30/09/2022 | Yazar: Kaos GL

Bir başka deyişle başarılı aile, yapısına ya da üyelerinin sayısına göre tariflenemez. Aile üstlendiği görev ve sorumluluklar temelinde kendini tanımlayan bir toplumsal yapıdır.

Küba’nın yeni Aile Yasası neler getiriyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Küba’da 25 Eylül Pazar günü seçmenler yeni Aile Yasası için referanduma gitti. Küba Ulusal Seçim Konseyi’nin açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 67’si yasayı onayladı.

Peki, Küba’nın yeni Aile Yasası neler getiriyor? 12 Mayıs 2022 tarihinde Küba Komünist Partisi’nin resmi web sitesi Granma’da yayınlanan Leidys Maria Labrador Herrera imzalı metin, yasayı tüm detaylarıyla inceliyor.

Makaleyi, Hülya Osmanağaoğlu Umut Gazetesi için çevirdi. Tamamına şu bağlantıdan ulaşabileceğiniz makaleden bir bölüm şöyle:

Kolektif düşünme biçimlerine kök salmış kalıpları yıkmak kolay bir iş değil ancak ilk adım saygı ve kabulle başlamak. Meselenin sadece geleneksel ailenin artık var olmadığını ispatlamaktan ibaret olmadığını bilince çıkarmak gerekli. Geleneksel aile modeli yaygın ve hiç kuşku yok ki var olmaya devam edecek; amaç korunmayı hak eden başka aile yapılarının olduğunu kavramak.

Ayrıca bir aile çocuklarını tek başına büyüten tek bir anne ya da babadan da oluşabilir. Bir ailede eşler aynı cinsiyetten de olabilir. Veya bir aile anne ile babanın olmadığı sadece büyükanne, büyükbaba ve torunlardan oluşabilir. Nihayetinde aile duygusal bağların bir birim oluşturacak denli güçlü olduğu tüm üyelerinin eşit hak ve olanaklara sahip olduğu yerdir.

Yasanın dediği gibi: “Eşler arasındaki ilişkinin doğası ve hangi geleneksel-yasal birlikteliklerle kurulması söz konusu olursa olsun, farklı aile yapıları duygu bağı temelinde akrabalık ilişkileri ile oluşur.”

“Aile üyeleri, aile ve toplumsal yükümlülüklerini sevgi, şefkat, hatır, dayanışma, birlik, eşit katılım, koruma, sorumluluk ve karşılıklı saygı temelinde ifa etmek üzerine birbirlerine bağlanırlar.”

Bir başka deyişle başarılı aile, yapısına ya da üyelerinin sayısına göre tariflenemez. Aile üstlendiği görev ve sorumluluklar temelinde kendini tanımlayan bir toplumsal yapıdır.


Etiketler: insan hakları, yaşam, aile, dünyadan
İstihdam