02/08/2019 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+ların mücadelesine katkı sağlamak için “HAYAT” projesine başladı.

Kuir Kıbrıs, insan ticareti ve sömürüye karşı HAYAT projesine başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+ların mücadelesine katkı sağlamak için “HAYAT” projesine başladı.

Kuir Kıbrıs Derneği, Avrupa Birliği tarafından İnsan Ticaretine Karşı Birlikte Mücadele Hibe Programı altında Kaos GL işe işbirliğinde “Sömürüden Özgür LGBTİ+’lar (Hayat)” projesine başladı.

Proje, dün (1 Ağustos) Sivil Alan’da yapılan basın toplantısında tanıtıldı. “Sömürüden Özgür LGBTİ+ (Hayat) Projesi”nin sloganı “Lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve dahası (LGBTİ+), sömürüden özgür olabileceği bir Kıbrıs için!”. Proje, Mayıs 2019’da başladı ve 2 buçuk yıl boyunca devam edecek.

İnsan ticaretine maruz kalan LGBTİ+’ların mücadelesine katkı

Hayat Projesi takımı, Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+ların mücadelesine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.  

HAYAT Projesi, Proje Koordinatörü Doğukan Gümüşatam, konuşmasına 27 Ocak 2014’te Kıbrıs’ın kuzeyinde eşcinselliğin suç olmaktan çıkarıldığını hatırlatarak başladı. Gümüşatam, LGBTİ+ mücadelesinde kritik olan konuların altını çizdi ve 2008 yılında oluşturulan derneğin faaliyetleri nedeniyle LGBTİ+ haklarının kademeli olarak daha fazla kabul görmeye başladığına değindi.

Gümüşatam, “Sömürüden Özgür LGBTİ+ (HAYAT)” projesinin 2 buçuk yıl süreceğini ve Kıbrıs’ın kuzey kesiminde insan ticaretine maruz kalan LGBTİ+ların mücadelesine katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Projenin ayrıca LGBTİ+’ların cinsel sömürüye dair farkındalığının artmasını hedefleyerek, insan ticareti karşıtı etkin ve koordineli mücadeleyi desteklemek yanında potansiyel LGBTİ+ mağdurları ve risk altındakilerin haklara erişimini geliştirmeyi hedeflemekte olduğunu aktardı.

Neler yapılacak?

Gümüşatam proje kapsamında düzenlenecek etkinlikleri şöyle sıraladı:

*Kıbrıs’ın kuzey kesimindeki LGBTİ+ seks işçilerinin durumunu haritalandırma

*Haritalandırma çalışmasının raporunun basım ve yayımı

*LGBTİ+ ve insan ticareti konusunda bilgilendirme oturumları

*Türkiye’de gerçekleşecek uzman odak toplantısı

*LGBTİ+ mağdurlar için koordineli mücadele savunuculuğu

*Dayanışma Hattı gönüllüleri için eğitimler

*Akran işçiden işçiye sosyal yardım aktiviteleri

*Var olan sosyal hizmetlerin ve bu hizmetlere erişimin haritalandırılması

*LGBTİ+ mağdurlara potansiyel insan ticareti mağdurlarına ve mağdur olma riski altında olanlara sosyal yardım hizmetleri sağlamak.

Son olarak da proje ekibi, Sivil Alan’a (Avrupa Birliği tarafından finanse edilen teknik destek projesi) desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu ve herkesi Eylül 2019 sonunda gerçekleşecek olan Hayat Projesi açılış etkinliğine davet etti.


Etiketler: insan hakları
nefret