31/12/2009 | Yazar: Gökçe Katkıcı

“Polis Şefi’ne göre sokaklarda dolaşabilmemiz için, Mariela Castro’nun (Raúl Castro’nun Küba Ulusal Cinsellik Eğitim Merkezi’nin başında buluna

“Polis Şefi’ne göre sokaklarda dolaşabilmemiz için, Mariela Castro’nun (Raúl Castro’nun Küba Ulusal Cinsellik Eğitim Merkezi’nin başında bulunan ve yakın bir zamanda homofobi karşıtı bir kampanya başlatan kızı) bize kendi adamızı satın alması gerekiyormuş.”

In These Times derginin son sayısında (7 Aralık tarihli) yayınlanan bu makale, Kaos GL Çeviri Ekibinden Gökçe Katkıcı tarafından çevrildi.
 
Küba’da Eşcinsellerin Yaşamı
Reinaldo Arenas’ın döneminden bu yana değişen pek bir şey yok

Aşağıdaki gönderiler LGBT Cuba News Today adlı ağ günlüğünden alınmıştır (http://lgbt-cuba-noticias-hoy.blogspot.com/). In These Times dergisi, Ağustos ayında Mr. Gay Havana adıyla bir yarışma düzenlemeye çalıştığı için hapse mahkûm edilen Mario José Delgado Gonzáles’in yazması beklenen makalenin yerine bu tercüme seçkisini sunmaktadır. Delgado, Karanlıktan Önce (Before Night Falls) eserinin yazarı Kübalı şairin adıyla anılan Reinaldo Arenas LGBT Yaşatma Vakfı’nın başkan yardımcısıdır.
 
3 HAZİRAN 2009
Mayıs’ta tutuklanan genç eşcinseller hapse mahkûm edildi

Reinaldo Arenas LGBT Yaşatma Vakfı ile Küba LGBT İnsan Hakları Komitesi’nin basın bildirisine göre, 15 Mayıs’ta Ada’da Homofobi Karşıtı Gün’ün resmi kutlamalarının başlamasından saatler önce tutuklanan çok sayıda genç eşcinsel iki ila dört yıl hapis cezasına mahkûm edildi.  
Kuruluşlar, hapis cezasına çarptırılanların sayısını belirtmedi.
 
Bu gençler, “Operacion Pio” (Cıvıltı Operasyonu) adıyla gerçekleştirilen bir baskında gözaltına alındıktan sonra, suçlarını imzayla kabul etmeye zorlanan ve para cezasına çarptırılarak kendi şehirlerine geri gönderilen 58 eşcinselden oluşan bir grubun parçasıydı.
 
4 HAZİRAN 2009
Havana

Eşcinsel olduğu için evinden dört blok ötede tutuklanan HIV+ bir travesti olan José Luis’in ifadesine göre, San Nicolás ve Rayo Sokakları arasındaki Reina Mahallesinde görev yapan Polis Şefi Ángel, 58 genci eşcinsel olma suçuyla tutukladıktan sonra şöyle dedi: “İbnelerin Havana’da böyle rahatça dolaşmasını istemiyorum – er ya da geç, bütün uyarılarımı tükettikten sonra, hepinizi hapse tıkacağım”.
 
“Karakolda neden gözaltında olduğumu sorduğumda, bir memur bana vurmaya çalıştı – nasıl savuşturduğumu bilmiyorum. Gün içinde hiç şikâyetim yok ama geceleri, bir travesti için sokaklarda dolaşmak imkânsız. Sokaklarda büyük korku yaşıyoruz. Öylece gelip, sizi gözaltına alıyorlar – bu kadar basit. Buna karşılık şikâyet eder ya da kendinizi savunursanız, işler daha kötüye gidiyor, çünkü şiddet uyguluyorlar.
 
“P7 numaralı otobüsteydim. Otobüs bir anda durdu. Polis transit otobüsün önünü kesti ve memurlardan biri otobüse binerek, eşcinsel aramaya başladı. Beni ve başka iki kişiyi otobüsten indirdi. Kadın kıyafeti giyiyordum. Reina mahallesinde, polisler çok şiddet yanlısı ve saldırganlar; bu mahallenin başında Polis Şefi Ángel bulunuyor. Bize hakaretler yağdırdı, çenemizi kapamamızı söyledi ve bize vurdu. Polis Şefi’ne göre sokaklarda dolaşabilmemiz için, Mariela Castro’nun [Raúl Castro’nun Küba Ulusal Cinsellik Eğitim Merkezi’nin – CENESEX – başında bulunan ve yakın bir zamanda homofobi karşıtı bir kampanya başlatan kızı] bize kendi adamızı satın alması gerekiyormuş.” ...
 
23 HAZİRAN 2009
Havana

Capitol Binası etrafında otuz eşcinsel tutuklandı.
Geylere karşı polis eylemlerini izlemeye odaklı bir kuruluş olan (önceden Küba LGBT İnsan Hakları Komitesi olarak bilinen) İnsan Hakları ve Cinsel Haklar Merkezi’nin bir üyesi ve aynı zamanda ağ günlükçüsü olan Amaury Cabodevilla Torriente’nin ifadesine göre, 13 Haziran Cumartesi günü Dragones Karakolundan gelen Ulusal Polis mensupları Capitol Binası’nın alt katına Hyundai markalı iki kamyoneti park ettikten sonra, otuz eşcinsel tutuklandı.
 
7 TEMMUZ 2009
Playa del Chivo’da yedi genç erkek tutuklandı

Bu Pazar günü, yedi genç erkek kamuya açık bir plaj alanında toplandıkları için Havana’nın dışında bulunan Playa del Chivo’da tutuklandı.
 
Baskının ardından 30 pezo cezaya çarptırılan Rene Alonso’nun ifadesine göre, Reinaldo Arenas LGBT Yaşatma Vakfı’nın Adalet Bakanlığı’na ileterek, başkentin eşcinsel topluluğunda süregelen polis zulüm ve tutuklamalarına bir son verilmesini talep ettiği dilekçe görmezden gelinerek, Playa del Chivo’da yedi genç gey kamuya açık plajda yüzmekte ısrar ettikleri için tutuklandı.
 
“Zorlamalarına direndik. Plajdan zorla çıkarılmak istemiyorduk. Yalnızca eşcinsel olduğumuz için bizi buradan atmaya hakları yok. Acı ama gerçek. Diğer çocuklar, devriye arabasını görür görmez kaçtılar.”
 
1 EYLÜL 2009
Kuruluşlar Havana’da düzenlenecek gey etkinliği için yardım bekliyor

Zulümlerin, üyelerinin tutuklanmasının ve bilgisayarlarına el konulmasının ardından, Reinaldo Arenas LGBT Yaşatma Vakfı yönetim kurulu, Havana’nın ilk Mr. Gay yarışmasını düzenlemek için uluslararası LGBT kuruluşlarından yardım istedi. Son günlerde, yarışmanın düzenleme komitesi üyeleri devlet kolluk kuvvetleri ve Ulusal Devrim Polisi tarafından gözaltına alındı, şiddete maruz bırakıldı ve ekipmanlarına el konuldu. Bu olaylar, organizatörler vakfın başkan yardımcısı olan sosyoloji öğrencisi Mario José Delgado Gonzáles’in evinde toplanarak, yarışmanın son ayrıntılarını görüştükleri sırada gerçekleşti. Bu baskıcı eylemler sonucunda, yarışmanın iptal edilmesi amacıyla Delgado Gonzáles ve komite üyesi üniversite öğrencisi Belkis’in tutuklanmasıyla sonuçlandı. Mario José’nin annesi oğlundan 12 gün boyunca haber alamadı. Bu 12 gün boyunca, Mario José kolluk kuvvetlerince gözaltına alındı ve Villa Marista’da hapiste kaldı.
 
2 EYLÜL 2009
Küba Mr. Gay Havana’yı Baskılar Arasında Kutluyor

Küba queer topluluğu, Mr. Gay Havana’yı 50 yıllık uzun bekleyişin sonunda kutladı.
Küba devlet güvenlik kuvvetleri ve polis bu kültür etkinliğini engellemeye çalıştı. Baskıcı devlet güçleri organizatörlere şiddet uyguladı, aktivistleri tutukladı, malzemelere el koydu ve son olarak, vakfın başkan yardımcısı Mario José Delgado Gonzáles’i akademik sosyoloji çalışmalarına devam etmekten men etti. Delgado Gonzáles, bir organizasyon toplantısı sırasında evine yapılan bir baskının ardından bir hafta boyunca aleyhine herhangi bir suçlama yapılmaksızın hapiste tutulmuştu. [Bu zamandan bu yana hapisten çıkarılmış olsa da, üniversite yasağı devam etmekte.]
 
