18/04/2024 | Yazar: Suay Yüksel

17 Mayıs Derneği’nin LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı tarafından yürütülen Kuşaklararası İletişim Söyleşileri’nin ikincisi 17 Nisan Çarşamba akşamı çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Kuşaklararası İletişim Söyleşileri’nin ikincisi gerçekleşti! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Özge Gökpınar tarafından yürütülen söyleşinin teması Onur Yürüyüşleri ve Homofobi Karşıtı buluşmalar oldu. Söyleşiye farklı yaş gruplarından iki farklı aktivist katıldı. 20’li yaşlarında bir aktivist olan Ahmet Soykarcı ile 40’lı yaşlarında bir aktivist olan Seçin Tuncel söyleşiye kendilerini tanıtarak başladılar.

 “Homofobi Karşıtı Buluşmalar, aktivistlerin birbiriyle kurdukları yoldaşlığın başlangıcı”

Öncelikle Homofobi Karşıtı Buluşmalar, bu buluşmaların ne olduğu ve ne tür etkinliklerin düzenlendiği Seçin Tuncel’in deneyimleriyle katılımcılara aktarıldı. Tuncel, Ankara’da başlayan buluşmaların 2015 yılına kadar yaklaşık elli şehre kadar ulaştığını ve bu buluşmaların anlaşılma derdi ile ortaya çıktığını aktardı. Ayrıca Tuncel, bu buluşmaları aktivistlerin birbirleriyle kurdukları yoldaşlığın başlangıç noktası olarak gördüğünü de ekledi.

Ahmet Soykarcı tarafından İstanbul’daki Onur Yürüyüşleri ve Onur Haftaları katılımcılara aktarıldı. Soykarcı, İstanbul Onur Haftası Komitesi’nin öncesinde dernekler ile sonrasında ise açık çağrıyla bağımsız aktivistler ile örgütlenmeye başlamış bir komite olduğunu aktardı. Ayrıca bu dayanışmanın bir baskı ortamı çerçevesinde gerçekleştiğini söyledi. Soykarcı, 2015’ten itibaren politik atmosferin değişmesi ile lubunyaların bu ortamdan daha çok zarar gördüğünü fakat buna rağmen valilik yasakları altında Trans Onur Yürüyüşü’nü de LGBTİ Onur Yürüyüşü’nü de gerçekleştirdiklerini ekledi.

25 sene önce neredeydik, şimdi neredeyiz?

Özge Gökpınar, üzerimizde birçok baskının olduğunu ama hareketimizin seneler içinde de birçok kazanım elde ettiğini aktardı. Gökpınar tarafından yöneltilen sorular ile aktivistler, geçmişte Ankara’da yapılan 17 Mayıs Homofobi Karşıtı Etkinlikler/Yürüyüşler ve İstanbul’daki Onur Haftası Etkinlikleri/Onur Yürüyüşleri konusunda 25 sene önce neredeydik ve şimdi neredeyiz değerlendirmesi yaptı.

17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı, Mart ve Nisan aylarında çevrimiçi olarak iki farklı Kuşaklararası İletişim Etkinliği gerçekleştirmeyi planladığını duyurmuştu. Kuşaklararası İletişim Etkinliğinin ilki 27 Mart 2024’te gerçekleşti. Etkinlikte LGBTİ+ hareketi genel bir çerçevede tartışılmıştı.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam