06/10/2015 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul Kültür Merkezi Ekim ayında da dopdolu!

Lambdaistanbul Ekim ayı programını açıkladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lambdaistanbul Kültür Merkezi Ekim ayında da dopdolu!

Lambdaistanbul Kültür Merkezi (LKM) sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerine devam ediyor. Ekim aydında LKM’de tematik toplantılardan söyleşilere bir dizi etkinlik yapılacak.

Her ayın ilk perşembe günü HİV Testi olmaya gidiyoruz

Tarih: 1 Ekim 2015 Perşembe, 18:00

Mekan: Şişli Belediyesi Sağlık Müdürlüğü

1 Ekim’de Test olmaya gidiyoruz. Sizi de bekleriz 

Korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan alışverişi sonrası ve hamilelik öncesi HIV testi yaptırılması tavsiye edilir. Peki kaçımız bu testi düzenli olarak yaptırıyoruz? Bazen sonucundan korktuğumuz için, bazen de yeterince önemsemediğimiz için test olmayı ihmal edebiliyoruz.

Lambdaistanbul olarak bu süreçte kimse yalnız kalmak zorunda değil diyerek herkesi her ay bizimle test olmaya çağırıyoruz.

Her ayın ilk perşembe akşamı buluşarak Şişli Belediyesi Sağlık Müdürlüğü binasına HIV testi yaptırmaya gidiyoruz.

Bu ay için 1 Ekim perşembe akşamı saat 18:00’da Osmanbey Metro Durağı Pangaltı Dolapdere çıkışı, Ramada Otel Karşısı’nda buluşalım.

Not: Şişli Belediyesi ile yapılan anlaşma sonucu testler ücretsiz ve rumuz kullanılarak yapılacaktır. Kişiler daha sonra kendilerine seçtikleri rumuzu vererek test sonucunu öğrenebilecektir.

Aligül’e Sevgiler Haftası (Söyleşi: Miras Hukuku)

Zaman: 4 Ekim 2015 Pazar, saat 14:00

Mekan: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

(Söyleşi: Miras Hukuku) Saat: 14:00

Konuşmacılar: Av. Türker Vatansever, Av. Yasemin Öz

Mirasımız hakkında sevgililer, arkadaşlar ve yoldaşları da içeren adaletli bir dağılıma nasıl alan açabiliriz Deneyimlerimizin, anılarımızın ve mücadelemizin mirasçıları, kazandıklarımız ve ürettiklerimiz üzerinde de pay ve hak sahibi olabilir mi? Seçilmiş ailelerimiz hukuk sisteminin neresinde duruyor? Hayatın bizi ölüme ve sonrasına dair daha sık düşünmeye sevk ettiği bu günlerde, konuyu uzman dostlarla birlikte tartışma ihtiyacı hissettik.

(Muaf Değiliz: LBTQİ Cinsel Sağlık ve Jinekoloji) Saat: 17:00

Konuşmacı: Jinekolog Dr. Yeşim İşleğen
Kolaylaştırıcı: Ecem

Birçok trans, trans erkek, interseks, butch, lezbiyen, biseksüel jinekoloğa gitmiyor. O yüzden jinekoloğu bize getirelim dedik ve bu etkinliği düzenledik! Jinekolog Yeşim İşleğen ile sohbet edeceğimiz etkinlikte aşağıdaki konuların ve kafamızdaki soruların yanıtlarını arayacağız:

– Jinekolojik muayene nasıl yapılır? Hiç gitmemiş bireyler için bilgilendirme ve muayene seçenekleri.

– Translardan ve kadınlardan translara ve kadınlara bulaşabilecek hastalıklar ve korunma yolları nelerdir?

– Histerektomi ameliyatının bilimsel arka planları var mıdır Prosedür gereği alınan rahim, yumurtalık vb. etkileri nelerdir? Bir cerrahi menapoz durumu mu yaşanır?

– Polikistik over sendrom nedir, neden tedavisinde östrojen kullanılır? Bu durum testosteron kullanımına mani midir?

(Etkinlik fizyolojik olarak jinekolojik muayeneye ihtiyacı olan bedenlere açıktır)

Lambdaistanbul Ruh Sağlığı Komisyonu Tematik Cumartesileri: “Delilik”

Zaman: 10 Ekim 2015 Cumartesi, saat 16:00

Mekan: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

Dünya Akıl Sağlığı Gününde Akıl Sağlığımızı Konuşuyoruz!

Konuşmacı: Umut Şah

“Delilik” dediğimiz şeyin 19. yüzyılla birlikte “ruhsal hastalık” olarak yeniden kavramlaştırılması ne anlama geliyor? Beraberinde ne getirdi, ne götürdü? Peki, sözü edilen bu ruh sağlığının ve psikolojik bozuklukların standartları ve tedavi uygulamaları kimlerin fikirleri ve çıkarları tarafından belirlenmiştir/belirlenmektedir? Normalliğe ve anormalliğe dair tanımları/kriterleri neye göre belirliyoruz? Bugünkü ruh sağlığı uygulamaları nasıl bir tarihsel arkaplana sahip?

Bu etkinlikte yukarıda sıralanan ve daha da çoğaltılabilecek olan soruları sormak ve tartışmak amaçlanmaktadır.

Kadıköy Yerel Örgütlenmeler Dayanışma Kahvaltısı

Zaman: 11 Ekim 2015 Pazar, saat 12:00

Mekan: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

İçinden geçtiğimiz gökyüzünü kara bulutların bastığı, televizyonlarda siyasetçilerin çirkinleştikçe çirkinleştiği günlerde bizim bizden başka sarılacak kimimiz var ki?

Kadıköy yerelinde bir araya gelerek her ay yaptığımız kahvaltılara davetlisiniz. Önce kahvaltımızı edelim sonra BARIŞ için birlikte ne yapabileceğimizi konuşalım.

Lezbiyen ve Biseksüel Kadın Buluşmaları (Aylık tema: biseksüellik/Panseksüellik)

Zaman: 11 Ekim 2015 Pazar, saat 16:00

Mekan: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

Not: Aligül ‘e sevgiler Haftası nedeniyle buluşmamız bu ay ikinci pazara alınmıştır.

Lezbiyen ve Biseksüel Kadın Buluşmaları

Türkiye LGBTİ hareketi lezbiyen ve biseksüel kadınların dışlanma ve güçlenme deneyimlerini paylaşabilecekleri ve dayanışabilecekleri “erkeklere” kapalı alanlarda zaman zaman biraraya geliyor ve etkinlikler yapıyor. 90’lı yıllarda çokça dile getirilen “lezbiyenler nerede” sorusunun artık pek dile gelmiyor olmasının en temel nedeni, kadınlara özgü bu alanların güçlenmemize ve siyasete olan inancımızın artmasına epey katkı sunmuş olması.

LGBTİ hareketinin eylem alanlarından fotoğraflarına bakan hiç kimse “kadınlar nerede” diye sormuyor artık. Ama ürettiği sözü yazılı hale getirip paylaşanlara veya LGBTİ hareketinin temel metinlerine, basın açıklamalarına, taleplerine baktığımızda özellikle natrans kadınlara özgü sözler, deneyimler, varoluş ifadeleri göremiyoruz pek. Kadınlar hareketin mutfağında epey güçlüler artık, ama varoluşumuz LGBTİ siyasetine yeterince yansımıyor. Bunun en temel nedeni ise, sadece başkalarının değil bizim bile genel LGBTİ siyaseti hakkında konuşuyor olmamız, “kadın” ve “eşcinsel” kimliklerinin kesişiminde yaşadıklarımızın gölgede kalıyor olması.

Kim konuşuyorsa, kimin sesi en çok duyuluyorsa, siyasetin içi ona göre doluyor. Lezbiyen ve biseksüel kadınlar olarak, günlük yaşamlarımızda yaşadığımız sorunları, kendimizi var etmemizin önündeki engelleri, nasıl bir yaşam istediğimizi daha çok ve yüksek sesle konuşmadıkça, siyaset bizsiz devam ediyor. Siyasetin bizsiz devam etmesi demek, değişmesine ihtiyaç duyduğumuz herşeyin yerli yerinde durup bize engel olmaya devam etmesi demek.

Sorunlarını, hayallerini, umutlarını sadece arkadaşlarınla değil de, sözü topluma ulaşacak bir ortamda konuşmak istersen, bu toplantılar tam da senin için!

Toplantılar her ayın ilk Pazar günü saat 16:00’da Lambdaistanbul’da yapılan toplantılar, Lambdaistanbul ve SPoD işbirliği ile organize ediliyor. Her toplantıda ses kaydı alınır, deşifre edilir ve uygun görülen feminist ve LGBTİ web sitelerinde yayınlanır.

Toplantılarda daha önceden belirlenmiş aylık programdaki konular tartışılır. Herkesini deneyimlerini ve beklentilerini kendini güvende hissettiği bir ortamda paylaşabiliyor olması en önemli şartımız. Herkesin yargılanmayacağını bilerek istediği herşeyi söylemesini çok önemsiyoruz.

Her buluşmamızda başka bir kişi moderatör oluyor. Moderatörün sorumluluğu, söz sırasını ve süreyi takip etmek, konuşmaların konudan uzaklaşmamasını sağlamak, uzun konuşmalarla başkalarının hakkının yenmemesine dikkat etmek, hiç konuşmayanları cesaretlendirmek, toplantıda ses kaydının alınmış olmasını sağlamak ve buluşmadan sonra 2 hafta içinde ses kaydını deşifre etmek.

Ses kaydı yapılacağı için, insanların konuşmadan önce deşifre edilen metinde hangi isimle geçmek istiyorsa bunu söylemesi iyi olacaktır. Çünkü kaydı deşifre eden kişi sesten herkesin kim olduğunu çıkaramaz, ayrıca herkesin hangi isimle anılmaki istediğini kişisel olarak takip etmek de kolay değil. Bu nedenle konuşan kişi, söze ismini söyleyerek girmesini rica ediyoruz.

Buluşmalarımız natrans erkeklere kapalıdır. Konuşma içerikleri lezbiyen ve biseksüel kadınların deneyimleriyle şekillenecektir.

Açılma Sohbetleri

Tarih: 17 Ekim 2015, Cumartesi, saat 17:00

Yer: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

LGBTİ bireyler olarak kimliğimizi gizlemek istemediğimizde sürekli devam eden bir açılma süreci ile karşılaşıyoruz. Kimimiz sadece arkadaşlarına, kimimiz sadece ailesine, kimimiz çevresindeki herkese açık olmayı tercih edebiliyoruz. Her birimiz bu süreci kişiliğimiz, sosyal çevremiz, olanaklarımız, inançlarımız ve değerlerimizle tamamen kendimize özgü yaşarken, bir yandan da benzer soru ve kaygılarla karşılaşıyoruz. Neden açılmak istediğimiz, hangi çevrelere açılmayı tercih ettiğimiz farklılaşırken, karşılaştıklarımız, yaşadıklarımız birbirine çok benziyor. “Hiç diğer translara benzemiyorsun” cümlesini duymayan, “eşcinselliğin nedeni nedir?” sorusuyla karşılaşmayan var mı? Yaşarken kafamızın karıştığı, kimi zaman korktuğumuz ve gözümüzde büyüyen açılma süreci, birbirimizle paylaştığımızda en güçlendirici deneyimlerimiz haline geliyor. Aradan zaman geçtiğinde, hüzünlü saatler içeriyor olmasına rağmen bazıları neşeyle hatırladığımız anılar haline bile dönüşebiliyor.

Açılmak tamamen bireysel bir seçim. Açılacak mısınız, kimlere açılacaksınız, sizin karar vereceğiniz bir konu. Deneyimlerinizi anlatmak, başkalarının deneyimlerini dinlemek, bu süreçte yalnız olmadığınızı görmek isterseniz her ayın üçüncü Cumartesi’si sizleri bekliyor olacağız. Açılma sürecinde aile tarafından yaşanan deneyimleri paylaşmak, destek ve dayanışma için LİSTAG aktivistleri de Açılma Sohbetleri’ne katılıyorlar.

LKM’de Yaratıcı Drama Atölyesi Başlıyor (Tanışma Toplantısı)

Zaman: 24 Ekim 2015 Pazar, saat 16:00

Mekan: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nde “Yaratıcı Drama Atölyesi” Ekim ayında başlıyor!

Isınma çalışmaları, ısındırma/buz kırıcı oyunları, tanışma/kaynaşma egzersizleri, LGBTİ bireylerin özgüvenini geliştirmeleri ve kendilerini tanıyıp kabullenmelerini sağlayan çalışmalar gibi çeşitli drama eğitimlerini kapsayan Yaratıcı Drama Atölyesi LKM’de başlıyor. Bu atölyeye katılmak için tiyatro bilgisine ya da sahne deneyimine sahip olmanız gerekmiyor.

Kasım, Aralık, Ocak aylarını kapsayacak olan 3 aylık atölyenin çalışma saatleri, 24 Ekim Cumartesi saat 16:00’da Lambdaistanbul Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek tanışma toplantısında belirlenecek..seni atölyemize sabırsızlıkla bekliyoruz! 

Lambdaistanbul’da Homofobiyi ve HİV’i Konuşuyoruz!

Tarih: 25 Ekim 2015, Cumartesi, saat 17:00

Yer: Lambdaistanbul Kültür Merkezi, Kadıköy

Konuşmaya Başlayalım, Önyargıları Tedavi Edelim.

Neden konuşmuyoruz? Neden sormuyoruz? Neden korkuyoruz?

Homofobi sosyal hayatımızın bir çok alanında karşıma engeller çıkartıyorken, alanlarımızı daraltıyor, özgürlüklerimizi sınırlıyorken, aynı şekilde gerekli sağlık hizmetlerini almamıza mani oluyor. Homofobi kaynaklı önyargılar nedeniyle bir çok insan bugün yaşadığımız coğrafyada hala cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında konuşmaktan çekiniyor.

Damgalanmaktan ve yaftalanmaktan korkuyor. Bunların başında Insan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü adında, hepimizin HIV kısa adıyla tanıdığı ama hakkında çok az şey bilip bol önyargıya ve korkuya sahip olduğu enfeksiyon geliyor. Homofobi’nin neden olduğu önyargıların karanlığında HIV’den korkuyor, HIV’i tanımıyor içimizde HIVfobi’yi yetiştiriyoruz. Birçoğumuz korkuları, endişeleri ve yerleşik yanıltıcı önyargılar nedeniyle test olmaktan çekiniyoruz. Aynı sebeplerle HIV ile yaşayan insanların sosyal hayatlarını kısıtlıyor, sağlık hizmeti alımından, çalışma hayatına bir çok alanda hayatlarını zorlaştırıyoruz.

Gelin hep beraber Lambdaistanbul’da Homofobi’yi ve HIV’i konuşalım. Konuştukça tanıyalım, tanıdıkça alışalım, alıştıkça önyargılarımızı aşalım. HIV’in ve HIVfobi’nin önüne geçelim.

Lambdaistanbul Weekly Tea & Talk hour (Every Wednesday)

Tarih: October 2015, 19:00

Mekan: Lambdaistanbul

To all the English speaking queers and queer allies out there! Are you an English speaking expat or an exchange student in Istanbul looking to socialize in an lgbti-friendly setting? Or an intermediate/advanced learner of English looking to improve your spoken English? You are all invited to join Lambdaistanbul’s weekly English tea & talk hour to talk about lgbti issues, share experiences, perspectives, observations while socializing with other English speaking queers and queer allies.

Tea& Talk Hour Facebook Page: https://www.facebook.com/groups/457789770999651/?fref=ts


Etiketler: kültür sanat
İstihdam