17/10/2014 | Yazar: Kaos GL

Murathan Mungan: Kobanê yalnızca bir kara toprak parçası değil aynı zamanda bize bir gelecek vaat ediyor.

Koridoru aç Türkiye! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Kobanê’ye koridor açılması talebiyle bir araya gelen yazar, şair ve edebiyatçılar, "Kobanê için bir cümle" sloganı ile düzenledikleri basın toplantısında, "Kobanê için dünya ayaklandı. Direnişi ezme, dostluğu horlama, kötülüğü kışkırtma. Bütün hayatlar kutsal, barış hepimizin hakkıdır. Irk, din, dil cinsiyet farklarını dağlayarak toplumu yaralama koridoru aç Türkiye" diyerek çağrıda bulundu.

DAİŞ çetelerinin saldırısı altında olan Kobanê’ye koridor açılması talebiyle Cezayir Toplantı Salonu’nda biraraya gelen gazeteci, yazar, şair ve edebiyatçılar düzenledikleri basın toplantısı ile "Kobanê için bir cümle" sloganı ile düşünce ve taleplerini dillendirdi. Yazar, şair, gazeteciler, Melike Koçak, Burhan Sönmez, Behçet Çelik, Sema Kaygusuz, Ayşegül Tözönen, Sema Aslan, Sibel Öz ve Berrin Karakaş’ın çağrısıyla biraraya gelen ve aralarında, Murathan Mungan, Yavuz Ekinci, Aslı Erdoğan, Sibel Oral, Sezai Sarıoğlu, Gönül Kıvılcım, Mehmed Said Aydın, Murat Uyurkulak, Roni Margulies, Emrah Serbest, Halil İbrahim Özcan, Burcu Aktaş gibi yazar, şair ve edebiyatçıların bulunduğu 156 isim, toplantının düzenlediği salonda, Kobanê için düşüncelerini bir cümle ile özetledi.

Yazar Sema Kaygusuz ile Behçet Çelik’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda ilk olarak Kobanê direnişi ve IŞİD barbarlığını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Hazırlanan ortak metnin de seslendirildiği sinevizyon gösteriminde, "Kobanê’deki olası katliamı durdurmak için Kürt olmak şart değil. Süryani, Ermeni, Êzidî ya da Arap olmak gerekmiyor. Musul, Humus Keseb, Şengal ve Kobanê, dostlarımızın dostları arkadaşlarımızın akrabasıdır, hayat için insanlık için kadim kültürler için soykırıma seyirci kalma koridoru aç. Kobanê için dünya ayaklandı. Direnişi ezme, dostluğu horlama, kötülüğü kışkırtma. Bütün hayatlar kutsal, barış hepimizin hakkıdır. Irk, din, dil cinsiyet farklarını dağlayarak toplumu yaralama koridoru aç Türkiye" denildi.

Mungan: Koridor açılmazsa başkasının başına yıkmaya çalıştığınız dünya başınıza yıkılabilir

Ardından açılış konuşmasını yapan Yazar Murathan Mungan, Kobanê’nin yalnızca bir toprak parçası olmadığını belirterek, "Kobanê yalnızca bir kara toprak parçası, bir kasaba değil. Kobanê enternasyonalizmin sembolü. Kobanê aynı zamanda bize bir gelecek vaat ediyor" dedi. Yüzyılın en büyük direnişinin Kobanê’de yaşandığına dikkat çeken Mungan, "Kobanê’ye koridor açılmazsa başkasının başına yıkmaya çalıştığınız dünya sizin başınıza yıkılabilir" ifadelerinin kullandı. Kobanê direnişi ile birlikte Ortadoğu’da çizilen sınırların bir kez daha düşünülmesi gerektiğini kaydeden Mungan, "Kobanê’nin, emperyallerin çizmiş olduğu sınırların yeniden düşünülmesi için de bir fırsat olmasını umuyorum" dedi. AKP’nin IŞİD’e yönelik desteğine de tepki gösteren Mungan, "IŞİD’e destek veren bir devletin yurttaşı olmaktan ben utanıyorum" dedi.
 
Mungan’ın konuşmasının ardından ise toplantıya katılan yazar, şair ve edebiyatçılar Kobanê için düşüncelerini birer cümleyle özetledi.

Halil İbrahim Özcan "Kobanê hepimizin ruhu, canı ve özgürlük alanıdır" derken, Menekşe Toprak ise düşüncelerini "Kadim toprakların çocukları ağıt değil de masal dinleyerek büyüsün diye koridoru aç" cümlesiyle dile getirdi. Roni Margulies ise "Kobanê’de yaşayanlar sınır ötesi değildir. Akrabalarımızın yaşadığı komşu semttir" dedi. Mehmet Rumet Soylu ise "Kobanê’nin haykırışını duyun sessizlik öldürür" diye konuştu. Yazar Murat Uyurkulak da, "Kobanê kalesi düşerse bu ülkede zaten zor ayakta kalan barış ve kardeşlik burçları da yıkılır" dedi. Semra Aydın, "Barışın bir yanı Kobanê ise hepimizin siperlerinden çıkması gerekir" derken, Behçet Çelik düşüncelerini "Soykırıma kayıtsız kalmak içimizi çürütür. Bunu çok iyi ve yakından biliyoruz" ifadeleriyle dile getirdi. Figen Şakacı, "Koridorun ucunda akrabalarımız var" diye konuştu, Deniz Durukan ise "İnsanlığın dramının durması için buradayım. Kapıyı aç" dedi.

Toplantıya katılamayan çok sayıda edebiyatçının gönderdiği notların da okunduğu salonda söz alan Yazar Aslı Erdoğan da, "Kobanê’ye doğru sessiz bir yürüyüşe geçelim" diyerek sınıra gitme çağrısında bulundu.(DİHA)

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam