07/06/2021 | Yazar: Kaos GL

KuirMar, gazeteci Yıldız Tar’la haber yazım atölyesi düzenledi. Tar, “Habercilik görünen fotoğrafa bakmak değil, fotoğrafın ardındakini sorgulamaktır” diyerek haberin unsur ve niteliklerini anlattı.

KuirMar’dan haber yazım atölyesi: Kendi hikayelerimizi anlatmak için… Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Marmara Üniversitesi LGBTİQAA+ Dayanışma Ağı (KuirMar) ev sahipliğinde öğrenciler temel haber yazım atölyesi düzenledi. 17 Mayıs Derneği’nin Kapasite Geliştirme programı kapsamında gazeteci Yıldız Tar; Marmara, Boğaziçi ve Hacettepe Üniversitesi’nden öğrencilere temel haber yazım eğitimi verdi.

kuirmar-dan-haber-yazim-atolyesi-kendi-hikayelerimizi-anlatmak-icin-1

Haber nedir?

Dün (6 Haziran) çevrimiçi ortamda yapılan eğitimde Tar, “haber nedir”, “haberin temel unsurları nelerdir” sorularını tartışarak başladı. İnteraktif eğitimde, “haber değeri” kavramında habercinin politik tercihinin, basın organının yayın politikasının etkili olduğunu vurguladı:

“Neyin haber olup neyin haberleştirilmeyeceği durduğunuz yerle ilgilidir. LGBTİ+’ların kendi hikâyesini anlatmak bu bağlamda hak ve özgürlükleri merkeze alan bir haberciliği benimsediğinizi gösterir. LGBTİ+’ların kendi hikâyesini istediği gibi anlatabilmesi gerekiyor. Heteroseksizmin egemen ve nefret söyleminin bu kadar yaygın olduğu bir toplumda LGBTİ+’ların günlük yaşantısı da bahsedilmeye, haber yapılmaya değerdir.”

kuirmar-dan-haber-yazim-atolyesi-kendi-hikayelerimizi-anlatmak-icin-2

Habercilik görünen fotoğrafa bakmak değil, fotoğrafın ardındakini sorgulamaktır”

Haber nedir sorusu üzerine aktarımlar sürerken Yıldız Tar şöyle konuştu:

“Bir köpek insanı ısırırsa haber olmaz, bir insan bir köpeği ısırırsa haber olur diye kalıplaşmış bir habercilik sözü vardır. Bana kalırsa bu söz dünyanın en cahil cümlesi. Çünkü bir haber yazılırken olayın arka planına ve nedenlerine yönelmemiz gerekir. Mesela köpek o insanı neden ısırdı? Daha öncesinde neler yaşandı da köpek o insanı ısırdı? Habercilik görünen fotoğrafa bakmak değil, fotoğrafın ardındakini sorgulamaktır. “O köpeğe kötü muamele mi yapıldı”, “İnsanlar zulüm mü etti”, “Başından neler geçti ki ısırdı” gibi soruları sormaktır. Bu yüzden haberin arka planına bakmak çok önemli.”

kuirmar-dan-haber-yazim-atolyesi-kendi-hikayelerimizi-anlatmak-icin-3

Katılımcılar söyleşi yaptı, haberleri yeniden yazdı

Tar, “5 N 1 K oyunu” ile haber yazmanın zor olmadığını gösterdi ardından, hak temelli haberciliğin ilkelerine değindi. Hak ihlallerini görünür kılmanın, hak temelli habercilik için yeterli olmadığını, ihlalleri görünür kılmak için haber yaparken diğer yandan hak ihlaline uğrayan kişilerin mevcut haklarını, yaşadıkları ihlale karşı neler yapabileceklerine de vurgu yapmak gerektiğini belirtti.

Katılımcılar etkinlikte üç ayrı konuda söyleşi yaptılar. Bunun dışında nefret söylemi ve ayrımcı dil içeren beş haberi yeniden yazdılar.

Atölyenin sonunda katılımcılar haber konularını belirledi ve haber yazmak için hazırlıklara başladı.

kuirmar-dan-haber-yazim-atolyesi-kendi-hikayelerimizi-anlatmak-icin-4

KuirMar: Özgür kampüs mücadelemiz için buradayız!

Marmara Üniversitesi’nde artık LGBTIQAA+lar tarafından oluşturulan bir dayanışma ağı var: KuirMar.

KuirMar kendini şöyle tanıtıyor: “Bizler, LGBTIQAA+ların kampüs içerisinde bir arada olabilecekleri ve kendilerini ifade edebilecekleri güvenli bir alan oluşturma amacıyla yola çıktık. Ataerkinin ve heteroseksizmin oluşturduğu baskı araçlarının farkındayız ve karşısındayız; dolayısıyla cinsiyetçiliğe, LGBTIQAA+fobiye karşı bir bilinç oluşturmayı hedefliyoruz. KuirMar dayanışma ağı olarak, Marmara Üniversitesi içerisinde süregelen fobik ve ötekileştirici politikalara; bizleri yok sayan ve baskılamaya çalışan gruplara karşı mücadele ediyoruz. Özgür, cinsiyetsiz, sınıfsız, sınırsız ve sömürüsüz kampüs mücadelemiz için buradayız.”

KuirMar’ın Instagram hesabı için burayıTwitter hesabı içinse burayı ziyaret edebilirsiniz.

KuirMar’ın ilk etkinliği ise 4 Haziran’daydı. Marmara Üniversitesi’nde LGBTIQAA+lar tarafından oluşturulan dayanışma ağı, çizer Melis Yılmaz ve Kaos GL’den Aslı Alpar’la queer karikatür atölyesi düzenledi.


Etiketler: medya
İstihdam