27/08/2021 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği, Türkiye Milli Kadın Voleybol Takımı oyuncusu Ebrar Karakurt’un homofobik nefret söylemine maruz bırakılması üzerine basın açıklaması yayımladı.

Kuir Kıbrıs’tan Ebrar Karakurt açıklaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuir Kıbrıs Derneği, Türkiye Milli Kadın Voleybol Takımı'nın başarılı oyuncusu Ebrar Karakurt’un paylaştığı bir fotoğrafın ardından homofobik nefret söylemine maruz bırakılması üzerine basın açıklaması yayımladı.

“Ebrar Karakurt Yalnız Değildir!” başlıklı açıklama, “coğrafyamızda ve Dünyada, homofobik, bifobik ve transfobik saldırıların bir an önce son bulması için dayanışma gösterilmesi” gerektiğini belirtiyor.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“21 yaşındaki milli voleybolcu Ebrar Karakurt, yıllardır Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı’nda üstün yeteneği ve bitmek bilmeyen enerjisi ile Türkiye’de ve Dünyada ismini en iyi voleybolcular arasına yazdıran başarılı bir oyuncu oldu.

“Türkiye milli takımının Avrupa Şampiyonası’na hazırlandığı dönemde, Ebrar Karakurt Instagram’da paylaştığı fotoğrafta bir arkadaşı ile samimi bir poz verdi. Fotoğraf çok sayıda beğeni ve olumlu yorumlar aldı. Fakat olumlu yorumları homofobik nefret söylemleri takip etti. Karakurt’un ‘eşcinsel bir sapkın’ olduğu medyada bir kesim tarafından hızlıca paylaşılmaya başlandı ve Karakurt’un fotoğrafı homofobik saldırılara maruz kaldı. Karakurt’un paylaşımlarının, ‘toplumun ahlak yapısına kötü örnek olacak bir yaşam tarzı teşhir ettiği’ öne sürülürken Karakurt tüm bu yaşananların ardından Athena’nın ‘Ben Böyleyim’ şarkısını paylaştı. Homofobik nefret söylemi içeren saldırılara maruz kalan Karakurt’a destek kamuoyundan gelirken birçok sporcu, sanatçı, kurum ve kuruluşlar da bu görüşlere tepki vermekte gecikmedi.

“Aynı zamanda unutulmaması gerekir ki 11 yıl önce eşcinsel olduğu için futbol hakemliği görevine son verilen Halil İbrahim Dincdağ’ın başından geçenler, Türkiye’deki hakem ve spor camiasının gündemini bir süre meşgul etmesinden sonra unutulmuş ve spor camiasındaki homofobi gündem olmaktan tamamen uzaklaşmıştır. Halil İbrahim Dinçdağ’ın hukuk mücadelesi 11 yıldır devam etmektedir. Bununla birlikte yakın zamanda Olimpiyatlar’da LGBTİ+’ların tartışılması ve trans dışlayıcı yorumlarla LGBTİ+’ların ayrımcılığa uğraması da kabul edilemez.

“Kuir Kıbrıs Derneği olarak belirtmek isteriz ki, coğrafyamızda ve Dünyada, homofobik, bifobik ve transfobik saldırıların bir an önce son bulması için dayanışma gösterilmesi,  LGBTİ+’ların hak ve özgürlüklere erişim yolunun açılması elzemdir!”



Etiketler: insan hakları, spor
İstihdam