12/08/2009 | Yazar: Kaos GL

Lefkoşa'daki kitabevinin kundaklanmasıyla ilgili polis soruşturma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Talat, STK temsilcileri olayı kınadı.

Kuzey Kıbrıs'ta Işık Kitabevi'ne,
Lefkoşa'daki kitabevinin kundaklanmasıyla ilgili polis soruşturma yürütüyor. Cumhurbaşkanı Talat, STK temsilcileri olayı kınadı. Kitabevinin sahibi Merlen "Saldırıyı yapan kitabın, mücadele edenlerin düşmanıdır" dedi.
 
Kuzey Kıbrıs, Lefkoşa'da bulunan Işık Kitapevi kundaklandı. Dün akşam meydana gelen olayın ardından kitabevinin sahibi Nahide Merlen, "Hepimize karşı yapılan bir saldırı. Saldırıyı yapan, kitabın, bir şeyler yapanların, mücadele edenlerin, düşmanıdır" dedi.  Kaç kitabın yandığını bilemediğini ancak kitapların yarısının yandığını veya zarar gördüğünü kaydeden Merlen, yangını söndürme çalışmaları sırasında özenle çalışan ve kitapları koruyan itfaiyecilere teşekkür etti.
 
Merlen, bianet'e, "Barışa karşı bir saldırı bu. Belki bir korkutma, yıldırma amacı taşıyor ama mümkün değil, aksine bizlere yeniden güç veriyor" dedi.
Işık Kitabevi, Merlen'in sözleriyle "insanlar kitap okusun diye, kitap okumayı yaygınlaştırmak için" kuruldu. Bu süre boyunca imza günleri, tanıtımlar, konferanslar düzenlendi. 1987'den bu yana kendi bünyelerinde bulunan kitaplarla düzenledikleri kitap fuarları oluyor. Bu sene 22. kez düzenlenecek fuar, 24 Ağustos-4 Eylül arasında, Kızılbaş'ta bulunan Gençlik Merkezinde gerçekleşecek.
 
"83'te kurulduğumuzda, başta küçük bir kitle bizi tanıyordu. Daha çok kendi çevremizden insanlar, bir miktar da üniversiteli bizi takip ediyordu. Düzenlediğimiz etkinliklere daha çok sol partilerden ve sendikalardan katılım olurdu ama daha sonra herkesin takip ettiği etkinlikler haline geldiler. Zaten biz bu kitabevini herkese açtık; sadece sol görüşlü insanlar için değil, hepimiz için kitap var burada. Yaşlı, genç, farklı insanların ilişki kurduğu bir yer haline geldi."
 
Tepkiler

Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhuriyetçi Türkiye Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer, sivil toplum örgütü  temsilcileri, aydınlar ve gazeteciler, olay yerine gelerek üzüntülerini ve tepkilerini belirttiler.
 
Talat, "Bu tür girişimlerin nefretle kınanması ve ülkedeki gerilimin azaltılarak, ortadan kaldırılarak bu tür olaylara bir daha imkan verilmemesi de siyasi olarak hükümetin, devletin görevidir, hepimizin görevidir, bunun için çalışmamız gerekir" dedi.
 
Soyer de olayı canice bulduğunu, "Sivas ve Kahramanmaraş'taki katliamlara ve Hitler'in kitapları yakmasına benzettiğini" söyledi; faillerin en erken zamanda ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.
 
Özgürlük ve Reform Partisi (ÖRP) Genel Başkanı Turgay Avcı, olayı bir "kültür cinayeti" olarak nitelediğini belirtti ve "Kitap yakılması tarihi süreçte birçok siyasi ve sosyal olumsuzlukların yaşandığı dönemlerde vuku bulmuş olaylardır" dedi.
 
Kıbrıs Yayıncılar Birliği (KIB-YAY) ise, "Karanlığın kurşun askerleri yine sahneye çıkıp, adamızın aydınlığını söndürmeye çalışıyorlar. Bu saldırıyı, Kıbrıs'a ve Kıbrıslılara karşı bir sindirme eylemi olarak algılamaktayız. Kıbrıslılık adına her şey, bu ülkede tehdit altındadır. Adamız, götürülmek istendiği yere varmadan tüm Kıbrıslıları dayanışmaya çağırır, Işık Kitabevi'ne desteğimizi bildiririz"şeklinde bir açıklama yaptı.
 
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği (KTGB), bütün üyelerini ve toplumu karanlık saldırılar karşısında susmak yerine daha fazla konuşmaya çağırdı. Düşünce ve ifade özgürlüğüne dönük sistemli bir saldırı başlatıldığı yönünde ciddi kaygılarını ifade ederek, bir süredir düşüncelerinden ötürü kimi gazeteci ve yazarların hedef gösterildiğini, tehdit edildiğini; son olarak Işık Kitabevi'nin kimliği meçhullerce kundaklanmasının hedefi gösteren yeni bir olay olduğunu söyledi.(ET/EÜ)
 
* Bu haberde Kıbrıs Gazetesi ve Yeni Düzen gazetesinden yararlandık.

http://bianet.org/bianet/dunya/116400-kuzey-kibrista-isik-kitabevine-barisa-yonelik-saldiri


Etiketler: insan hakları
İstihdam