25/05/2017 | Yazar: Kaos GL
Seçin Tuncel: ‘Aile içi şiddete uğrayan LGBTİ çocuklar ayrımcılık yaşama korkusuyla, ilgili kurumlara da başvuramıyor.’

Seçin Tuncel: “Aile içi şiddete uğrayan LGBTİ çocuklar ayrımcılık yaşama korkusuyla, ilgili kurumlara da başvuramıyor.”
Çocuğa Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı "Türkiye’de Çocuğa Karsı Şiddet Durum Raporu-Okulda ve Aile İçinde Şiddet”i konuşmak için Ankara’da buluştu.
LGBTİ çocukların hak ihlalleri
Kaos GL’den Seçin Tuncel, okullarda cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı ile ilgili örnekler verdiği konuşmasında Bursa ve Antalya’da basına da yansıyan okullarda yaşanan hak ihlallerini aktardı. Tuncel, aile içi şiddete uğrayan LGBTİ çocukların, başvuru yapılan kurumlar tarafından da ayrımcılığa uğrayacaklarını düşündükleri için yasal yollara başvuru yapmayarak aile içinde şiddete maruz kaldıklarına değindi.
Sanal zorbalıktan, akran zorbalığına
Bilgi Üniversitesi Çocuk Merkezinden Gözde Durmuş, sanal zorbalığın okul ortamına taşındığını, okullarda ayın öğrencisi uygulamasının çocuklar üzerinde bir hiyerarşi oluşturduğunu, ceza ve ödül sistemi üzerinden çocukların ayrıştırdığını bunun da akran zorbalığına yol açtığını ifade etti.
Eylem planları çocukları korumuyor
Uluslararası Çocuk Merkezinden (ICC) Adem Arkadaş ise bakanlıklar tarafından hazırlanan şiddet önleme eylem planlarının genel bir eylem planı olmaması nedeniyle etkisiz olduğuna dikkat çekti.
Okul idaresi öğretmenleri gözetiyor
Ankara Barosu Çocuk Koruma Biriminin temsilcisi, öğretmenlerin bildirim yükümlülüğünün yeterli uygulanmadığını, Çocuk Koruma Kanunun ihlal edildiğini ifade etti. Ayrıca cinsel şiddete uğrayan çocuklarla ilgili mahkemelerde idarelerin öğretmenleri desteklediğini de vurguladı.
"Türkiye’de Çocuğa Karsı Şiddet Durum Raporu”nun “Okulda ve Aile İçinde Şiddet” oturumu LGBTİ çocukların yaşadığı hak ihlallerinin de konuşulmasıyla sona erdi.
Etiketler: insan hakları