26/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in intihara zorlanmasından 59 yıl sonra özür diledi.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, eşcinsel bilim adamı Alan Turing’in intihara zorlanmasından 59 yıl sonra özür diledi. 1950 yılında “Makineler düşünebilir mi?” makalesini kaleme alan matematik dehası Turing, bilgisayar biliminin babası olarak kabul ediliyor.
Mayıs ayında Lordlar Kamarası’na sunulan Alan Turing (Resmî Özür) Tasarısı, hükümet desteğinin ardından kraliyet özrü olarak kabul edildi. Ne var ki, özrü duyuran Adalet Bakanı Chris Grayling, Turing’in zulüm görmesine neden olan cinsel yönelimine dair hiçbir ifadede bulunmadı. Bakan, Turing’i yalnızca “savaş yıllarında yaptığı inanılmaz katkı ve bilimsel mirası” ile andı.
“Kahraman ve Deha Değilseniz Suçlusunuz”
Turing, İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin Enigma kodunu kırdığı için kahraman olarak görülse de, İngiltere’nin eşcinselliği suç olarak değerlendiren o dönemki yasasından zarar gören diğer eşcinsellerden herhangi bir özür dilenmedi. LGBT aktivisti ve İşçi Partisi üyesi Chris Ward, “kahraman ya da deha değilseniz eşcinsel olarak suçlu kalmaya devam ediyorsunuz” diyerek özrün adaleti sağlamaktan uzak olduğunu belirtti. Alan Turing gibi eşcinsellikten “suçlu” bulunan 15,000 erkeğin hâlâ hayatta olduğu söyleniyor.
Alan Turing gençliğinde, arkadaşlarıyla.
Özrün çıkması için kampanya yürüten “Tanrı Yanılgısı” kitabının yazarı, evrimsel biyolog Richard Dawkins ise, eşcinsellikle ilgili dine dayandırılan yasalar olmasaydı Turing’in daha uzun yaşayabileceğine dikkat çekti. Peter Tatchell Vakfı da, Turing’in güvenlik servisi tarafından öldürülüp öldürülmediğinin ortaya çıkması için soruşturma başlatılmasını talep etti.
İlgili haberler:
Etiketler: insan hakları