27/02/2019 | Yazar: Kaos GL

​Berlin Humboldt Üniversitesi’nde baskıcı rejimler, sağ popülist siyaset yapma biçimleri tartışıldı.

Kötümserlik, ütopyalar, baskıcı rejimler, sağ popülizm: Aşk hâlâ mümkün mü? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Berlin Humboldt Üniversitesi’nde baskıcı rejimler, sağ popülist siyaset yapma biçimleri tartışıldı. “Aşk hâlâ mümkün mü” sorusuna yanıt arandı.

Blickwechsel: Çağdaş Türkiye Araştırmaları, 5 Şubat’ta Berlin Humboldt Üniversitesi’nde “Aşk hâlâ mümkün mü” başlığıyla panel düzenledi.

Mercator Vakfı’nın desteklediği ve koordinasyon ekibinin Humboldt Üniversitesi Berlin’de bulunduğu çerçeve program kapsamında düzenlenen panelde Kaos GL Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Aylime Aslı Demir, Kadir Has Üniversitesi’nden Reyda Ergün ve Alice Solomon Hochschule Berlin’den Yener Bayramoğlu konuştu. Panelin moderasyonunu Humboldt Üniversitesi’nden Begüm Başdaş üstlendi.

Baskıcı rejimler ve queer hareket

Yener Bayramoğlu, Türkiye'deki queer hareketin ve LGBTİ öznelerin olası bir AKP sonrası dönemde içinde bulunacakları duruma önerilerde bulundu. Geçmişte 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında trans kadınların sürülmesi, sahne yasakları, AIDS’le ilgili haberler ve polis şiddetine karşı ilk eylemler ile günümüzü karşılaştırdı. Bu örneklerden yola çıkarak baskıcı rejimlerin çoğu zaman queer hareket için daha önce var olmayan yeni görünürlük alanları yarattığını söyledi. Görünürlük politikalarının queer hareket için tehlikeli olabileceğini de vurguladı.

Kötümserlik ve ütopyaların ötesinde

Reyda Ergün, “queer teori ve queer pratikler, zor zamanlarda hem politikayı kavramsallaştırmamızda hem de politikada, kötümserlik ve ütopyaların ötesinde düşünmemizi ve eylememizi sağlayacak eleştirel bir metodolojiye imkan sağlar mı” sorusu üzerinde durdu. Liberal demokrasinin araçlarının vaatlerini yerine getiremediği politik bir ortamda, kötümserliği aşmanın yollarını bulmanın acilliğini vurguladı.

Sağ popülist siyaset yapma biçimi LGBTİ hareketini nasıl etkiliyor?

Aylime Aslı Demir ise sağ popülist siyaset yapma biçiminin Türkiye’de şimdiye kadar LGBTİ hareketinin aktivizm araçlarını her geçen gün kriminal hale getirdiğini söyledi. Demir, öngörülemeyen zamanlarda öngörebildiğimiz aktivizm araçlarıyla karşılık vermeye çalışmanın bizi daha kırılgan hale getirdiğini dile getirdi. Ülkenin geçirdiği olağanüstü hal döneminin diğer ohallerden farklı olarak hukuku askıya almak yerine hukuk aklını askıya aldığını hatırlattı. Adalet talebinin ancak hukuk içinden taleplerle sürdürüldüğü bir aktivizm yerine queer siyasetin çok daha etkili olabileceğine ve bunun Türkiye’de gerçekleşen örneklerine değindi.

Blickwechsel: Çağdaş Türkiye Araştırmaları programı hakkında

Program bünyesinde Türkiye üzerine yürütülen beş proje var. Bu projelerde Almanya’da Türkiye üzerine çalışan akademisyenler Türkiye’deki meslektaşlarıyla birlikte çalışmalarını yürütüyor.

Beş araştırma projesinin dışında, Humboldt Universitesi’ndeki koordinasyon ekibi, Türkiye üzerine paneller, çalıştaylar, üniversite kampüsü dışında gerçekleşen kitap tanıtımı ve film gösterimleri ve iki günlük konferanslar düzenliyor.


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam