28/11/2013 | Yazar: Tunca Özlen

Gökkuşağının Kızılı Kocaeli’de eşçinsel siyasetçi ve hak savunucusu Harvey Milk’in mücadelesini konu alan Milk filmini gösterecek.

Kocaeli Eski Cafe’de ‘Milk’ gösterimi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Gökkuşağının Kızılı Kocaeli’de eşçinsel siyasetçi ve hak savunucusu Harvey Milk’in mücadelesini konu alan Milk filmini gösterecek. Film gösteriminin ardından dünyada ve Türkiye’de LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) hareketinin tarihçesi üzerinde durulacak.
 
Etkinlik 28 Kasım Perşembe saat 17.00’da Eski Cafe’de düzenlenecek. Milk filminin gösterimi Gökuşağının Kızılı’nın Kocaeli’ndeki ilk etkinliği olacak.
 
Harvey Milk kimdir?
Harvey Milk, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde cinsel yönelimini açıklayarak belediye meclisine seçilen ilk eşcinsel erkektir. Eşcinselliğini uzun yıllar boyunca açıklama ihtiyacı hissetmeyen ve kırk yaşına gelene kadar bu konudaki sivil hareketlere katılmayı tercih etmeyen Milk, kararını 1960’ların karşı kültür hareketinde yer aldıktan sonra değiştirdi.
 
1972 yılında, New York’tan San Francisco’ya taşındı ve 1970’li yıllarda bu şehirdeki Castro Bölgesi’ne eşcinsel erkeklerin göçünün öncülerinden biri oldu. Cinsel yönelim ayrımcılığını duyurmak için çevrenin politik ve ekonomik gücünü kullanmasına rağmen seçimlerde üç kez başarısız oldu. Kampanyaları sayesinde popülaritesi yükseldi ve 1977 yılında şehir denetçisi olarak seçildi. Seçilmesi aynı zamanda şehirdeki sosyal değişikliklerin habercisi oldu. 

Milk 11 ay boyunca bulunduğu görevinde San Francisco’daki eşcinsel haklarının geliştirilmesiyle ilgilendi. 27 Kasım 1978’de Milk ve belediye başkanı George Moscone, bir süre önce istifa etmiş fakat görevini geri isteyen bir diğer meclis üyesi Dan White’ın suikastına uğrayarak yaşamlarını kaybettiler.
 
Yönetmen Sean Penn
Hollywood’un en duyarlı yönetmenlerinden Sean Penn, kâh Irak savaşına karşı çıkmış, bazen de işçi sınıfı lehinde açıklamalar yapmış, tercihini her zaman ezilenler lehinde kullanmış bir yönetmen. Milk ile duyarlı olduğu bir diğer konu olan gey hakları konusunda idol addedilen Harvey Milk’in yaşamını beyazperdeye aktararak yine farkını gösteriyor.
 
İletişim ve adres
Ücretsiz olacak gösterim için irtibat numarası: 0535 0865701
Eski Cafe’nin adresi:  Pertev Paşa Caddesi, Tahsin Marmara Sokak, No: 3/B, İzmit (Eğitim-Sen’in karşısı)
 
Etkinlik için açılan Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
 

Etiketler: kültür sanat
İstihdam