01/10/2021 | Yazar: Kaos GL

10. Pembe Hayat KuirFest İstanbul’un 1 Ekim Cuma tarihli programına birlikte göz atalım!

Kuirfest İstanbul ikinci gününde! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat KuirFest, onuncu yaş kutlamalarına başladı! İlk gün Olay Lubunya! , Minço Ağrısı, Dilberim, Güzelim gösterimleriyle başlayan KuirFest; Jilet Sebahat işbirliği ile düzenlediği Pavyon etkinliğinde Komalı Gömlek, Babykilla, Kika, Ecrin Bolkar ve Güllü sahne aldı!

Peki bugün ne var?

İşte KuirFest’in bugünkü (1 Ekim Cuma) etkinlikleri:

kuirfest-istanbul-ikinci-gununde-1

13.00: #DirenAyol!

Kuir hayatlar yasal, sosyal, ekonomik birçok sebepten, beklentilere ve haksızlıklara karşı mikro-makro mücadeleler verirler. Açık bir kimlikle var olmak da, kapalı bir kimlikle yaşamak da başlı başına lubunyaların ne kadar güçlü, ne kadar başı dik olduğunu gösterir. Bilinir ki, lubunyanın her yürüyüşü onur yürüyüşüdür, aldığı nefes ve attığı adım bir zaferdir. #DirenAyol!‘da yer alan Naïla Guiguet’in Dustin’i (Dustin, 2020), Parviz Majidov’un ait olmadığım beden (I do not belong in this body, 2019)’i, Tsuyoshi Shoji’nin Tek Yüzgeçli Balık (The Fish with One Sleeve, 2021)’ı ve Victor Di Marco, Márcio Picoli’nin Bir Beden Neler Yapabilir ki? (Victor’s Body, 2020) tam da buna odaklanıyor.

15.00: Yıllar Affetmez!

Adını, Pembe Hayat youtube kanalı sözlü tarih çalışması olan ve trans hareketinin tarihine odaklanan Yıllar Affetmez! serisinden alan bu seçki, kişisel ve komünite tarihlerinin pek çok katmanda kesiştiği bir seçki olarak, unutulmaya direnen lubunya hikayelerini Luca Gaetano Pembe Üçgenler (The Many Pink Triangles, 2020), Dounia Sichov Vikken (Vikken, 2021), ve Raed Rafei Harabeler (Al Atlal (The Ruins), 2021) filmleri ile bir araya getiriyor.

16.30: Cinsiyet Jenerasyonları

Kuir sinemanın öncü isimlerinden Monika Treut, Cinsiyet Jenerasyonları ile 1999 yılında çektiği Cinsiyet Kimlikleri filmindeki gendernautların bugününe odaklanıyor. 54’ten 83’e çok çeşitli yaş almış karakterlerin yeniden sinemada izleyicisiyle buluşuyor olmasını izleyeceğimiz filmde yaş ayrımcı ancak yaş aldıkça da güçlenmiş kimliklerle karşılaşıyoruz. Cinsiyet Jenerasyonları pek çok dünya festivalinde gösteriliyor ve Berlinale Panorama Seyirci Ödülü’nden üçüncülükle dönüyor.

kuirfest-istanbul-ikinci-gununde-2

19.00: Ölüm ve Bowling

Ödüllü Gökkuşağı Altında filmi: Ölüm ve Bowling. Lyle Kash’ın yönettiği film lubunyalar arasında olan bağların ne kadar güçlü, ne kadar derin ve ne kadar da çetrefilli olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Rüyamsı bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanan film aynı zamanda kendi içinde barındırdığı iyileşme hali ile beğeni topluyor ve 2021 Outfest’inin Seyirci Özel Ödülü’ne sahip oluyor. Türkiyeli trans oyuncu Denise Türkan’ın da yer aldığı filmin mutfağında ise yalnızca translar yer alıyor! Üstelik Death and Bowling’in Avrupa prömiyeri KuirFest’te!

Etkinlikler

SÖYLEŞİ: CİNSİYET JENERASYONLARI

1 Ekim Cuma, Institut français

Monika Treut da İstanbul programına dahil oluyor. Son filmi Cinsiyet Jenerasyonları gösteriminin ardından, yönetmenle birlikte gerçekleştirilecek söyleşiyi kaçırmayın!

OTURUM: KT FİLM YAPIMCILIĞI LTD. ŞTİ.

1 Ekim Cuma, Institut français

Oturum boyunca, üretim modelleri, casting, fon bulma ve kuir ve trans filmlerin çekim ve üretimi üzere odaklanacağız. Ayrıca, kuir ve trans sinemanın geleceği, kuir ve trans temsiller ve sınırlılıkları ve de, kuir ve trans film yapımcılarının karşılaştıkları zorluklar üzerine deneyim aktarımı yapıp konuşacağız.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam