30/12/2009 | Yazar: Kaos GL

Latin Amerika'nın ilk eşcinsel evliliği Arjantin'de gerçekleşti.

Latin Amerika'da ilk eşcinsel evlilik Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Latin Amerika'nın ilk eşcinsel evliliği Arjantin'de gerçekleşti.

Arjantin'de bir gey çift, Latin Amerika'nın resmi nikahla evlenen ilk eşcinsel çifti oldu.
Jose Maria Di Bello ile Alejandro Freye adlı çiftin nikahı, Tierre del Fuego eyaletinin Ushuaia kentinde kıyıldı.
 
Arjantin'de eşcinsel evliliği medeni kanuna göre yasak. Ancak anayasada, evliliğin bir erkekle kadın arasında olması gerektiği konusunda bir hüküm bulunmuyor. Bu boşluktan yaralanan eyalet valisi çiftin evlenmesi için özel izin çıkardı. Evlilik, ülkenin Katolik liderleri arasında tepkiye yol açtı.
 
Buenos Aires'te bu aybaşlarında bir yargıç, kentte kıyılacak bir eşcinsel nikâhını son anda engellemişti. Her ikisi de HIV virüsü taşıyan çift, asıl olarak 1 Aralık Dünya AIDS gününde evlenmeyi planlıyordu.
 
Çiftin evlenmesini mümkün kılan Tierra del Fuego Valisi Fabiana Rios yaptığı açıklamada, eşcinsel evliliğinin insan hakları açısından önemli bir adım olduğunu belirtti.
 
Nikahlarının kıyılmasının ardından konuşan Jose Maria Di Bello, "Bunun Latin Amerika'daki gey ve lezbiyenler için ne anlama geldiğini düşünüp çok heyecanlanıyor ve mutlu oluyoruz." dedi. Ancak Rahip Juan Carlos, bu evliliğin insan türünün devamına karşı bir saldırı olduğunu söyledi. Diğer Katolik liderler ise eşcinseller için hak ortaklığı anlaşmasının yeterli olması gerektiğini savundu.

Eşcinsellere evli çiftlerinkine benzer haklar sunan bu anlaşma dört Arjantin kentinde yasal durumda. Yüksek Mahkeme'nin önümüzdeki yıl eşcinsel evliliğiyle ilgili bir karar alması bekleniyor.


Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam