22/02/2008 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsellerin yeni anayasaya ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ tanımlarının eklenmesi talebin

Kuzu kuzu dilleri... Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Eşcinsellerin yeni anayasaya ‘cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ tanımlarının eklenmesi talebine Burhan Kuzu’dan ret yanıtı geldi. Kuzu’ya göre, eşcinsellere yönelik anayasa ve yasalardan kaynaklanan bir ayrımcılık yokmuş. Dahası ‘onlar’ın talepleri iş değil evlenmekmiş.

Anayasa LGBT Platformu’nun LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti, transeksüel) bireylere yönelik ayrımcılığın giderilmesi için ‘cinsel yönelim’ ve ‘Cinsiyet kimliği’ maddelerinin anayasaya eklenmesi taleplerine Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti (AKP) Milletvekili Burhan Kuzu’dan ret yanıtı geldi.

Kuzu, 28 Ocak tarihli Milliyet gazetesinde, türban serbestliğinin talepler doğrultusunda liselere de yayılacağı eleştirileri üzerine "Her talebi karşılamak durumunda değiliz. Eşcinsellerden de eşitlik ve evlilik hakkı tanınması için yoğun talep geldi. İstiyorlar diye verecek miyiz? İktidar sorumluluğu içinde hareket etmek zorundayız" demiş, LGBTT örgütlerinin tepkisini çekmişti.

Anayasa LGBTT Komisyonu bunun üzerine, 16 Şubat’ta Ankara ve İstanbul'da eş zamanlı düzenlediği bir eylemle, üzerinde "Anayasaya cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği eklenmesini talep ediyorum" yazılı kartları Kuzu’ya göndermişti.

‘Ayrımcılık yok’

Taraf gazetesinin bugün (22 Şubat) yayımlanan haberine göre Kuzu, eşcinsellerin hak taleplerinin olabileceğini ancak bunların yapılmasının anayasaya uygun olmadığını açıkladı. Anayasa ve yasalarda eşcinsellere yönelik bir ayrımcılık olmadığı görüşünü savunan Kuzu, "Onların işe alınmalarında ya da ev kiralamalarında bir engel yok. Onlara iş veya ev vermeyenlere de ‘niye yapıyorsun' denemez" dedi.

‘Onlar iş değil evlilik istiyor’

Kuzu ayrıca, eşcinsellerin ayrımcılığın ötesine geçen istekleri olduğunu öne sürerek "Onların talepleri iş değil. Onların dedikleri başka... Onlar aynı cinsle evlenebilmek için düzenleme istiyorlar" yorumunda bulundu.

*Konuyla ilgili haberler:

[[En üstte kim var]] - Kürşad Kahramanoğlu

[[Özgürlük ve teferruat]]

[[‘İstiyorlar diye verecek miyiz?’]]

[[Sekiz ülkenin anayasasında cinsel yönelim tanınıyor]]

[[Anayasa LGBTT Komisyonu’ndan 'İnsan Hakları Günü' açıklaması]]

[["Anayasa LGBTT Komisyonu" kuruldu]]

[[Kadınlar anayasal eşitlik istiyor]]

[[Eşcinseller anayasal eşitlik istedi]]

[[Antalya’dan Anayasa açıklaması]]

[[Anayasaya kadın eli değecek]]

[[12 Eylül'ün ruhu sivil anayasada]]

[[Anayasaya ‘cinsel yönelim’ de eklensin]]

[[Yeni anayasada kadın hakları]]




Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
nefret