06/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Kuir Kıbrıs Derneği, aktivistleri için “Trans Hareketi ve Hakları” eğitimi düzenledi.

Kuir Kıbrıs, “Trans Kapsayıcı Yol Haritası” oluşturdu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Kuir Kıbrıs Derneği tarafından yürütülen “Renklerin Çeşitliliği” Projesi Kuir Kıbrıs Derneği’nin aktivistlerine yönelik düzenlediği beşinci kapasite geliştirme eğitimini “Trans Hareketi ve Hakları” alanında düzenledi. Eğitim, 4 Temmuz 2020 Cumartesi günü, Mağusa Suriçi Derneği’nde (MASDER) gerçekleşti.

Trans Hareketi ve Hakları Eğitimi, Kuir Kıbrıs Derneği aktivistlerinin transfeminizmin tarihçesini öğrenmeleri ve transların insan haklarına eşit erişimi için daha iyi mücadele verebilmeleri için düzenlendi. Kıbrıs, Avrupa ve Türkiye’de var olan trans hareketi, konu özelindeki yerel mevzuat ve süreçleri hakkında bilgilendirmenin ardından, Derneğin savunuculuk çalışmalarına katkı sağlaması için trans kapsayıcı bir yol haritası oluşturuldu.

Eğitimin ilk yarısında, Türkiye’deki trans hakları için mücadele eden trans özörgütü Pembe Hayat Derneği’nden Anjelik Kelavgil, dünyada transfeminist örgütlenme hakkında bilgilendirme yaparken, Kuir Kıbrıs aktivistleri Kıbrıs’ta trans hakları, translar özelinde yaşanan zorluklar ve giderilmesi gereken eksiklikler üzerine konuştular.

Eğitimin ikinci yarısında ise, Transgender Europe Politika Sorumlusu Jonas Hamm Avrupa’da translar özelinde kazanılan yasal haklar ve yaşanan ayrımcılıklarla karşı mücadele üzerine katılımcıları bilgilendirdi.

Eğitimin sonunda ise Sivil Alan Kapasite Geliştirme Koordinatörü Selen Lermioğlu Yılmaz’ın yönlendirmesinde, Kuir Kıbrıs Derneği için Trans Kapsayıcı Yol Haritası oluşturuldu ve hedefler belirlendi.

Proje Koordinatörü Erman Dolmacı, Kuir Kıbrıs Derneği’nin kurulduğu yıllardan beridir yoğun bir mücadele verdiğini ve gün geçtikçe LGBTİ+’ların insan haklarına erişimi için kapasitesini geliştirdiğini belirtti. Özellikle transların cinsiyet kimliği nedeniyle iş, okul, sosyal hayat ve daha birçok alanda ayrımcılık yaşadığı ve ötekileştirildiğini söyleyen Erman, trans hakları insan haklarıdır ve tüm toplum translarla eşitlenene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
nefret