16/04/2007 | Yazar: Kaos GL

Bilim insanları kemik iliğinden elde edilen kök hücreleri sperm hücresine dönüştürmeyi başardı.

Bilim insanları kemik iliğinden elde edilen kök hücreleri sperm hücresine dönüştürmeyi başardı. Buna göre lezbiyen çiftler kendi hücrelerinden elde edilen spermle biyolojik çocuklarına sahip olabilecek.

KAOS GL

Kök hücreler üzerinde araştırmalar yapan bilim insanları kemik iliğinden olgunlaşmamış sperm hücreleri elde etmeyi başardı. Bu hücrelerin tam olarak gelişmiş spermlere dönüştürülmesi halinde, bunun kısırlık tedavilerinde çığır açan bir yöntem olacağı, erkeklerde yaşanan kısırlık sorununu tamamen ortadan kaldıracağı belirtildi. 3 yıl içinde uygulamaya geçileceği belirtilen buluşun erkekleri çocuk yapmada devre dışı bırakabileceği de bildiriliyor.

Üreme konusundaki erkek egemenliğine son vereceği yorumları yapılan buluş sayesinde kadınlar erkeğe gerek kalmadan kendi hücrelerinden elde edilen spermle çocuk doğurabilecek. Lezbiyen çiftler de böylece kendi biyolojik çocuklarına sahip olabilecek.

Göttingen ve Münster üniversiteleri ile Hannover Tıp Üniversitesi araştırmacıları, kemik iliğinden alınan kök hücrelere A vitamini enjekte ederek, testislerde bulunan ve spermleri oluşturan hücrelerin benzerlerine dönüşmesini sağladı.

Kaynak: The Times, The Independent, Vatan, 14 Nisan 2007

Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam