17/12/2024 | Yazar: Buğra T

KuirAnka’nın düzenlediği atölyede Psikolog Beyza Nur Sarı konuştu: “Şiddet eylemi, güç ilişkilerinde ikincil konumda olan kesime doğru yönelmektedir.”

KuirAnka, Şiddet ve Nefret Suçları Üzerine Farkındalık Atölyesi’nde bir araya geldi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KuirAnka’nın düzenlediği Şiddet ve Nefret Suçları Üzerine Farkındalık Atölyesi, Psikolog Beyza Nur Sarı’nın katılımıyla 12 Aralık’ta yapıldı. Atölyede LGBTİ+’ların ve azınlık grupların karşılaştığı kolektif şiddet ve nefret suçu üzerinde duruldu.

Atölye “Şiddet nedir?”, “Şiddet Türleri Nelerdir?”, “LGBTİ+’lara yönelik şiddet”, “Nefret Suçu Nedir?”, “Nefret Suçunun Hukuki Boyutu Nedir?” başlıkları altında interaktif bir şekilde ilerledi.

Atölye, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ne göre bireyleri ırk, dil, din, cinsiyet, cinsel kimlik ve cinsel yönelim nedeniyle ayrımcılığa maruz bırakmak temel insan haklarının ihlalidir. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi tüm insanların eşit haklara sahip olduğunu vurgular” ifadelerinin Türkiye'de sadece kâğıt üzerinde kaldığının belirtilmesiyle başladı.

Kolektif şiddetin toplum tarafından üretildiği üzerine konuşan Psikolog Beyza Nur Sarı, şu ifadeleri kullandı:

Şiddet herhangi bir şekilde gerçekleştirilen fiziki davranış yoluyla kişinin sindirilmesi, zarar görmesi ve baskı altına alınmasıdır. Şiddet toplumda bulunan güç ilişkileriyle de ele alınabilir. Bu doğrultuda şiddet eylemi güç ilişkilerinde ikincil konumda olan kesime doğru yönelmektedir. LGBTİ+’lar bu kesimin başında gelmektedir.”

Atölyede Kaos GL ve Pembe Hayat’ın nefret suçları raporlarından söz eden Sarı, şiddet eylemleri sonucunda hak arayan LGBTİ+’ların kolluk güçleri tarafından yıldırma politikaları ve kötü muamele ile karşılaştıklarını dile getirdi.

“Nefret söylemlerine dikkat etmek gerekiyor”

LGBTİ+’ların yaşadığı ayrımcılık ve şiddetin Ceza İnfaz Kurumları’nda da sürdüğünü dile getiren Sarı, ikili cinsiyet sistemine göre düzenlenmiş kurumlarda transların ayrımcılık ve şiddete uğradığını belirtti. Sarı, transların Ceza İnfaz Kurumları’nda yaşadığı ayrımcılık ve şiddete ilişkin Kaos GL Derneği’nin hazırladığı Türkiye’de Trans Mahpus Kadınlar adlı raporundan şu alıntıyı yaptı:

“Trans kadın hükümlülerin mektuplaşmalarını inceleyerek oluşturulan bir raporda trans kadınların güvenlik gerekçesiyle hücre cezası almasa bile tecrite atıldığı görülmüştür ve spor dışında faaliyete katılamamaktadırlar. Bunun yanı sıra kişilerin cımbız, kadın giysisi gibi ihtiyaçlarının karşılanmadığı ve saçlarını kestirerek erkek gibi yaşamaya zorlandığı görülmüştür. CİK personeli tarafından ayrımcılığa uğrayarak hiçbir dilekçe ve mektubun ilgili kurumlara iletilmediği hükümlülerin beyanları arasındadır.”

Atölyede nefret suçu kavramının ilk olarak Amerika’da siyahilere yönelik suçları tanımlamak için kullanıldığı ifade edildi. LGBTİ+’lara yönelik ekonomik şiddetten, Bülent Ersoy’a yönelik sahne yasağından söz edilen atölyede Psikolog Sarı, LGBTİ+’ları ve diğer grupları hedef alan nefret söylemlerine gelecekte gerçekleşme ihtimali olan suçları barındırdığı için dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Atölyede, nefret söylemlerine yönelik cezai yaptırımlar olması gerektiğine dikkat çekildi.

“Nefret suçlarının büyük çoğunluğu kamusal alanlarda gerçekleşiyor”

18 Haziran Translarla Eşitlik Günü ve bu tarihin öneminden bahseden Psikolog Sarı, Pembe Hayat Eşitlik Manifestosu’ndan alıntılarla trans+’ların uğradığı ayrımcılık ve nefret suçlarına değindi. Şiddet ve nefret suçunun etkileri üzerine konuşulan atölyede; nefret suçunun bir mesaj suçu olduğu, özneler üzerinde korku, öfke, kırılganlık duygusunu yaymak için yapıldığı söylendi. Katılımcılar, nefret suçlarının büyük çoğunluğunun kamusal alanlarda gerçekleştiğine değindi ve vakaların birçoğunda görgü tanıklarının failin yanında durduklarına dikkat çekti.

Atölyede konuşulan bir diğer başlık ise Anayasa’nın eşitsizlik içeren maddeleri oldu. Katılımcılar, Anayasal güvencenin hak arayabilmek için önemli olduğunu söyledi. İstanbul Sözleşmesi üzerine de konuşulan etkinlikte son yıllarda artan aile propagandaları tartışıldı. Atölye, nefret suçu konusunda danışmanlık ve hukuki hizmet veren dayanışma hatlarının aktarılmasıyla sonlandı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, eğitim, sağlık, özel haber
2024