03/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Avrupa Vatandaşlık Ödülü alan Kuir Kıbrıs Derneği ve Accept LGBTİ Kıbrıs, kilit paydaşlara bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

Kuir Kıbrıs ve Accept LGBTİ Kıbrıs uzlaşı metni imzalayacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ekim (2023) ayında Avrupa Vatandaşlık Ödülü alan Kuir Kıbrıs Derneği ve Accept LGBTİ Kıbrıs, kilit paydaşlarla bir dizi toplantı gerçekleştirdi.

Bu toplantılar arasında Avrupa Parlamentosu Kıbrıs milletvekilleri, Avrupa Sağlık ve Gıda Güvenliği ile Eşitlik Komiserleri, Yapısal Reform Desteği Genel Müdürlüğü, Kıbrıs Cumhuriyeti Avrupa Birliği Daimi Temsilciliği, siyasi partiler ve çeşitli yerel sivil toplum kuruluşları ve uluslararası şemsiye kuruluşlarla yapılan görüşmeler yer aldı.

Ziyaretler sırasında örgütler, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk LGBTİ+ topluluklarının birliğine vurgu yaptı. LGBTİ+ topluluğunun AB kurumları, LGBTİ+ şemsiye örgütleri ve sivil toplum kuruluşları içindeki bölünmeler karşısında karşılaştığı zorlukların ve ayrımcılığın desteklenmesini, anlaşılmasını ve tanınmasını savundular.

Accept LGBTI Kıbrıs ve Kuir Kıbrıs Derneği, AB kurumlarına Kıbrıs’ta LGBTİ+ haklarına yönelik olumlu değişiklikleri teşvik etme konusunda aktif destek vermeleri çağrısında bulundu. Örgütler işbirliği fırsatlarını araştırdı; ziyarette Avrupa LGBTİ+ örgütleriyle ağların genişletilmesi, potansiyel ortaklıklar, bilgi alışverişi ve gelecekteki işbirliği girişimleri için ilişkilerin geliştirilmesi amaçlandı.

Her iki örgüt de Kıbrıs’taki LGBTİ+ topluluğunun karşılaştığı benzersiz zorlukların yanı sıra Kıbrıslı Türk LGBTİ+’ların karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek için Avrupa Birliği temsilcileri ve uluslararası STK’larla işbirliği yaparak AB’nin barış ve uzlaşma çabalarını desteklemedeki potansiyel rolünü vurguladı. Bu ziyaretleri, Kıbrıs’taki LGBTİ+ topluluğu için daha kapsayıcı ve destekleyici bir ortam oluşturma yolunda önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Örgütler ziyaretlerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, 2024 yılının ilk aylarında bir ortak uzlaşı metni imzalayarak işbirliklerini resmileştirme planlarını açıkladılar. Çeşitliliği kutlayan ve Kıbrıs’taki tüm bireylerin refahını sağlayan kapsayıcı bir ortam yaratma konusundaki kararlılıklarını sürdürdüklerini belirttiler. Bu stratejik ittifak, Kıbrıs’ın birleşmesi yönünde devam eden çalışmalarında LGBTİ+ haklarına saygı gösterilmesi ve geliştirilmesi adına ortak çabayı temsil ediyor.


Etiketler: insan hakları, siyaset, dünyadan
İstihdam