04/05/2022 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Birleşmiş Milletler’in 2023’te tamamlayacağı küresel siber suç yasa taslağına karşı uyarıyor: Siber suç yasaları genellikle insan hakları savunucularına karşı kullanılır.

Küresel siber suç yasası ifade özgürlüğüne yeni ve küresel bir engel mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: eef.org

Birleşmiş Milletler 2019’dan bu yana siber suçlarla mücadele için küresel bir sözleşme hazırlığında. Peki, bu sözleşme çevrimiçi ifade özgürlüğünü nasıl etkiler?

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Birleşmiş Milletleri Eylül 2023’te sunacağı sözleşme taslağı öncesinde uyarıyor: “Küresel bir siber suç anlaşmasının gerekli mi?”

HRW, 28 Nisan Perşembe günü Birleşmiş Milletler’e (BM) sunduğu raporda “Siber suçla mücadele için doğru bir zaman ancak taslak anlaşma kişilerin temel hak ve özgürlükleri pahasına olmamalı. İnsan Hakları İzleme Örgütü, küresel bir siber suç anlaşmasının devletlerin uluslararası haklar hukuku kapsamındaki yükümlülüklerini esnetmesinden endişe duyuyor.”

Yasa hakları baltalar mı korur mu?

“Siber suçla mücadeleye yönelik çabalar, hakları baltalamak değil, korumak zorunda” diyen HRW raporu söz konusu taslağın uluslararası insan hakları standartlarını koruması gerektiğini vurguluyor ve küresel sözleşmenin insan hakları standartlarını yeniden keşfetmeye veya onu yeniden tanımlamaya çalışmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Rapor, örgütün; taslağı hazırlanan küresel yasanın diğer siber suç yasaları gibi insan haklarını savunduğu için marjinalleşen kitlelere karşı kullanılmasından kaygılandığını söylüyor: “Örneğin, bu tür yasalar blog yazarlarını, gazetecileri, insan hakları savunucularını, siyasi muhalifleri ve özgür düşünürleri zulmetmek ve hapsetmek için kullanılır. Sözde ahlak maddeleri, kadınların ve LGBT’lerin tutuklanmasına ve yargılanmasına yol açtı. Yeni bir anlaşma, bu uygulamaları meşrulaştırma ve normalleştirme riskini taşıyor.”

HRW’nin dünya kamuoyunu uyardığı küresel siber suç yasasının Eylül 2024’te BM üye ülkelerince hayata geçirileceği tahmin ediliyor.



Etiketler: insan hakları, dünyadan
2024