27/08/2019 | Yazar: Kaos GL

Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi, Queer Olympix’in yasaklanmasına ilişkin açıklama yayınladı: “Bir spor etkinliğinin ‘genel sağlığın korunması’ gerekçesiyle yasaklanması, insan aklıyla dalga geçmektir.”

“Kolluk ve idarenin görevi yasaklamak değil, korumaktır!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi, Queer Olympix’in yasaklanmasına ilişkin açıklama yayınladı: “Bir spor etkinliğinin ‘genel sağlığın korunması’ gerekçesiyle yasaklanması, insan aklıyla dalga geçmektir.”

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Queer Olympix 23 Ağustos’ta Heybeliada’da başladı. 24 Ağustos günü İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebi üzerine Kadıköy Kaymakamlığı, Queer Olympix’in Kalamış’ta yapılacak bölümlerini “Kamu düzeni, suç işlenmesini önlemek, genel sağlığın ve genel ahlakın korunması”nı gerekçe göstererek yasakladı.

Emniyet Müdürlüğü istedi, Kadıköy Kaymakamlığı Queer Olympix’i yasakladı! - TIKLAYIN

Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi, “Kolluk ve idarenin yasakçı ve baskıcı tutumu Kadıköy’ün birlikte yaşama ve birbiriyle dayanışma kültürünü yansıtmamaktadır. Emniyet ve Kaymakamlık yetkilileri bir spor etkinliğini ‘genel sağlığın korunması’ gerekçesiyle yasaklayarak insan aklıyla dalga geçmektedir” dedi.

“LGBTİ+ görünürlüğü engellenemez!”

Kadıköy Kent Konseyi LGBTİ+ Meclisi’nin yayınladığı açıklamanın tam metni şöyle:

“LGBTİ+ spor takımları tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Queer Olympix adlı LGBTİ+ olimpiyatlarının Kadıköy Belediyesi’nin de desteği ile 24-25 Ağustos’ta Kalamış Parkı’nda gerçekleşecek müsabakalarının Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün talebi ve Kadıköy Kaymakamlığı’nın oluruyla yasaklandığı dün sabah etkinlik alanında TOMA ve gözaltı araçlarıyla yapılan polis baskınıyla tebliğ edilmiştir.”

“Bilinmelidir ki Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Kadıköy Kaymakamlığı bu hukuksuz engellemeyle suç işlemektedir. Jet hızıyla alınan yasaklama kararı ile Kadıköy’de LGBTİ+’ların ifade ve örgütlenme özgürlüğü ile spor yapma hakkı açıkça ihlal edilmiştir. Kararda sayılan ‘kamu düzenini sağlamak ve suç işlenmesini önlemek’ gibi gerekçeler herhangi bir makul temellendirmeye dayanmayan soyut iddialardır. Emniyet ve Kaymakamlık yetkilileri bir spor etkinliğini ‘genel sağlığın korunması’ gerekçesiyle yasaklayarak insan aklıyla dalga geçmektedir.”

“Dahası, tarih ve mekan bilgisi ile programı haftalar öncesinden duyurulan bir etkinliğin yasaklamasına dair kararın alınması ve bildirilmesi için özellikle haftasonu beklenerek itiraz ve yürütmeyi durdurma için hukuk yoluna başvurma hakkı fiilen elden alınmıştır. Kararın tebliği için gelen polis memurlarının spor etkinlikleri için böyle bir kanuni zorunluluk bulunmamasına rağmen sırf düzenleyici ve katılımcıların LGBTİ+’lar olması nedeniyle etkinliğin bildirilmesinin zorunlu olduğunu iddia etmesi ise kimliklerimizin kolluk ve idare tarafından kriminalizasyonunun göstergesidir. Özetle, bir kez daha baştan sona bir hukuksuzluk silsilesiyle karşı karşıyayız.”

“Buradan Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Kadıköy Kaymakamlığı’na hatırlatıyoruz: Kolluk ve idarenin görevi yasaklamak değil, korumaktır. Olası tehditlere karşı etkinliklerin güvenliğinin sağlanması sorumluluğu Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle kabul edilmiş ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla defalarca kez hatırlatılmış bir pozitif yükümlülüktür. Yetkililer mevzuat ve içtihatlara aykırı keyfi uygulamalarına bir an evvel son vermeli ve görevlerini layıkıyla yerine getirmelidirler.”

“Sakini, yararlanıcısı ve paydaşı olmaktan mutluluk duyduğumuz Kadıköy ilçesi insan haklarına saygılı, aydınlanmacı, barışçıl ve çağdaş bir kenttir. Parçası olduğumuz Kadıköy Kent Konseyi, tüm çalışmalarını herkesin eşit kent hakkına sahip olduğu katılımcı ve demokratik bir kent tahayyülüyle yürütmektedir. Kolluk ve idarenin yasakçı ve baskıcı tutumu Kadıköy’ün birlikte yaşama ve birbiriyle dayanışma kültürünü yansıtmamaktadır.”

“Queer Olympix 2019 düzenleyici ve katılımcıları ve Kadıköy LGBTİ+ toplumuyla dayanışma duygularımızı ifade eder, Kadıköy’de her türlü hukuksuz, yasakçı ve baskıcı uygulamaya karşı yerel savunuculuk çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyuna duyururuz. LGBTİ+’lar kent yaşamının her alanında olduğu gibi sahalarda da var olmaya devam edecekler. Çünkü LGBTİ+ varoluşu yok sayılamaz. Çünkü LGBTİ+ görünürlüğü engellenemez. Çünkü LGBTİ+ mücadelesi yasaklanamaz.”


Etiketler: insan hakları
nefret