22/02/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL’nin düzenlediği “koloni” sergisi insan kavramını sorgulayan eserleri sanatseverlerle buluşturdu.

“koloni”: İnsan olmak ya da olmamak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin düzenlediği “koloni” sergisi insan kavramını sorgulayan eserleri sanatseverlerle buluşturdu.

Kaos GL’nin düzenlediği “koloni” sergisi 23 Aralık-3 Şubat tarihleri arasında İstanbul’da bulunan Abud Efendi Konağı’nda insan kavramını sorgulayan eserleri sanatseverlerle buluşturdu. Posthuman tartışmalarını queer eleştiri ile buluşturan sergi “insandan daha çok ve daha önce bir aradalığı” işaretledi. Serginin küratörlüğünü Aylime Aslı Demir, Derya Bayraktaroğlu ve Kevser Güler üstlendi.

Hayvan hakları savunucusu Steve Best, insanlık kültüründe dışlanma söylemi, mantığı ve metodlarının insanın hayvanları hâkimiyeti altına alması ile ilişkilendirerek, insanın üstün olduğu varsayımının “normal”e uymayan çeşitli insan tipleri ve gruplarının tahakküm altına alınması ve katledilmesini destekleyip meşrulaştırdığını söylüyor. “koloni” de benzer bir yerden, insanı ayrıcalıklı kılan ve var oluşu topyekûn insana atfeden bilgi, bilim, teknoloji ve siyaset üretim biçimlerini eleştirel bir bakışla değerlendirdi.

İnşa edilen ikiliklere odaklandı

23 Aralık Cumartesi günü yaklaşık 400 kişinin katıldığı bir açılışla “koloni” serginin sona erdiği 3 Şubat tarihine kadar Abud Efendi Konağı’nın misafiri oldu. Kevser Güler, Derya Bayraktaroğlu ve Aylime Aslı Demir’in küratörlüğüyle “koloni insan/insan olmayan, doğa/kültür, canlı/cansız, organik/teknolojik gibi inşa edilmiş ikilikleri tartışan sanatsal çalışmaları bir araya getirdi.

Sergide Yavuz Erkan, Ursula Mayer, Nilbar Güreş, Erinç Seymen, Uğur Engin Deniz, Daria Martin, Gökçe Yiğitel, Mary Maggic, İris Ergül, Katja Novitskova, Furkan Özkekin, Dynasty Handbag, Aykan Safoğlu, İz Öztat ve Zişan, Kerem Ozan Bayraktar, Mariah Garnett, Umut Yıldırım, Yasemin Nur ve İyi Saatte Olsunlar’ın işleri ile yer aldı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam