25/04/2024 | Yazar: Kaos GL

Hafıza Merkezi’nin düzenlediği etkinlik, 27 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da Ankara, Mülkiye Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

“Kuşaklararası Buluşmalar” serisinin son toplantısı: Queer Yoldaşlığın Ankara'daki 30 Yıllık Seyri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hafıza Merkezi, etkinliği şöyle duyurdu:

“Yeni mücadele aktörleri eskilerden, eskiler yenilerden neler öğrenebilir? Farklı dönemlerin siyasi atmosferleri o dönemlerde aktif olan kuşakları nasıl etkiledi? Mücadele ve örgütlenme yöntemleri geçmişten bugüne nasıl değişti, nereye gidiyor? Farklı dönemlerin farklı dil ve söylemleri, popüler kavramları neler?

Hafıza Merkezi olarak düzenlediğimiz Hak Mücadelesinde Kuşaklararası Buluşmalar etkinlik serimizin dördüncü ve son buluşması “Queer Yoldaşlığın Ankara'daki 30 Yıllık Seyri” başlığıyla 27 Nisan Cumartesi günü Ankara, Mülkiye Kültür Merkezi'nde düzenlenecek. Yüz yüze olarak düzenlenecek bu etkinlikte çevrimiçi katılım veya canlı yayın olmayacak ve kamera kaydı alınmayacak.

Etkinliğe kayıt olmak için tıklayın.

“Kuşaklararası farktan bahsedildiğinde sıklıkla doğum kuşaklarıyla ergenlik döneminin deneyimlendiği zaman işaret edilir. Nesilleri temel kategorilere ayırırken doğum kuşakları göz önüne alındığında LGBTİ+’ların genellikle ergenlik dönemindeki cinsel ifade ve kendini keşfetme yıllarından mahrum bırakılmış olmaları gözardı edilir. Zira natrans & heteroseksüeller okul bahçesi gibi ortamlarda güvenli bir şekilde ilk aşklarını yaşayabilirken, aynı şeyin LGBTİ+’lar için de mümkün olduğu alanlara, yani queer kulüplere ve flört uygulamalarına ancak - o da eğer şanslılarsa - 18 yaşına geldiklerinde erişebilirler. Bu nedenle LGBTİ+ kuşak kimliği kişinin doğum yılıyla alakalı olduğu kadar kimlik inşa sürecinde maruz bırakıldığı damgalanmayla, ayrımcılıkla, hoşgörüyle, anlayışla oldukça yakından ilişkilidir. Aynı yaşlardaki pek çok LGBTİ+ bu nedenle farklı deneyimler yaşayabileceği gibi farklı kuşaklara ait LGBTİ+’lar oldukça yakın deneyimlere sahip olabilir.

Bu deneyimleri şekillendiren elbette pek çok farklı dinamik var; nasıl ki yaşanılan zaman ve coğrafya ana belirleyen gibi dursa da söz konusu LGBTİ+ topluluklar olunca politik atmosfer, teknolojinin LGBTİ+ topluluklara etkisi, kamusal & kentsel dönüşümler de bir o kadar önemli olabilir.

Kuşaklararası Buluşmalar serisinin bu son etkinliğinde, Ankara’da 30 yılını geride bırakan LGBTİ+ hareketinin bu 30 yılda; bağımsız olarak inşa ettiği patikaları, feminist, antimilitarist, ekolojik hareketlerle kurduğu queer ittifakları, toplumsal barışın inşasında Kürt siyaseti ve Alevilerle kurduğu yoldaşlığı; sanatla, sporla, teoriyle, edebiyatla açtığı nefes alanlarını,  bu ittifakları örgütleyenlerle konuşacağız. Kuşaklararası Buluşmalar serisinin son oturumunda yaş, deneyim ve ideolojik farklılıkları bir avantaj olarak kullanan, daha kapsayıcı ve etkili bir mücadelenin imkânlarını konuşmayı arzu ediyoruz.”

Moderatörlüğünü Aylime Aslı Demir’in yapacağı etkinliğin konuşmacıları ise şöyle: Selin Yıldız - LGBTİ+ Spor Aktivisti; İlayda Doğa Karaman - Ankara Onur Haftası, Toplumsal Hukuk; Şebin - LGBTİ+ aktivisti; Alev Özkazanç - Akademisyen; Belgin Günay - İnterseks Aktivisti; Burcu Ersoy - Lezbiyen Feminist Aktivist; Destina - Aktivist, Kırmızı Şemsiye Kurucu Üyesi; Merve Diltemiz- Aramızda Derneği; Batur Özdinç - Anarşist Çevirmen; Nedime Erdoğan - Lgbti+ Aileleri kurucularından; Umut Güner - Kaos GL Emektarı; Candan Dumrul - Feminist Avukat; Atilla Dirim - Marksist LGBTİ+ ebeveyni; Seçin Tuncel - Kaos GL; Senem Doğanoğlu - Avukat; Sibel Tekin -  Seyri Sokak; Ayhan Yalçınkaya - Akademisyen; Nesli Uras - LGBTİ+ Aktivisti, Podcaster; Gök Akyel - Kuir Sinemacı; Janset Kalan - Trans Aktivist; Elçin Öz - Feminist; Suay Yüksel - Kadın + Hakları Aktivisti; Sevgi Gümüşlüoğlu - Liseli LGBTİ kurucularından; Ecmel Deniz - Trans+ Aktivist

Etkinliğe kayıt olmak için tıklayın.

 


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam
İstihdam