30/07/2018 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat KuirFest, bu sene dört şehir ve dört ülke gezerek pek çok filmi, söyleşiyi ve atölyeyi takipçileriyle buluşturdu.

KuirFest dört şehir, dört ülke gezdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat KuirFest, bu sene dört şehir ve dört ülke gezerek pek çok filmi, söyleşiyi ve atölyeyi takipçileriyle buluşturdu.

7.Pembe Hayat KuirFest, bu sene dört şehir ve dört ülke gezerek pek çok filmi, söyleşiyi ve atölyeyi takipçileriyle buluşturdu. Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinliklerini süresiz olarak yasaklamasının ardından Ankara’dan yola çıkıp ilk durağı İstanbul olan KuirFest, şehrin iki kıtasında üç gün süren yoğun etkinlik programını sinema severlerle buluşturdu.

26-28 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen KuirFest İstanbul, 9 ayrı seçkiden oluşan ve dünyanın her yerinden kurmaca, belgesel, kült yapımlar, internet dizilerinin yanı sıra atölye, söyleşi, panel ve partilerle dolu bir programla şehrin iki yakasındaydı. Gökkuşağının Altında, Kuir Belgeseller, Kuir Diziler ve kÜLT gibi bölümler bu sene de festival programında yerini alırken Ğ bölümü ise Türkiye’den Kısalar ile izleyiciyle buluştu. Bu sene ayrıca Sansürün Sınırın Ötesinde: Ermenistan LGBTİ Filmleri, alışın buradayız kısa seçkisi, Arzular Şelale Kısa Seçkisi ve Aşk Olsun Kısa Seçkisi gibi özel seçkiler de festivale eşlik etti. Sansürün Sınırın Ötesinde: Ermenistan LGBTİ Filmleri seçkisi, Uluslararası Erivan Altın Kayısı Film Festivali’nde programdan çıkarılan iki LGBTİ+ filmini seyircilerle buluşturdu. Ayrıca Sansürün Sınırın Ötesinde: Türkiye ve Ermenistan’da LGBTİ Mücadelesi başlıklı panelde Türkiye’den ve Ermenistan’dan aktivistler LGBTİ+ aktivizminin geçmişini masaya yatırdı.

25 Kasım’da Pera, British Council ve KuirFest işbirliği ile gerçekleştirilmesi planlanan Kuir Kısalar gösterimi, Beyoğlu Kaymakamlığınca yasaklanmış, ardından 12 Ocak’a ertelenmiş ancak tekrar Kaymakamlık tarafından yasaklanmıştı. Orada yasaklanan filmler, 13 Ocak’da İstanbul’un iki yakası da dahil Türkiye’nin Mersin, Eskişehir, İzmir, Çanakkale, Denizli, Kocaeli ve Antalya gibi 7 şehrinde KuirFest ile Dayanışma: Türkiye’den Kısalar etkinliği kapsamında yereldeki örgütler ile birlikte gösterildikten sonra, KuirFest İstanbul kapsamında 26-28 Ocak tarihleri arasında İstanbullu seyircileriyle tekrar buluştu. Ardından Berlin, Londra, Cambridge ve İsveç Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasakladığı filmleri izledi.

Homur Homur, Hükmü Yok, İz, Katilimi Tanıyorum, Mikado, Seçmedim, Solo, Yeniden Doğuş filmlerinin olduğu 7 şehirde gerçekleştirilen Türkiye’den Kısalar Seçkisi gösteriminin Çanakkale ayağından.

KuirFest İstanbul kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra Feminist Forum, Ah Sanal Dünya, Sansürün ve Sınırın Ötesinde: Türkiye ve Ermenistan’da LGBTİ+ Hareketi, Cins Adımlar KuirFest İçin Adımlıyor ve Ayris Alptekin ile Kurgu Atölyesi gibi etkinlikler programda yer aldı. Ayrıca Türkiye’den Kuir Kısalar gösterimi sonrasında Türkiye’de LGBTİ Film Üretmek başlıklı panelde Türkiye’den Kuir Kısalar yönetmenleri seyircilerle buluştu.

Seçmedim, Mikado, Hükmü Yok, Homur Homur, Katilimi Tanıyorum, İz ve Mahallede LGBTİ Olmak filmlerinin yönetmenlerinin seyirciyle buluştuğu Türkiye’de LGBTİ Film Üretmek isimli panelden.

Eskişehir’de Türkiye’den Kuir Kısalar Gösterimi

KuirFest ASAM işbirliği ile 24 Şubat’ta Türkiye’den Kısalar seçkisi ile mülteci ve göçmen LGBTİ+’lerle buluştu. Gösterim sonrası “Homur Homur” yönetmenleri ile bir araya gelen LGBTİ+’lar, kuir film üretimini konuştu ve Türkiye’de göçmenlik ve mültecilik deneyimlerini paylaştı.

KuirFest Denizli

KuirFest’in bu seneki bir diğer durağı ise Denizli idi. İki gün boyunca süren festivalde, başrolünde eşcinsel bir karakterin yer alması bakımından Finlandiya sinemasında ilklere imza atan, Leevi’nin babasının göl evini onarıma gittikten sonra gelişen olayları anlatan Sazlıkta Bir An; gelenek, aşk, kimlik gibi temaları izleyicide tartışmaya açan Kayısı Bahçeleri ve Keyifler Gıcır Kısa Seçkisi izleyicilerle buluştu.

Ayrıca, Bağbaşı Yaylası’nda Queer Piknik ve Baran Ergenç ile Beden Atölyesi düzenlendi.

KuirFest Mersin

Beşinci senesinden bu yana Türkiye’nin pek çok şehrini gezerek festivalin film ve atölyelerini taşıyan KuirFest, bu sene de Mersin’deydi. İki gün süren programda Muamma Kısa Seçkisi, Onun Hikayesi, Kayısı Bahçeleri filmlerinin gösterimleri yer aldı. Programda ayrıca Muamma Kısa Seçkisi gösterimine bir de panel eşlik etti.

İngiltere’nin iki şehrinde Türkiye’den Kısalar gösterimi

30 Mayıs tarihinde Cambridge Üniversitesi’nde Orta Doğu’daki Kuir Direniş: Kısa Film ve Panel isimli etkinlik kapsamında KuirFest Türkiye’den Kısalar gösterimi gerçekleştirdi. Film gösteriminin ardından yapılan söyleşiye KuirFest adına Esra Özban ve Çiğdem Erdöl katıldı.

Cambridge gösteriminin ardından KuirFest Londra’da Goldsmiths Üniversitesi ile birlikte Türkiye’den Kısalar gösterimi düzenledi ve ardından söyleşi yapıldı.

6 hafta boyunca Berlin!

Pembe Hayat KuirFest, bi’bak işbirliği ile 6 haftalık yoğun bir programla Berlin’i ziyaret etti. bi’bak mekanın bu seneki genel teması olan göç ve hareketlilik konularını kuir bir perspektiften ele almayı hedefleyen seçki 7 Haziran’da itibaren her Perşembe Berlin Wedding’te seyircilerle buluştu.

KuirFest’ten Esra Özban’ın küratörlüğünü yaptığı KuirFest Berlin, Şugar Çark (Wonders Wander), Lubunya Kısa Seçkisi, Kayısı Bahçeleri (Apricot Groves), Gacı Gibi (Hatewak) gösterimlerine ev sahipliği yaparken, Uluslararası Azınlıklar Festivali ve KuirFest işbirliği ile hazırlanan özel bir kısa seçkisi ve Halepli Berber (Mr. Gay Syria) de programa dahil olan filmlerden. Program içerisinde aynı zamanda lubunya enerjili arabesk pop ve şarkıları seslendiren Gazino Neukölln konseri de yer aldı.

“Kendi tarihini yazma, öz örgütlenme ve kurumsallık arasında arşiv pratikleri”

KuirFest Berlin’in yanı sıra aynı tarihler arasında Atina’yı da ziyaret etti. Atina ve Epidaurus Festivali kapsamında gerçekleştirilen afrodit* kadınların hikayeleri* kadınların bedeni* kadınların politikası* kadınların dilleri* kadınların imajları* başlıklı etkinlik kapsamında 14 Haziran’da “Kendi tarihini yazma, öz örgütlenme ve kurumsallık arasında arşiv pratikleri” panelde yer alan KuirFest 17 Haziran’da ise Türkiye’den Kısalar seçkisini Atina’daki seyircilerle buluşturdu.

Son durak: İsveç

Berlin gösterimleri devam ederken İsveç’e de Türkiye’den Kısalar gösterimini taşıyan KuirFest, İsveç’teki sığınmacı ve mülteciler ile 2 günlük bir program gerçekleştirdi. İki günlük etkinlik programında Türkiye’den Kısalar’ın yanı sıra Kayısı Bahçeleri filmi gösterildi.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam