12/07/2021 | Yazar: Kaos GL

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden Gözde Altınel, Jay Jones’un queerlerin kriminalize edilmesi ve hapishane sistemlerine dair yazdığı yazıyı Türkçeleştirdi.

“Kuir insanlar, hapishanelerin sanayileşmiş yapısıyla ciddi zararlarla karşı karşıya kaldılar” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nden (CİSST) Gözde Altınel, Jay Jones’un queerlerin kriminalize edilmesi ve hapishane sistemlerine dair yazdığı yazıyı Türkçeleştirdi.

Jones’in metninin bir kısmı burada:

“Kuir insanlar uzun süreler boyunca kriminalize edilmiştir ve hapishanelerin sanayileşmiş yapısı eli ile ciddi zararlarla karşı karşıya kalmışlardır.. 16. yüzyıl Batı Avrupasında bir sosyal kontrol aracı olarak ortaya çıkan, ahlakı kanunlaştıran ve sömürgelerinin de çoğuna yayılan Sodomi karşıtı yasalar bu durumun en açık örneklerinden bazılarıdır. 20. yüzyılın ortalarında, gey geziciliğinin (bulunulan ve bir araya gelinen çeşitli çevreler ile bu çevreler ile ilişkilenme ve biçimlerini içeren terim – cruising) kriminalize edildiği ve yüksek düzeyde polis denetiminin var olduğu dönemde, devletin gözetleme ve tuzağa düşürme taktikleri, devletin, ifşa etme, reddedilme, kovulma, saldırıya uğrama veya tutuklanma korkusuyla kuir insanları ve ilişkilerini kontrol ettiği kilit taktiklerdendi.”

Metin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 


Etiketler: insan hakları, yaşam
İstihdam