27/04/2023 | Yazar: Kaos GL
LBQ Buluşmaları Raporu; lezbiyen, biseksüel ve queerlerin ortaklaşan, farklılaşan ve özgülleşen ihtiyaçları çerçevesinde öz örgütlenme deneyimlerini ve LBQ’ların güncel tartışmalarını ele aldı.
Güçlenme Pratikleri Sosyal Girişimi ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), dijital ortamda yayınlanan LBQ Buluşmaları Raporu’nda; lezbiyen, biseksüel ve queerlerin ortaklaşan, farklılaşan ve özgülleşen ihtiyaçları çerçevesinde öz örgütlenme deneyimlerini ve LBQ’ların güncel tartışmalarını ele aldı.
Çalışmanın hazırlık aşamasında tematik yuvarlak masa toplantılarına düzenli katılımı sağlayacak lezbiyen, biseksüel ve queer olarak kendini tanımlayan kadın+, trans+, interseks ve non-binary’lerden oluşan bir çalışma grubu için çağrıda bulunuldu. Engelleri aşmanın yeni yollarını düşünmek için yönelik üç oturumdan oluşan bir online etkinlik serisinde yuvarlak masa toplantılarıyla diyaloğu canlandırmak amaçlandı. Farklı şehirlerden LBQ aktivistlerinin çalışma grubuna katılımını teşvik edildi. İstanbul’dan 10, Ankara’dan 5, Amed (Diyarbakır), İzmir, Mersin ve Rize’den birer aktivist, hem Van hem de Mardin’de ikamet eden bir aktivist ile birlikte toplamda 21 aktivist çalışma grubuna dahil oldu. Etkinlik serisindeki tartışmalardan edinilen içgörüler derlendi.
LBQ Buluşmaları Raporu, Güçlenme Pratikleri Sosyal Girişimi ve SPoD ile ilgili bilgi içeren “Biz Kimiz?” bölümünden sonra Önsöz ile karşılıyor. Giriş bölümünün ardından çalışmanın yöntemi paylaşılıyor. İçgörüler bölümü üç alt başlıkta inceleniyor: LBQ Hareketin Tarihi ve Bugünü, LBQ Hareketi ve Kesişimsellik, LBQ Hareketin Karşılaştığı Zorluklar ve Çözüm Yolları. Sonuç ve Öneriler bölümünün ardından geçmişten bugüne LBQ öz örgütlenmelerine bir bakış sağlaması umuduyla eklenen LBQ Hareketin Türkiye’deki İzlekleri ekiyle rapor son buluyor:
“Bu raporla LBQ hareketiyle ilişkilendirdiğimiz deneyimlere dair bilgi aktarımı sağlamayı ve bugünün hafızasını tutmayı amaçladık. Raporda LBQ hareketi diye ifade ettiğimiz şey yekpare bir eylem ve düşünce zincirinden oluşmuyor. Daha çok, heteronormatif dünyayla mücadele eden LBQ’ların örgütlenme deneyimlerinin birbirine eklemlenmesine işaret ediyor. Umarız bu rapor; çeşitlilik, kesişimsellik ve kapsayıcılıktan beslenen ve bu ilkeleri özümseyen LBQ öz örgütlenmeleri ve çalışma gruplarının oluşumuna ilham olur.”
LBQ Buluşmaları Raporunu buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam