30/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Küresel Konfederasyonlar ve sendikal birlikler, LGBTİ+ çalışanlar için geniş kapsamlı bir araç seti hazırladı.

Küresel Sendikalar, aktivistler ve çalışanlar için LGBTİ+ araç seti hazırladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hazırlanan araç seti 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren, işyerinde şiddet ve tacizi hedef alan Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 Sayılı Sözleşmesiyle uyumluluk gösteriyor.

Söz konusu sözleşme ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı, toplumsal cinsiyet temelli şiddet de dahil olmak üzere herkesin şiddet ve tacizden uzak bir çalışma yaşamına sahip olma hakkını, tanıyan ilk uluslararası sözleşme olma özelliği taşıyor.  

Kadın İşçi’den Necla Akgökçe’nin haberine göre, LGBTİ+ çalışanlar için hazırlanan yeni araç seti ise LGBTİ+’ların yaşadığı farklı zorlukları göz önünde bulundurarak bu topluluğa yönelik şiddet ve tacizi ele alıyor. Set LGBTİ+ Kolaylaştırıcı Kılavuzu ve LGBTİ+ Katılımcı Çalışma Kitabı olmak üzere iki temel kaynaktan oluşuyor.

LGBTİ+ Kolaylaştırıcı Kılavuzu ve Katılımcı Çalışma Kitabı hazırlandı

Eğitimciler ve kolaylaştırıcılar için hazırlanan LGBTİ+ Kolaylaştırıcı Kılavuzu, yalnızca farkındalığı artırmayı değil, aynı zamanda hem sendikalarda hem de işyerlerinde konunun anlamlı bir biçimde tartışılmasını ve proaktif önlemleri teşvik etmeyi amaçlıyor. Bununla beraber; LGBTİ+ çalışanlar ve aktivistler için bir kaynak olan Katılımcı Çalışma Kitabı ise 190 No’lu sözleşmenin uygulanmasının ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, kapsayıcı, saygılı çalışma ortamlarının yaratılmasını teşvik ediyor.

Bu kaynaklar aracılığıyla küresel sendikal birlikler dünya çapındaki sendikaları ve üyelerini LGBTİ+ çalışanlarının haklarını savunmak için güçlendirmeyi amaçlıyor ve 190 Sayılı Sözleşme’nin ilkelerinin yalnızca tanınmasını değil aynı zamanda işyeri kültürlerine aktif bir şekilde eklemlenmesini de sağlıyor.

“ILO 190’ın onaylanması ve ulusal mevzuata uyarlanmasında sendikaların rolünün farkındayız”

IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Christine Olivier geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Olivier, ILO Sözleşmesini desteklemeye kararlı olduklarını belirterek, “ILO190’ın onaylanması ve ulusal mevzuata uyarlanmasında sendikaların oynadığı önemli rolün farkındayız. Eğitmenlerin eğitimi için hazırlanan LGBTİ+ araç seti bu konuda farkındalığı artırmak ve sözleşme çerçevesinde eylemi kolaylaştırmak amacıyla diğer küresel sendikalarla işbirliği içinde geliştirilen geniş çabanın bir parçasıdır” dedi.

Kılavuza ve çalışma kitabına ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam