27/09/2022 | Yazar: Kaos GL

Seçkide; ‘Maskelerin Ardında’, ‘Sessizlik Reçetesi’, ‘Yaşayacaksın’, ‘Rüya Uçurtma’, ‘Itys, Praxithea ve Ben’, ‘Süt ve Yumurta’ filmleri yer alıyor.

Kuirfest’ten barış seçkisi: “Gel, Barışalım Artık!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu sene on birincisi düzenlenen Pembe Hayat Kuirfest’e sayılı gün kaldı. 30 Eylül-2 Ekim arası Ankara’da; 14-16 Ekim arası İstanbul’da yapılacak festival programından detaylar belli olmaya başladı.

11. Pembe Hayat Kuirfest’in bu yıla özel olarak hazırlanan barış seçkisinde, kişinin kendiyle barışı, sevdikleri ile barışı ve sanat ve bir arada oluşlarla iyileşme gibi konuların yer aldığı filmler seyirciyle buluşacak.

KuirFest bu yıla özel olarak neden Barış seçkisi hazırladığını şöyle aktarıyor:

“Son birkaç yıldır LGBTİ+ hareketinin gündemlerine göz attığımızda, esenlik ve iyileşme temalarının dikkat çektiğini söyleyebiliriz. Bunun nedenlerinden biri, sanıyoruz ki, hem dünya, hem de daha özele indiğimizde hareket olarak yaşadığımız zorluklar, baskılar ve travmalar. KuirFest olarak bu yıla özel hazırladığımız barış seçkisinde, kişinin kendiyle barışı, sevdikleri ile barışı ve sanat ve bir arada oluşlarla iyileşme gibi konuların yer aldığı seçkiyi seyircisi ile buluşturarak, esenlik ve iyileşme temasına yeniden vurgu yapıyoruz.

Seçkide; ‘Maskelerin Ardında’, ‘Sessizlik Reçetesi’, ‘Yaşayacaksın’, ‘Rüya Uçurtma’, ‘Itys, Praxithea ve Ben’, ‘Süt ve Yumurta’ filmleri yer alıyor. 

*Detaylar için KuirFest Instagram hesabını ya da websitesini ziyaret edebilirsiniz. 

kuirfest-ten-baris-seckisi-gel-barisalim-artik-1

“Gel, Barışalım Artık!” seçkisi filmleri:

Maskelerin Ardında / Beyond Masks
Brezilya/Brazil, 2022, HD, renkli/color, 12’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Letícia Lopez Rangueri, Carolina Bonformagio da Silva
SENARYO/SCREENPLAY: Letícia Lopez Rangueri, Lucas Brassanini Flores, Carolina Bonformagio da Silva
YAPIMCI/PRODUCER: Carolina Bonformagio da Silva

Bir oyunda rakip karakterler Harlequin ve Pierrot'u oynarken, âşık aktörler Tetra ve Lester, sahne dışında gizli bir aşk yaşarlar. Tetra rolünü sert bir şekilde üstlenir, karakterini her zaman devam ettirir ve Lester ile olan ilişkisini gizler. Reddedilmekten korkan Tetra, kendi kişiliğini kaybetmeye başlar ve Lester ile ilişkisini riske atar. Gerçekte kim olduğunu göstermekten başka seçeneği yoktur artık.
Sessizlik reçetesi / Silence is recipeed
İspanya/Spain, 2021, HD, renkli/color, 18’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Miquel Missé, Aitor Aguirre

SENARYO/SCREENPLAY: Miquel Missé, Laura Vila Kremer, Mer Gómez

YAPIMCI/PRODUCER: Ajuntament de Terrassa

Büyürken Cristina ve Lola'ya sessizlik emredildi. Bugüne kadar uzun bir süre itaat ettiler ve sustular. Bu belgesel kısa filmin kahramanları, interseks yaşam öykülerine daha da yakınlaşmak için seslerini yükseltiyor ve bedenler, kimlikler ve arzu üzerine düşüncelerini paylaşıyorlar. Sadece onlar için değil, tüm insanlar için özgürleştirici bir fırsat.

Yaşayacaksın / You Will Live
Fransa/France, 2020, HD, renkli/color, 24’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Mehdi SAHED

SENARYO/SCREENPLAY: Mehdi SAHED

YAPIMCI/PRODUCER: Marie MAFFRE

Olivier 25 yaşındadır. Beş yıl önce HIV ile yaşadığını keşfetmiştir. Bu portre aracılığıyla yaralarını, kendi deneyimine bakışını ve toplumun damgalayıcı bakışlarına karşı her gün verdiği mücadeleyi benimle paylaşıyor.
Rüya uçurtma / Dream kite
İran/Iran, 2022, 4K, renkli/color, 3’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Lachin Khoshvaght Pir

SENARYO/SCREENPLAY: Lachin Khoshvaght Pir

YAPIMCI/PRODUCER: Akra Khoshvaght Pir

1000 hayali olan bir kız, özgür bir dünya diliyor, gökyüzünde ise bir gökkuşağı uçurtması?

Itys, Praxithea ve Ben: Prokne / Itys, Praxithea and Me, by Prokne
Yunanistan/Greece, 2022, HD, renkli/color, 25’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Vassiliki Lazaridou

SENARYO/SCREENPLAY: Prokne

YAPIMCI/PRODUCER: Anna Apostolelli

Itys, Praxithea ve Ben: Prokne, Prokne'nin gerçekleştirdiği bir video performans eseri. Acının içinden geçerek özdeğerin iyileştirici alanına giden bir yolculuğu irdeleyen üç bölümden oluşuyor. Videoda Prokne, gerçekliğin üç alanında yaşıyor ve şu sorular üzerinde kafa yoruyor: Sosyal olarak marjinalleştirilmekle nasıl başa çıkabiliriz? Nasıl yeni bir şey inşa edebiliriz? Yeni var olma ve hissetme olasılıklarını nasıl hayal edebiliriz? Itys, Praxithea ve Ben: Prokne rüyamsı bir kuir performansı, manzarayla etkileşime girerken bedene derinden kök salmış şiirsel bir anlatı. Doğa ve yıkılmış binalar, kelimelerin sürekli var olduğu ve olmadığı performanslara sahne oluyor.

Süt ve Hurma / Sheer Qorma
Hindistan/India, 2021, HD, renkli/color, 30’

YÖNETMEN/DIRECTOR: Faraz Arif Ansari

SENARYO/SCREENPLAY: Faraz Arif Ansari

YAPIMCI/PRODUCER: Marijke de Souza

Süt ve Hurma, aidiyet ve kabul üzerine, kimlik ve aile üzerine bir hikâyedir; dayanıklı, kuir Müslüman kadınlar ve na-ikili renkli karakterler olarak tek bir çatı altında nasıl bir araya geldiğinin, kişisel inançlarının ve sosyal ahlaklarının ötesinde var olan aşkı kucaklamayı seçmesinin hikayesidir. 


Etiketler: kültür sanat
nefret