18/11/2022 | Yazar: Kaos GL

Euripides Laskaridis, Titanlar oyunuyla 28. İstanbul Tiyatro Festivali’nde izleyiciyle buluşacak.

Kuir Tiyatro ödülü kazanan Titanlar Türkiye’ye geliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eleştirmenler tarafından Avrupa tiyatrosunun geleceğine yön verecek isimler arasında sayılan Euripides Laskaridis ilk kez Türkiye’de!

Laskaridis’in 2018 Yunan Kuir Tiyatro Ödülü’nü kazanan oyunu Titanlar, 23-24 Kasım’da Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde izleyiciyle buluşacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın düzenlediği 28. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında 23 Kasım’daki gösterimin ardından oyunun yönetmeni ve oyuncusu Euripides Laskaridis’in katılımı ile söyleşi de yapılacak.

Oyun hakkında

“Absürt tiyatronun muazzam bir karizmaya sahip Yunan temsilcisi” (Dance Tabs) Laskaridis hiciv ve dönüşüm temalarını kullanarak insanlığın bilinmezlik karşısındaki varoluşunu keşfetmeye kendisini adamış bir isim.

Laskaridis trajikomik bir üçlemenin parçası olan Titanlar’da aklın henüz oluşmadığı metafizik bir âlemin kapılarını aralıyor. Tanımsız bir boşlukta cinsiyeti belirsiz bir kozmik varlık hafif hafif salıncakta sallanıyor. Her şeyin başlangıcının çok öncesinden beri orada ama bir yoldaşa ihtiyaç duyuyor. Bu evrende gülünç ile ciddi, önemli ile önemsiz, ışık ile karanlık sürekli yer değiştiriyor. Her detayında sürprizler, heyecan ve şefkat barındıran Titanlar yaptıklarımızı niye yaptığımızı, gerçekte neye ihtiyacımız olduğunu ve ne istediğimizi tartışmaya açıyor: Hep inandığımız ve peşinden koştuğumuz ideal kavramlara ulaşmamızı engelleyen ne? İdeallerimiz ile acımasız gerçeklik arasında duran insanın tür olarak zayıflığı mı, sınırları mı, ölümlülüğü mü?

Pina Bausch Bursu’na kabul edilen, Dimitris Papaioannou ve Robert Wilson gibi yönetmenlerle çalışan Euripides Laskaridis, 2009’da kendi topluluğu Osmosis’i kurdu. Bu üçlemenin ilk oyunu Yadigâr (Relic) 30’dan fazla uluslararası festival ve dünyanın önde gelen salonlarına konuk olarak büyük ses getirdi. Üçlemenin ikinci oyunu Titanlar ise 2017’den bu yana Avrupa’nın yanı sıra Kanada’dan Çin’e tüm dünyada izleyiciler ile buluşmaya devam ediyor. Laskaridis Titanlar ile En İyi Dekor ve Kostüm Tasarımı kategorisinde 2018 Yunan Kuir Tiyatro Ödülü’nü de kazandı.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam