevesinde, bebeklerin beşik ve biberon ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Gönderilecek beşiklerin portatif ve ebat olarak küçük olması gerekiyor. Puset ve bebek arabaları da beşik olarak kullanılabilir.
 
Çocuğuna alırken bir mama, bir süt ve bir biberon daha al
 
Savaşın göçe zorladığı anneler, yeterince beslenememe ve yaşadıkları sıkıntılardan dolayı bebeklerini anne sütüyle besleyemiyorlar. Yetişkinlere yönelik gıda dağıtımlarının gecikmesi büyük sorunlara neden olmasa da, bebekler için hayati sorunlara yol açabiliyor. Her gün sürekli ve düzenli olarak mama/süt dağıtımlarının yapılması hayati zorunluluk taşıyor. Bebekler için mama, bebek ve çocuklar için süte ihtiyaç var. Fakat dağıtım yapabilecek malzeme mevcut değil.
 
Koordinasyon ve dernek kampanyalar için tüm STK, parti, dernek ve kuruluşları dayanışmaya, kampanya çağrıcısı olabilecek her kurumu, bulunduğu yerellik üzerinden ortak dayanışma ağını örmeye çağırıyor.  

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam