15/10/2021 | Yazar: Kaos GL

Üniversiteli LGBTİ+ topluluklara bir yenisi daha eklendi: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi - Kuir ADÜ.

Kuir ADÜ ile tanışın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) de artık bir LGBTİ+ topluluğu var: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi - Kuir ADÜ.

Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği, 2 Ekim 2021'de “Geç olduk ama açıldık. Kampüste biz de varız!” mesajıyla kurulduklarını sosyal medyadan duyuran Kuir ADÜ’den bir aktivistle, topluluğun kuruluşunu, onları bu oluşuma iten sebepleri, Aydın’da ve ADÜ’de lubunya olma deneyimlerini konuştu.

Şu sıralar kampüsteki lubunyalara erişmek ve üye aramakla meşgul olan Kuir ADÜ, danışman akademisyen aradıkları süreçte kimseden destek görememiş. Topluluk, konu LGBTİ+’lar olunca akademisyenler arasında endişenin hakim olduğunu fark etse de resmi statü kazanmaya yönelik ısrarını da ilerleyen dönemlerde sürdürecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamasıyla 2020 yılında rektörlüğün başına Aldemir’in gelmesiyle üniversite topluluklarının yüzde 20’si kapatılmış ve akabinde ülkücü toplulukların oluşturulması teşvik edilmiş. Bu durumun kendileri için ilerleyen zamanda risk oluşturabileceklerini bilseler de Kuir ADÜ’lüler “Onlar nasıl oradaysa ve seslerini çıkarabiliyorsa, biz de burdayız” diyor.

Aydın’da lubunya olmanın, diğer şehirlerdeki gibi mücadele gerektirdiğinin altını çizen Kuir ADÜ’lü aktivist, yine de şehirde maruz kalmayı beklediklerinden çok azının başına geldiğini ifade ediyor. Benzer deneyimden geçen insanlar arasındaki dayanışmanın yaraların sarılmasına vesile olduğunu düşünen aktivist, Kuir ADÜ’yü de hem dayanışmayı arzu edenlere hem de karşılarında duranlara “biz buradayız” mesajını verebilmek için kurduklarını ifade ediyor: “Resmi bir topluluk yapmayabilirsin, sıkıntı değil ben yine burada olacağım. Yine Adnan Menderes Üniversitesi’nde olacağım, yine o kampüste makyajlı halimle gezeceğim; ama orada olacağım.”

Söyleşiden tadımlık:

Aydın’da lubunya olmak, ADÜ kampüsünde lubunya olmak nasıl bir şey?

Diğer şehirlerde olduğu gibi Aydın’da lubunya olmak kolay değil. Benim şaşırdığım bir şey var yine de: Ben makyaj yapıp dışarı çıkmaya başlarken her zaman esnaflardan fobik bir davranış bekledim; ama çok nadir yaşandı bu. En fazla olan bir bakış.

Yine de sürekli o bakışa maruz kalmak, şehir içinde de böyle kampüs içinde de böyle, yargılandığınızı hissetmenin bir zorluğu var. Özellikle derslerde sürekli atama mevcut ve bunlar bazen insanı yoruyor. Aydın’da lubunya olmak zor ama her şehirde olduğu gibi bunu da başaracağız. Kampüste de şehir içinde de bu yargılayıcı bakışlardan tamamen soyutlanana kadar buradayız.

Tamamını buradan okuyabilirsiniz.


Etiketler: eğitim
İstihdam