19/11/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

1980’lerde ‘tehlikeli olduğu gerekçesiyle’ hapis yatan Adele Hernandez, Küba’da kamuda çalışan ilk trans olacak.

Kübalı Trans, Belediye Meclisine Seçildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
1980’lerde “tehlikeli olduğu gerekçesiyle” hapis yatan Adele Hernandez, Küba’da kamuda çalışan ilk trans olacak.
 
Kübalı trans, Villa Clara şehrinde Caibarien belediye meclisinin temsilciler seçimini kazanarak ülkede kamu görevine getirilen bilinen ilk trans oldu.
 
48 yaşındaki Adela Hernandez yıllar boyu eşcinsellerin ve transların zulüm gördüğü bir ülkede seçim kazanmanın sevincini yaşıyor. Hernandez’in başarısı, Fidel Castro’nun kendisinin de pişmanlık duyduğunu açıkladığı, farklı olan insanların maruz kaldığı kötü muamelelerle geçen yılların ardından adım adım gelen değişimlerde bir diğer dönüm noktası.
 
Çocukluğundan beri bir kadın olarak yaşayan Hernandez, 1980’lerde ailesi cinselliğini ifşa ettikten sonra “tehlikeli olduğu gerekçesiyle” iki yıl hapse mahkûm oldu.
 
Hernandez memleketinden şunları söyledi: “Zaman ilerledikçe homofobik insanlar her zaman olsalar da azınlık durumuna düşüyorlar.” Kendisi, temsilci olmanın “büyük bir zafer” olduğunu da ekliyor.
 
Cinsiyet geçiş ameliyatı geçirmediğinden Küba devleti karşısında yasal olarak hâlâ bir “erkek” olmayı sürdürüyor. Hernandez ameliyat olup olmama konusunda karar vermediğini; fakat bu seçeneği de tamamen bertaraf etmediğini belirtti.
 
Şehir meclisi üyeliğini Kasım başında kazanan Hernandez, 2013 başında milletvekili seçimlerine aday olma hakkına da sahip.
 
1959 Küba devriminin ardından yıllar boyu yetkililer cinsel yönelimi farklı olanların izini sürdü. Cinselliğe bakışta ise göze çarpan değişimler yaşanıyor. Birkaç yıl önce Castro bir röportaj sırasında şunları söyledi: “Eşcinsellere yönelik ayrımcılık sorununun aşıldığını düşünmek istiyorum.”
 
2007’den beri adada cinsiyet inşası kapsamında geçiş ameliyatı ücretsiz sağlık sistemi kapsamı altına alındı. Geçen yıl eşcinsel bir erkek ve ameliyatı devlet tarafından karşılanan bir trans-kadının düğünü medyada geniş yer buldu.
 
Ülkenin en önemli eşcinsel hakları savunucusu ise Fidel’in yeğeni ve başkan Raúl Castro’nun kızı Mariela Castro.
 
Küba’nın Ulusal Cinsel Eğitim Merkezi yöneticisi olarak Mariela Castro bilinçlendirme kampanyaları yürüttü, polise lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) topluluğuna dair eğitim verdi ve eşcinsel birlikteliklerin yasallaşması için parlamentoda lobi yaptı.
 
“Cinsel seçiminiz devrimci olup olamayacağınızı belirlemez”
 
Küba’nın merkezindeki şirin bir kasabada dünyaya gelen Hernandez, ailesi tarafından terk edildi ve babasının yetkililere bildirmesi üzerine hapse atıldı. Fiziksel saldırılardan kurtulabilmek için kendini savunması ve bulunduğu ortamdan uzaklaşması gerekiyordu.
 
Yıllar içinde hastane hademesi, ardından bir hemşire ve son olarak da elektrokardiyogram teknisyeni olarak iş buldu. Ayrıca bulunduğu toplulukta kendini var ederek uzun bir süre semtindeki gözetim komitesinin üyesi oldu, bu sayede kabul görerek seçim başarısına giden yolu kurdu.
 
“Komşularım beni hemşire Adela olarak tanıyor. Cinsel seçiminiz devrimci olup olamayacağınızı belirlemez. Bu içinizden gelir.” dedi.
 
Kendi seçmenlerinin çıkarları için çalışacağına söz veren Hernandez eşcinsellerin sesi olmak istediğini de söyledi. “Bir topluluğu temsil ediyorum; fakat her daim eşcinselleri savunmayı sürdüreceğim.”(the guardian)

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret