01/03/2012 | Yazar: Kaos GL

Feminist Yaklaşımlar son sayısında ‘Arap Baharı kimin baharı?’ sorusuna yanıt arıyor

Feminist Yaklaşımlar son sayısında “Arap Baharı kimin baharı?” sorusuna yanıt arıyor
 
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisinin on altıncı sayısı yayına girdi. İnternette www.feministyaklasimlar.org adresinden yayınlanan hakemli derginin yeni sayısı Mısır Devrimi’nden Türkiye’de boşanmış kadınların sorunlarına, kadınların barış hareketlerinden hakikat ve masumiyet algıları üzerine sorgulamalara uzanan zengin içeriğiyle dikkat çekiyor.
 
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi son sayısında Karin Karakaşlı, Lila Abu-Lughod, Saba Mahmood, Şemsa Özar, Burcu Yakut Çakar, Cynthia Cockburn ve Ayşenur Kolivar’ı sayfalarında ağırlıyor.
 
Kadın aktivist ve akademisyenler Mısır Devrimi’ni tartışıyor
 
Columbia Üniversitesi Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Lila Abu-Lughod’un Kahire Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi ve aktivist Rabab El Mahdi ile Mısır Devrimi üzerine yaptığı söyleşi, dergide “Mısır Devrimi’nde ‘Kadın Meselesi’nin Ötesindekiler” başlığıyla yer alıyor. Lila Abu-Lughod ve Rabab El Mahdi, Batı’nın “Arap Baharı” olarak tanımladığı devrimi tartışırken sürecin Batı’da ele alınan hâli ile nasıl bir oryantalizm örneği oluşturduğuna ışık tutuyorlar. Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Saba Mahmood’un “Günümüz Mısır’ında Mezhep Çatışması ve Aile Hukuku” başlıklı makalesi ise Mübarek rejimi sonrası Mısır’da Müslümanlar ile Kıptiler arasındaki dinler arası mezhep çatışmasının aldığı şekil ve bu çatışmaların merkezinde yer alan evlilik ve din değiştirme meselelerini ele alıyor.
 
Çifte militanlık kadınlar için ne anlama geliyor?
 
Araştırmacı ve yazar Cynthia Cockburn’un kaleme aldığı “Feministler ve Barış Hareketleri: ‘Çifte Militanlığın’ Sıkıntıları” başlıklı yazı savaş karşıtı mücadeleler için örgütlenen yapılarda kadınların sıklıkla karşı karşıya kaldığı bir tartışmayı açıyor. Farklı ülkelerde barış hareketleri ve barış aktivistleri üzerine çalışmalar yürüten Cynthia Cockburn, örgütlenmenin alternatif modellerinin barış hareketinin gücüne güç kattığını anlatırken dayanışmanın önemine vurgu yapıyor.
 
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forum’unda yürüttükleri araştırmalarından hareketle  Şemsa Özar ve Burcu Yakut Çakar, “Aile, Devlet ve Piyasa Kıskacında Boşanmış Kadınlar” başlıklı makalelerinde Türkiye’de kadınların boşanma sonrası karşı karşıya kaldığı sorunları ele alıyor. Edebiyatçı Karin Karakaşlı ise “Yargısız” isimli yazısıyla hakikat ve masumiyet algılarımız üzerine tekrardan durup düşünmemizi öneriyor.
 
Karadenizli kadın hikâyelerinin bahçesinde bir gezinti
 
Kısa süre önce Bahçeye Hanımeli isimli albümü çıkan müzisyen Ayşenur Kolivar ile yapılan “Karadenizli Kadın Hikâyelerinin Bahçesinde Bir Gezinti” başlıklı söyleşi sanatçının müzik çalışmaları, alan araştırmaları, bu çalışmalarda karşılaştığı kadınlık durumları, bu durumların onun müziğiyle etkileşimi ve müziğini üretip sunarken üzerine kafa yorduğu toplumsal cinsiyet ilişkileri üzerinden ilerliyor. 
 
Yayın hayatına 2006 yılında başlayan, Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar dergisi, okuyucularıyla www.feministyaklasimlar.org adresinde buluşuyor. Dergi, Türkiye’de ve dünyada doğrudan kadınları ilgilendiren konuların yanı sıra kadınların etkinlik gösterdiği veya etkilendiği tüm alanlarda kadın bakış açılarını yansıtmayı hedefliyor. Derginin yeni ve eski sayılarındaki makaleleri okumak isteyenler, kullanıcı adı ve şifrelerini belirleyerek ücretsiz üye olabiliyor. Ücretsiz bir dergi olan Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar, üyelerinin desteğiyle yayın hayatına devam ediyor.
 
 
İletişim
Ayça Günaydın
0 535 726 76 56
 
 

Etiketler: kadın
İstihdam