16/03/2010 | Yazar: Bawer Çakır

Lambdaistanbul Kavaf'ı mahkemeye verdi.

Lambdaistanbul da Kavaf'ı Mahkemeye Verdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Lambdaistanbul Kavaf'ı mahkemeye verdi. Bakanın açıklamalarıyla LGBTT'leri hedef gösterdiğini savunan derneğe aralarında TTB, SFK, KADER, KAMER, ESP, DSİP, Amargi gibi kurumların bulunduğu 52 örgüt de destek verdi.
 
Lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüeller (LGBTT) Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ı mahkemeye verdi.
 
Lambdaistanbul LGBTT Derneği, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusunda Kavaf'ın "Eşcinseller yok demiyoruz, tedavi edilmeliler" şeklindeki açıklamalarıyla LGBTT'lere hakaret ettiğini ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ederek Türkiye'de yaşayan bütün LGBTT'leri hedef haline getirdiğini savunuyorlar.
 
Şikayetin ardından ardından çeşitli sivil toplum örgütlerinin de desteklediği Beşiktaş Meydanı'ndaki eylemde Kavaf'ın ve "normal olan kadın ve erkek arasındaki ilişkidir" diyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın kamuoyundan özür dilemesini ve görevinden istifa etmesini istediler.
 
"Tedavi edilmesi gereken homofobi, transfobi ve ayrımcılıktır"
60'ı aşkın kişinin katıldığı eylem 13.00'te başladı. Lambdaistanbul adına açıklamayı okuyan Rüzgar Gökçe "Kavaf'ın açıklamalarının bilimsel kabule ve demokrasinin temel ilkelerine aykırıdır" dedi.
 
"Bakanın görevinin ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik ve transfobik düşünceleri yeniden üretmek değil; bu söylemleri pozitif anlama dönüştürerek LGBTT'lerin ayrımcılığa uğramamalarını sağlamak olduğunu" söyledi.
 
"Temel insan haklarına, bilimsel gerçeklere ve işgal ettiğiniz makamların gerektirdiği özen ve sorumluluğa aykırı bir biçimde telaffuz ettiğiniz bu görüşlerle eşcinsel bireyleri hedef haline getiriyor ve tıpkı yargının verdiği birçok kararda yaptığı gibi nefret suçlarını teşvik ediyorsunuz!"
 
Anayasanın ve Türkiye'nin imza attığı uluslar arası sözleşmelerde yer alan hükümler ayrımcılığın yalnızca maruz kalan bireylere ve topluluklara yönelik işlenmiş bir suç olmadığını" hatırlatan Gökçe, "Ayrımcılık, aynı zamanda, ortak insanlık onuruna ve değerlerine yapılmış bir saldırıdır" dedi.
 
LGBTT'ler ve hak savunucuları Adalet ve Kalkınma Partisi'nden de (AKP) Kavaf'ın açıklamalarına açık bir kınama ve yaptırım bekliyorlar.
 
Gökçe Kavaf'a "Son olarak esas tedavi edilmesi gereken hastalık homofobi, transfobi, ayrımcılık, ırkçılık ve cinsiyetçiliktir" diyerek seslendi.
 
Eylemde "Ayrımcı bakan istifa", "Hastanede değil sokaktayız" dövizleri taşındı, "Eşcinsellik değil, homofobi hastalıktır", Okulda, işte, mecliste, eşcinseller her yerde, kabul et ya da etme eşcinseller her yerde" sloganları atıldı.
 
53 örgüt imzacı
Açıklamaya LGBTT örgütlerinin yanı sıra Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sosyalist Feminist Kolektif (SFK), İnsan Hakları Derneği (İHD), Kadın Adayları Destekleme ve Eğitim Derneği (KADER), Homofobi Karşıtı Ruh Sağlığı Girişimi, Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Kadın Yazarlar Derneği (KYD), Sosyalist Demokrasi için YeniYol, Küresel Eylem Grubu (KEG), KAMER, Kadının İnsan Hakları ve Yeni Çözümler Derneği, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV), Genç Siviller, Amargi Kadın Kooperatifi, Feminist Kadın Çevresi, Toplumsal Özgürlük Platformu, Biz Erkek Değiliz İnisiyatifi'nin de (BEDİ) aralarında bulunduğu 53 örgüt imza verdi.

Bir diğer LGBTT Derneği Pembe Hayat da Bakan Kavaf'ı geçen hafta mahkemeye [[http://kaosgl.org/icerik/pembe_hayattan_bakana_suc_duyurusu|vermişti]]


Etiketler: insan hakları
nefret