15/11/2012 | Yazar: Kaos GL

Feminist Yaklaşımlar dergisinin 18. sayısı yayımlandı.

Kültür Ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar’ın Yeni Sayısı Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Feminist Yaklaşımlar dergisinin 18. sayısı yayımlandı.
Feminist Yaklaşımlar’ın 18. sayısında yer alan ilk yazı Karin Karakaşlı’nın “Hayatın Bedeli Hayatın Ederi” isimli yazısı.
 
Ceza ve cezaevi sistemlerinin toplumsal cinsiyet bakış açısından eleştirisi
“Toplumsal Cinsiyet Cezaevi Sistemini Nasıl Yapılandırır?” isimli makalesinde Angela Davis, ABD’deki örnekler üzerinden devlet cezalandırma sisteminin cinsiyetçi ve ırkçı pratiklerini tartışıyor. Cinsel şiddetin devlet cezalandırma sistemi içinde gizliden gizliye kurumsallaşmasını ve bu kurumsallaşmanın etkilerini ele alıyor. “Siyasal Yapının Cinsel Oyunları: Kuzey İrlanda’da Fantezi ve Devlet Eliyle Şiddet” başlıklı makalesinde ise Begoňa Aretxaga, Kuzey İrlanda’daki kadın siyasi tutukluların çırılçıplak soyularak aranması pratiğini ele alıyor. Makale 1992’de gerçekleştirilen ve tartışmalara yol açan bir toplu çıplak-arama vakasına  tartışmaya açıyor.
 
Türkiye’de ceza sistemi ve kadın tutukluluğu
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ile yapılan bir söyleşide toplumsal cinsiyet ilişkilerinin cezaevi ortamını nasıl belirlediği, artarak devam eden tutuklamalar furyasının gerekçeleri, suçu üreten koşullar, suç ve ceza algılarımız ve kadın tutukluların durumları üzerine yoğunlaşılıyor.
 
Ortadoğu’da queer aktivizmi
“Queer Politikaları, Filistin ve Yeşil Hat’tın İçindeki Filistinli Lezbiyen Aktivizmi” başlıklı yazısında Samar Habib, bir etkinliğe katılmak için gittiği, ailesinin doğup büyüdüğü ülke olan Filistin ziyareti vesilesiyle, İsrail devletinin savaş politikalarına ve bu politikaların nüfuz ettiği Yeşil Hat’tın dahilindeki topraklardaki değişime dair izlenimlerini ve bu topraklarda filizlenen LGBT aktivizmine dair verilerini bizlerle paylaşıyor.
 
“Ulusaşırı Feminizmler ve Pratikler Üzerine” Richa Nagar ile yapılan söyleşide ise akademi içerisindeki, alandaki ve gündelik hayattaki ulusötesi ilişkilenmeler ve feminist pratikler üzerine tartışılıyor.
 
Feminist Yaklaşımlar’ın on sekizinci sayısını yayıma hazırladığımız şu günlerde, Türkiye’de 60’ın üzerinde cezaevindeki pek çok tutuklu ve hükümlünün açlık grevi 60. gününü geride bıraktı. Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması, anadilde savunma ve eğitim hakkı talepleriyle 12 Eylül’de başlatılan greve 600’ün üstünde kişinin katıldığı bildiriliyor ve eyleme katılanların sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor. Savaşın ve savaşın sebep olduğu travmaların peşimizi hiç bırakmadığı bir ülkede söz söyleme, politika üretme ve politikaya katılma alanları daraltıldığında ve hatta yok edildiğinde, insanların taleplerini duyurabilmek için vücutlarını ölüme yatırıyor olması karşısında söylenecek pek bir söz kalmıyor. Siyasetin tıkandığı, savaş dilinin ve politikalarının inatla sürdürülmek istendiği bir dönemde cezaevlerinde başlayan açlık grevleri karşısında herkesin üzerine düşeni yapması, bilhassa hükümetin ve yetkililerin söz konusu taleplere bir an evvel yaşamdan yana yanıtlar oluşturması gerekiyor. Hükümet, sonucu malumun ilanı savaş politikalarından ve Kürt hareketi ve siyasetçilerini ve de kendisine karşı muhalefet yapmakta olan herkesi kriminalize etme gayretinden vazgeçmedikçe ortak bir zeminde barıştan ve çözümden yana eyleme geçilmesi mümkün olmayacaktır.
 
Kültür ve Siyasette Feminist Yaklaşımlar
 

Etiketler: kadın
İstihdam