08/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Program; farklı kimliklerin temsili ve kapsayıcı katılım ve çeşitlilik ilkeleri doğrultusunda, azınlık, engelli, LGBTİ+ veya göçmen gençlerin başvurularını cesaretlendiriyor. Programa son başvuru tarihi 23 Nisan.

Konuşmamız Gerek Derneği’nden Yerel Menstrüel Adalet Elçileri Programı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dernek, programı şöyle duyurdu:

“Konuşmamız Gerek Derneği olarak 2016 yılından beri Türkiye’de menstrüel adalet alanında sürdürdüğümüz çalışmaları yerelde geliştirmek ve bu alanda çalışmak isteyen genç insanlara alan açmak istiyoruz. Bu amaçla Türkiye'nin 7 bölgesinden, farklı kimlikler ve ilgi alanlarından, menstrüel adalet alanında çalışmak isteyen gençlerin bir araya geldiği, birbirinden öğrendiği, dayanıştığı bir topluluk kurmayı hayal ediyoruz. 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü’nde başlayacak programa başvuranlar arasından ilk nesil yerel menstrüel adalet elçilerimizi seçeceğiz. Programın lansmanını İstanbul’da gerçekleştireceğimiz Dünya Menstrüel Hijyen Günü etkinliğimizde yapacağız ve yerel menstrüel adalet elçilerimizi bütün masraflarını karşılayarak İstanbul’daki bu ilk büyük ve renkli buluşmada bir araya getireceğiz.

Yerel Menstrüel Adalet Elçileri, bir yıl boyunca Konuşmamız Gerek Derneği’nin gençlik danışma kurulunda yer alacak, kendi bölge ve şehirlerinde menstrüel adalet konusunda gerçekleştirmek istedikleri araştırma, savunuculuk ve saha çalışmalarını düzenlemek, fikirlerini hayata geçirmek için 1 yıl boyunca Konuşmamız Gerek Derneği’nin bu alandaki eğitim, sosyal ağ oluşturma ve mentörlük desteklerinden yararlanacaklar. Bu çalışmaların tasarımı ve liderliği tamamen genç elçilerimiz, belirledikleri yerel ihtiyaçlara göre yürütüyor olacak. Yerel Menstrüel Adalet Elçileri, Türkiye’nin 7 bölgesinin her birinde seçtiğimiz 3’er genç olmak üzere toplam 21 gençten oluşan, her yıl yeni nesil elçilerin katıldığı, gençlerin menstrüel adalet alanında anlamlı katılımını ve yereldeki etkilerini geliştirmeyi amaçlayan bir dayanışma ve savunuculuk ağının, ve aynı zaman Konuşmamız Gerek Derneği’nin bir yıl süreli Gençlik Danışma Kurulunun üyeleri olan genç savunuculardır.”

Programa başvuru kriterleri ise şöyle:

18-30 yaş arasında olmak;

Türkiye’de ikamet etmek;

Regl yoksulluğu ve tabusu ve menstrüel adalet alanlarına ilgi duymak;

Menstrüel adalet konusunda yaşadığı şehirde veya bölgede savunuculuk ve değişim yaratma konusunda yüksek motivasyona ve uygulanabilir, yaratıcı fikirlere sahip olmak.

LGBTİ+ gençlerin katılımı destekleniyor

Coğrafi temsiliyeti gözetmek amacıyla Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin her birinden 3’er genç olmak üzere toplam 21 genç ilk yerel menstrüel adalet elçileri arasına seçilecek. Başvuranların eğitim düzeyi veya çalışma durumunun başvurularına herhangi bir etkisi olmayacak. Ayrıca menstrüel adalet alanında başarılı olmuş, somut şekilde hayata geçirilmiş bir fikrin olmasına gerek yok, yalnızca elçi adaylarının kendilerini anlatırken ifade ettikleri ilgi ve motivasyon, ve coğrafi temsil etkili olacak.  Program; farklı kimliklerin temsili ve kapsayıcı katılım ve çeşitlilik ilkeleri doğrultusunda, azınlık, engelli, LGBTİ+ veya göçmen gençlerin başvurularını cesaretlendiriyor.

Yerel menstrüel adalet elçileri, Türkiye’nin 7 bölgesinden de temsiliyetin olacağı programa 1 yıl boyunca yaşadıkları şehirlerden, online olarak katılabilecek. Program lansmanının gerçekleşeceği 28 Mayıs Dünya Menstrüel Hijyen Günü kutlaması etkinliği ise İstanbul’da, yüz yüze gerçekleşecek.

Detaylı bilgiye ulaşmak ve başvurmak için tıklayın


Etiketler: kadın, yaşam, sağlık, sağlık hakkı
İstihdam