27/04/2017 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ çalışanların iş hayatında yaşadığı ayrımcılığa karşı mücadele ve pozitif ayrımcılık maddeleri yer aldı.

Kuzey Kıbrıs’tan United Medya toplu iş sözleşmesinde LGBTİ hakları Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kuzey Kıbrıs’tan United Medya toplu iş sözleşmesinde; LGBTİ çalışanların iş hayatında yaşadığı ayrımcılığa karşı mücadele ve pozitif ayrımcılık maddeleri yer aldı.

Kuzey Kıbrıs’tan Yenidüzen Gazetesi, Kanal Sim ve Sim FM’in yer aldığı United Medya’da Devrimci Genel İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Bu yıl toplu iş sözleşmesine 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar için tatil verilmesi ve LGBTİ bireylere yönelik olası ayrımcılık ve ötekileştirmenin önüne geçecek maddeler de eklendi.

Toplu iş sözleşmesine, Devrimci Genel İş Başkanı Ömer Naşit ile Yenidüzen Genel Müdür ve Genel Yayın Yönetmeni Cenk Mutluyakalı ile Kanal SİM ve Sim FM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu imza attı. UNITED Medya tesislerinde düzenlenen imza törenine Devrimci Genel İş’in de dahil olduğu Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek de katıldı.

“LGBTİ bireylere herhangi bir ayrımcılık ve baskı yapılmaz”

Maddeler aşağıdaki gibi:

“8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadın çalışanlar idari izinli sayılırlar. İş yoğunluğundan dolayı 8 Mart günü kullanılamayan izin Mart ayının ilk 15 gününde kullanılır.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi uyarınca, LGBTİ bireylere herhangi bir ayrımcılık ve baskı yapılmaz. Bu anlamda LGBTİ basın emekçilerinin işe alım sürecinde ve çalıştıkları süre boyunca ve zorunlu işten çıkarma durumlarında, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden ötürü ayrımcılığa uğramazlar.

“İşveren, kadın, genç, yaşlı, göçmen, engelli, LGBTİ basın emekçilerinin ayrımcılığa uğramaması için gerekli pozitif ayrımcı tedbirleri alır.

“Toplumsal cinsiyet eşitliği içerisinde kadın, erkek, LGBTİ çalışanlar dönük fiziksel, psikolojik, sözel, cinsel her türlü taciz, şiddet ve mobbing, disiplin suçu olarak değerlendirilir. Bu şikâyetlerde kadın ve LGBTİ çalışanın beyanı esastır, karşı taraf aksini ispat etmekle yükümlüdür. Disiplin yönetmenliği bu madde kapsamında yeniden düzenlenir.”


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam