08/01/2016 | Yazar: Kaos GL

Yekta Kopan’ın liselilere dağıtılan kitabı ‘cinsel içerikli’ olduğu gerekçesiyle toplatıldı.

Kopan’ın kitabı ‘cinsel içerikli’ diye toplatıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yekta Kopan’ın liselilere dağıtılan kitabı “cinsel içerikli” olduğu gerekçesiyle toplatıldı.

Bolu Valiliği “Okuyorum” projesi kapsamında lise öğrencilerine dağıtılan Yekta Kopan’ın Aile Çay Bahçesi kitabını, “cinsel içerikli” ifadelere yer verildiği iddiasıyla toplatıp dağıtımıyla ilgili soruşturma başlattı.

Valilik tarafından öğrencilerin okuma alışkanlığı kazanması amacıyla başlatılan ve seçilen her kitabın yazarının öğrencilerle buluşturulmasını da içeren projenin bu yılki bölümünde Yekta Kopan’ın 2013’te yayımlanan Aile Çay Bahçesi romanı seçildi.

Kentteki 12 lisede görevli edebiyat öğretmenlerinin oluşturduğu komisyon tarafından belirlenen kitap öğrencilere ücret karşılığında dağıtıldı.

İmza günü iptal

Doğan Haber Ajansı’nın haberine göre kitabın 34 ve 39’uncu sayfaları arasındaki kimi ifadeleri “cinsel içerikli” bulan bazı veliler ilgili kurumlara şikayette bulundu. Yaşananlar üzerine Kopan’ın öğrencilerle yapacağı imza günü de iptal edildi.

Bolu Valiliği kitabın dağıtılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim Çavuşoğlu kitabın sadece bir sınıfta dağıtıldığını, şikayetlerin ardından kitabın toplatıldığını belirtti.

Son dönemin toplatılan kitapları

Gazeteci Hasan Cemal’in “Delila Bir genç kadın gerillanın dağ günlükleri” kitabı ile gazeteci Tuğçe Tatari’nin “Anneanne ben aslında Diyarbakır’da değildim” kitaplarına da geçtiğimiz günlerde toplatma kararı verilmişti.

Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, Cemal ve Tatari'nin kitapları hakkında "şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla toplatma kararı vermişti.

TÜBİTAK "yerlilik ve kültürel uyum" olarak açıklanan iki kritere uymadığı için “Gökkuşağının Tüm Renkleri”ni toplatmıştı. Din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımcılığına dair pozitif mesajlar barındıran kitabın toplatılması TBMM gündemine taşınmıştı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam