25/10/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Oyuncu Laverne Cox, transların yasal kazanımlarınının korunması için oy kullanmaya çağırdı.

Laverne Cox: “Benim adım bu, başka isimle anılmayacağım” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Oyuncu Laverne Cox, transların yasal kazanımlarınının korunması için oy kullanmaya çağırdı.

Orange is The New Black yıldızı Laverne Cox, Kasım ayında gerçekleşecek referandumda trans haklarının korunması için ABD’nin Massachusetts eyaletinde yürütülen #YESon3 kampanyasının etkinliğine katıldı. Cox, 2016’da yürürlüğe giren tuvalet, alışveriş merkezi ve restoran gibi kamuya açık yerlerde transları ayrımcılığa karşı koruyan yasaların devamlılığı için oy kullanmaya çağırdı.

Oyuncu, çağrısının ardından trans çocuklara şöyle seslendi: “Senin hakkında insanların söyediği şeyler hiç önemli değil, kutsal bir amaç için buradasın. Sen kutsalsın.”

Ardından kendi hikâyesine değinen Cox, yaşamım boyu yaşadığı saygısızlığın ölürken sürdürülmesine izin vermeyeceğini söyledi:

“20 yıl önce, trans geçi sürecim öncesi yaşadığım ayrımcılığı hatırıyorum. Sokakta uğradığım tacizler ve kimliğin sebebiyle evi terk ettikten sonra kendimi neden duygusal olarak korumam gerektiğini anladım. ‘Benim adım Laverne Cox, başka bir isimle anılmamalıyım’ yazan notları her gün cebimde taşıdım, öldüğümde ismimin doğru anılmasını istedim. Bir süre sonra kendimi öldürmeyi çok kez düşündüğüm için notlarımı yaşadığım dairenin çevresinde bir yerlere bıraktım. Her gün yaşadığım, kimliğime yönelen saygısızlığı öldüğümde de yaşayamazdım.

Referandumda ne olacak?

Gerçekleşecek referandumunun üç sorusu var. İlki bir hemşireye atanan hasta sayısında değişikliğine, ikincisi seçim harcamalarını sınırlama ve hakları koruma komisyonuna ve üçüncü soru ise 2016'da yürürlüğe giren, transları kamusal alanda ayrımcılığa karşı koruyan yasanın iptaline ilişkin.

Eğer üçüncü soruda “Evet” oyları yüksek çıkarsa yasa devam edecek, “Hayır” çıkarsa kaldırılacak.


Etiketler: insan hakları
İstihdam