20/02/2009 | Yazar: Erkan Altay

KUZU: ‘Bunların Derdi Başka’

KUZU: ‘Bunların Derdi Başka’

AKP milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, eşcinselleri kastederek,’Bunların da cinsiyet eşitliği talebi var. Bunların da derdi başka’ dedi. Toplum tarafından anayasa değişikliği ile ilgili geniş bir talep olduğunu vurgulayan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, eşcinsellerin de değişiklik talebi olduğuna değindi. 
 
AKP milletvekili Burhan Kuzu, Habertürk televizyon kanalında 19 Şubat perşembe akşamı yayınlanan Teke Tek programına katıldı. Anayasa için uzlaşı aradıklarını belirten Kuzu, kendilerine birçok kişi ve kurumdan teklifler geldiğini anlattı. Sırayla anayasa öneri kitapçıklarını gösteren AKP milletvekili Kuzu, Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans (LGBT) örgütlerin anayasa değişiklik önerilerinin yer aldığı gökkuşağı rengindeki posta kartını göstererek, 'Bunların da cinsiyet eşitliği talebi var.' dedi. Kendilerine gelen taleplerin çeşitliliğine işaret eden Kuzu,' Bunların da derdi başka.' diye konuştu.
 
Önceki yıl da konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Burhan Kuzu, 'Onlar(eşcinseller) ayrımcılık görmüyor.' diyerek eşcinsellerin anayasal taleplerini geri çevirmiş, LGBT örgütlerinin tepkisine neden olmuştu. Türban tasarısı için dile getirilen endişeler arasında, türbanın kamuda da serbest olacağı yönündeki tepkilere karşılık olarak da Kuzu, ‘Eşcinseller de eşitlik istiyor, verecek miyiz?’ diyerek yine LGBTT bireylerin tepkisine yol açmıştı.
 
EŞCİNSELLERİN TALEBİ NE?
 
Eşcinseller, anayasaya cinsiyetten sonra, cinsel yönelim’ ve ‘cinsiyet kimliği’ ibarelerinin de eklenmesini, böylece anayasal olarak LGBTT bireylere karşı ayrımcılığın hukuken açık şekilde suç olarak kabul edilmesini istiyorlar.
 
LGBT örgütler, sivil anayasa tartışmalarının başlamasıyla birlikte Anayasa LGBTT Komisyonu oluşturmuşlar ve anayasal eşitlik talebiyle çalışma yürütmüşlerdi.
 
Öte yandan, uzlaşma arayarak anayasa değişikliği yapmayı planladıklarını belirten Kuzu, CHP'nin destek vermemesi halinde de daha küçük çaplı da olsa değişiklik yapmayı planladıklarını ekledi.
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam