05/03/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Kaosgl.org olarak Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Konferansı’na Konya’dan katılan Eylem, Ebru, Mehmet ve Baran’la polisin seks işçilerine uyguladığı baskıları, ev mühürlemelerini ve Konya’da örgütlenme çabalarını konuştuk.

Konya’daki Seks İşçileri Polis Baskılarına Karşı Örgütleniyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Seks İşçiliği ve İnsan Hakları Konferansı’nda Konya’dan gelen seks işçilerinin sorunları gündemi oluşturdu. kaosgl.org olarak etkinliğe Konya’dan katılan Eylem, Ebru, Mehmet ve Baran’la polisin seks işçilerine uyguladığı baskıları, ev mühürlemelerini ve Konya’da örgütlenme çabalarını konuştuk.
 
Ev tutma süreciniz nasıl ilerliyor? Konya’da halkın translara tepkisi nasıl?
Baran: Öğrenci olarak ev tutuyoruz. Bazı yerlerde bize soruyorlar “kötü amaçlı kullanmayacaksınız, değil mi?” diye.
 
Mehmet: Daha çok lubunyalara ev veren emlakçılardan tutuyoruz evlerimizi. Anlatıyoruz bizim durumumuz böyle böyle diye.
 
Eylem: İlk başta dönmedir, travestidir diye bakan insanlar bizi tanıdıkça sevmeye başladılar. Konya’ya ilk taşındığım dönemde mahalleden çok tepki aldım, mahallemizde travesti istemiyoruz diye. İlk olunca tepkileri üzerine çekiyorsun.
 
Ev mühürlemeleri ne zaman başladı?
Baran: İlk 2 yıl önce başladı. 4 ev değiştirdik, şimdi 5. evdeyiz, bekliyoruz. Polis de ikinci bir ev tutun diyor, biri kapanınca oraya gidecekmişiz, çok kazanıyoruz ya! Herkes seks işçileri çok kazanıyor sanıyor.  
 
Mehmet: Evimizi taşıdık, daha 2 haftalık evimizdeyiz, birden polis geldi, “burası masaj salonu mu?” diyor. Ahlâk masasına gittik, orada da tehdit ediyorlar. Ahlâkta sıkıştırıyorlar. Yok, işte ailenize söyleriz, basını çağırırız… Bir de “ihtiyaçlarını nasıl görüyorsun?” diye soruyorlar. Ne ihtiyacı dedim, “sen anladın onu” diyor.
 
Ebru: 15 senedir Konya’dayım. Son 4-5 aya kadar böyle bir şey görmedim. Evlerimiz mühürleniyor. İlkinde 1 ay, 2.sinde 2 ay mühürleniyor, etti mi sana 3 ay! Zaten 4-5 kişiyiz, başkaldırsan daha sıkıntı, he deyip geçiyorsun.
 
Polis baskısı ve ev mühürlemelerinin ardından çok müşteri kaybettiniz mi?
Ebru: Müşteriler artık çok nazla geliyorlar.
 
Mehmet: Konya’da müşteri bitti. Şu an bizim işlerimiz o kadar düştü ki, günde bir müşteri alsak şükrediyoruz.
 
Polis müşterilerinize ne gibi baskılar uyguluyor?
Baran: Sivil araba sürekli duruyor evin köşesinde.
 
Mehmet: Polis müşterileri tehdit ediyor, “ailene söyleriz, basına ifşa ederiz travestilerle yatıyor diye” gibi laflar ediyorlar. Kabahatler Kanunu hem müşteriye, hem de seks işçisine uygulanıyor. Bir de travestileri birbirlerine düşürmeye çalışıyorlar. Seni travesti arkadaşın şikâyet etti diyor. Benim kader arkadaşım beni neden şikâyet etsin?!
 
Konya’daki seks işçilerinin sıkı bir dayanışma ortamı var mı?
Eylem: Birbirimize küstüğümüz de oldu. Ama Belgin Ablalar (Belgin Çelik) Konya’ya geldikten sonra daha bir birlik olduk. Anladık ki hiçbir trans birbirini ihbar etmemiş, bu sadece Ahlâk Bürosu’nun yaptığı bir oyun. Önceden çok bilgisizdik, Kabahatler Kanunu’na itiraz edebileceğimizi bile bilmiyorduk.
 
Çalıştığınız gazinolardan destek görüyor musunuz?
Eylem: Mekân sahipleri herhangi bir homofobik, transfobik saldırıya karşı çalışanlarına sahip çıkıyor. Ama tutup da Ahlâk Bürosu’na kafa tutacak güçte değiller. Can güvenliğimiz mekân dışında yok açıkçası.
 
Konya’daki LGBT’lere ve seks işçilerine destek vermek ve örgütlenme sürecine dâhil olmak isterseniz Facebook’taki Konya Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Sayfası’nı ziyaret edebilirsiniz.   

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret