26/11/2008 | Yazar: Kaos GL

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin tamam mı, devam mı kararının verileceği dava, Ankara’da Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nde 25 Kasım Salı günü saat 9:40’da görüldü.

Lambdaistanbul Yargıtay kararını bekliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı



Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin tamam mı, devam mı kararının verileceği dava, Ankara’da Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nde 25 Kasım Salı günü saat 9:40’da görüldü. Aynı gün saat 17:00’de Yüksel Caddesi İnsan Hakları anıtı önünde LGBTT Hakları Platformu tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

“Genel ahlaka aykırı” olduğu gerekçesiyle kapatılmak istenen Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği’nin temyiz davası Ankara’da görüldü. İstanbul, Eskişehir, İzmir, Diyarbakır gibi illerdeki LGBTT örgütlenmelerden temsilciler de davayı izlemek için Ankara’daydılar.



Sabah saat 9.40’da başlayan mahkemede Lambdaistanbul’un avukatları savunmalarını verdiler. 10 dakika süren savunmanın ardından mahkeme bitti.

Lambda'nın hukuk mücadelesi 2 yıldır sürüyor

1993’ten beri İstanbul’da faaliyet gösteren Lambdaistanbul, 2006 Mayıs’ında dernekleşti. İstanbul Valiliği, dernek tüzüğünün hukuka ve ahlaka aykırı olduğunu iddia ederek kapatılması için savcılığa başvurdu. Savcı örgütlenme özgürlüğü kapsamında davayı reddetmesine rağmen Valilik karara itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıdı.

Dernek İl Müdürlüğü 14 Haziran'da dernek tüzüğünde belirtilen amaçları hukuka ve genel ahlaka aykırı bulup derneğin ismimin de Türkçe olmadığını söyleyip dernekten "eksikliklerini" düzeltmesini istedi.

Lambdaistanbul yasal prosedüre göre bir ay içinde isimlerinin Türkçe karşılığını açıklayıp tüzük amaçlarının yasalara muhalefet etmediği bildiriminde bulundu.

Beyoğlu 3. Asliye Mahkemesi, bilirkişi raporuna rağmen 6. duruşmada derneği genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırı bulduğu gerekçesiyle feshine karar verdi.

Mahkemenin ardından "Derneğime Dokunma!" ismiyle bir kampanya başlatan Lambdaistanbul'a Türkiyeli LGBTT örgütlerinin yanı sıra Yurt içi ve dışından STK'ler, politikacılar ve hak savunucuları da destek verdi.

Yüksel Caddesinde yapılan basına açıklamasında; “2006 Mayıs ayında başlayan dernekleşme sürecimiz İstanbul Valiliği’nin adımızı ve tüzüğümüzü hukuka, ahlaka ve Türk aile değerlerine aykırı bulmasıyla mahkemeye taşındı. 6 celse atlattık ve İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, bilirkişinin lehimize verdiği rapora rağmen hakkımızda kapatılma kararı verdi. Bu karara itirazımız sonucunda davamız bugün Yargıtay’da görüldü ve örgütlenmemizin ahlaksızlık olmadığını haykırıyor ve adalet bekliyoruz.



Ahlaksız değiliz, örgütleniriz….

Ankara’daki kardeş örgütlerimiz olan Kaos GL ve Pembe Hayat Dernekleri hakkında da hukuka, ahlaka ve Türk aile değerlerine aykırı oldukları gerekçesiyle Ankara Valiliği tarafından Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu. Ama adalet burada farklı isledi ve İstanbul 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın aksine buradaki Yerel Mahkeme ve Savcılık kapatılmama kararlarını çoktan vermişti. Nasıl oldu da aynı yasalardan bu denli farklı iki karar çıkabildi?

Eşitlik, hemen şimdi…

Tekrarlıyoruz. Anayasanın eşitlik maddesine cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ifadeleri eklenmedikçe, bu tip önyargılardan beslenen kararların varlığı kaçınılmaz olacak, eşitsizlik, ayrımcılık ve yoğun insan hakki ihlalleri devam edecek.

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği hakkında Yerel Mahkeme’nin vermiş olduğu kapatılma kararını, Yargıtay bir ay içinde açıklayarak onayacak ya da reddedecek. Biz kararın insan haklarından yana verilmesini ve kapatılma kararının reddini talep ediyoruz. Şiddet gören, isten atılan, dışlanan, izole edilen, sosyal haklarından mahrum bırakılan bizler, artik örgütlenme hakkimiz önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz.” denildi.

Susma haykır eşcinseller vardır…

LGBTT Hakları Platformu

İzmir Travesti ve Transseksüel Inisiyatifi

Kaos GL Derneği

Kaos GL İzmir Oluşumu

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

MorEL Eskişehir LGBTT Oluşumu

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

Piramid LGBTT Diyarbakır Oluşumu

Fotoğraflar: Semih Varol


Etiketler: insan hakları
İstihdam