Mr. Gay Havana etkinliğinden önceki günlerde, vakfın yönetimi, üyeleri ve destekçileri devlet elinden zulme, sorgulamalara ve sindirmeye yönelik eylemlere maruz kaldı. Bütün bu eylemlerin açık amacı bu kişileri korkutmak ve kuruluşu yıkmaktı. Bu baskıcı eylemlere rağmen, yarışma 29 Ağustos saat 14:00’te Chivo Plajı’nda queer topluluğunun başkentte en büyük polis zulmüne maruz kaldığı ve sürekli takip edildiği alanlardan biri olan Havana tünelinin diğer tarafında gerçekleştirildi.
 
Mr. Gay Havana yarışmasının kazananları:

ÜÇÜNCÜ: Rafael Chávez González, 21 yaşında, tıp öğrencisi.
İKİNCİ: Roger de Cruz Caballero, 19 yaşında, kütüphanecilik öğrencisi.
BİRİNCİ: Asley Sarriá Arrondo, 21 yaşında, dansçı ve aşçılık öğrencisi.
Önümüzdeki yıl için, vakıf ve Mr. Gay düzenleme komitesi bu kültürel etkinliği ülke içerisinde gerçekleştirmek ve böylece, Mr. Gay Cuba yarışması olarak ülke çapında bir yarışma haline getirmek için destek istemektedir.
 
10 EYLÜL 2009
Mr. Gay Havana, tıp öğrencisi, sorgulama için gözaltında

Mr. Gay Havana yarışmasının üçüncüsü Rafael Chávez Gonzáles, 29 Ağustosta Playa del Chivo’da gerçekleştirilen yasadışı güzellik yarışması Mr. Gay Havana’ya katıldığı için geçtiğimiz Perşembe Devletin Kolluk Kuvvetlerince gözaltına alındı ve sorgulandı.
 
“Bana, Küba LGBT Vakfı’nın devrimi yok etmeyi amaçlayan bir kuruluş olduğunu, Mr. Gay yarışmasının kapitalizmin sayısız aldatmacalarından biri olarak dikkat dağıtmaya yönelik olduğunu, dünyanın hiçbir yerinde ciddi bir yarışma olarak görülmediğini ve devrimin eğitimiyle yetişen bir tıp öğrencisinin devrime karşı bir etkinlikte nasıl yer alabildiğini anlamadıklarını söylediler.
 
Yapabileceğim tek şeyin kamunun önüne çıkarak, her şeyin bir düzmece olduğunu, Playa del Chivo’da olanların Florida’daki eşcinsel devrim karşıtlarının düzenlediği bir etkinlik olduğunu söylemek olduğunu ve Efren Martinez adıyla bilinen eşcinsel devrim karşıtı canavarın bütün bunları Havana’da sözde insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için planladığını kanıtlayabileceklerini söylediler.
 
Konuşmama neredeyse hiç izin vermediler. Bu etkinliğin tamamen kültürel bir olay olduğunu, hiç kimsenin bizi kullanmadığını, etkinlikten dolayı bazı tepkilerin doğabileceğinin bize organizatörlerle birçok kez söylendiğini, vakfın başkan yardımcısının evinde neler olup bittiğinden, polisin onlara nasıl şiddet uyguladığından, evdeki elektronik ekipmanlara el koyduğundan ve bu olayların oradaki bazı kişilerin korkuyla kaçmasına neden olduğundan haberdar olduğumuzu onlara anlatmak imkânsızdı.
 
Yarışmanın açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirildiğini, kazananların seyirciler tarafından seçildiğini ve vakfın sadece bir ödül verebilmek için ellerindeki tek taşınabilir belleği formatladığını gözlerimle gördüğümü onlara söylediğimde, bana hakaret ettiler – tipik bir aileden gelen bir öğrencinin, 40 CUC fiyatına [Küba dönüştürülebilir para birimi, yaklaşık olarak ABD dolarına denk] satılan bir taşınabilir belleği satın alması imkânsız.
 
Bu noktada, tıp çalışmalarıma devam etmek isteyip istemediğimi sordular. Bütün Kübalı doktorların kendilerini devrime adadığını ve sarsılmaz bir devrim vicdanına sahip olduğunu söylediler. Kübalı hiçbir tıp öğrencisinin Florida’dan yönetilen bir devrim karşıtı hareketi desteklemesine asla izin vermeyeceklerini söylediler.
 
Umarım, yalnızca bir güzellik yarışmasına katıldığım için beni tıp öğreniminden men etmezler."
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam