18/01/2013 | Yazar: Kaos GL

Türkiye’nin ilk kuir festivali Pembe Hayat KuirFest, dün akşam Büyülü Fener Sineması’nda yapılan bir törenle başladı.

Kuir Fest Kürtçe Türkçe Hikayelerle Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Türkiye’nin ilk kuir festivali Pembe Hayat KuirFest, dün akşam Büyülü Fener Sineması’nda yapılan bir törenle başladı.
 
Sunuculuğunu Derya Tunç’un yaptığı gecede, Esmeray son oyunu “Yırtık Bohça”yı bu kez de KuirFest izleyicileri için sergiledi.
 
17-24 Ocak tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek Pembe Hayat KuirFest, Büyülü Fener Sineması’nda yapılan bir törenle başladı. Sunuculuğunu Pembe Hayat Derneği’nin yönetim kurulu başkanı Derya Tunç’un yaptığı gecede, Esmeray, son oyunu “Yırtık Bohça”dan kuir hikayelerini KuirFest izleyicisi ile paylaştı.
 
Esmeray Yırtık Bohçadan Hikayelerle isimli oyununa Kürtçe bir hikaye anlatmakla başladı. Kendi hayatından queer karşılaşmaları oyunlaştırdığı Yırtık Bohça’dan hikayeleri 250 kişi izledi.
 
Festival programının da tanıtıldığı gecede, lezbiyen, gey, biseksüel ve translara (LGBT) yönelik uygulanan ayrımcılığa LGBT hareketinin en ilham verici figürlerinden biri olan Vito Russo’nun sözleri ile dikkat çekildi. Hrant Dink’in de anıldığı gecede, Derya Tunç şunları söyledi:
 
“Vito Russo’nun, AIDS mücadelesi sırasında yazdığı ‘Neden Mücadele Ediyoruz’ metninden bir kısmını sizlerle paylaşmayı manidar buluyoruz. Türkiye’de LGBT’lere karşı her geçen gün daha da çoğalan şiddet olaylarını ve aktörlerini daha iyi kavramamız için hayati... İki gün sonra sevgili Hrant Dink’in ölüm yıldönümünün altıncı yılı. Bizler gibi yaşama şansı verilmeyen tüm topluluklar adına Vito’nun sözlerine kulak verelim:
 
‘Eğer bir şeyden ölüyorsam, homofobiden ölüyorum. Bir şeyden ölüyorsam, ırkçılıktan ölüyorum. Ölüyorsam bunun sebebi fütursuzluk ve formaliteler; çünkü bu krize son verebilmemizin önünde duranlar bunlar. Eğer bir şeyden ölüyorsam, ABD başkanı yüzünden ölüyorum. Ölüyorsam özellikle gazete, dergi ve televizyon programlarının sansasyonelliğinden ölüyorum. Benimle insan olduğum ve hayatım için mücadele ettiğim için değil, yardıma muhtaç bir kurban olmaya razı olduğum sürece ilgilenen medya yüzünden ölüyorum. Ölmemin sebebi yeterince zengin, beyaz, heteroseksüel erkeğin AIDS’li olmaması. Ölüyorsam kimse beni siklemediğinden.’”
 

2. Kuir Festivalin Açılışı, Deppo’daki partiyle devam etti. Lady Gaga konseptiyle hazırlanan partiye 200’e yakın kişi katıldı.  


Etiketler: kültür sanat
İstihdam