15/11/2012 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır milletvekili Leyla Zana, Meclis’te ‘Süresiz ve dönüşümsüz’ açlık grevine başladı. Zana’nın da katılmasıyla 9 milletvekili açlık grevine başlamış oldu.

Leyla Zana Meclis’te Açlık Grevine Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Diyarbakır milletvekili Leyla Zana, Meclis’te “Süresiz ve dönüşümsüz” açlık grevine başladı. Zana’nın da katılmasıyla 9 milletvekili açlık grevine başlamış oldu.
 
PKK lideri Abdullah Öcalan’ın tecridinin son bulması talebinin de aralarında bulunduğu bazı isteklerle 65 gündür açlık grevi düzenleyenlere Diyarbakır bağımsız milletvekili Leyla Zana da katıldı.
 
Leyla Zana’nın destek için dün Meclis’teki odasında süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamasını DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk açıkladı.
 
Mardin bağımsız milletvekili Ahmet Türk’ün Leyla Zana’nın süreci tıkamaya yönelik bir mantıkla değil, tam tersine sürecin kolaylaşması, diyalog ortamının oluşması için açlık grevine gitme kararı aldığını ifade ettiğini duyurdu.
 
Eylemciler, Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılmasıyla birlikte mahkeme salonlarında ana dillerinde savunma yapmalarına izin verilmesini ve ana dilde eğitimi de talep ediyor.
 
Meclis’deki odasında açlık grevine başlayan Leyla Zana, düşünce özgürlüğü alanında Avrupa Parlamentosu’nun verdiği Sakharov Ödülü’ne 1995 yılında layık görülmüştü.
 
Leyla Zana bu ay başında Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz’a gönderdiği mektupta, açlık grevcilerinin Abdullah Öcalan’ın tecridine son verilmesi yönündeki taleplerinin yerinde olduğunu bildirmişti.
 
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Türkiye Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e önceki gün bir mektup göndererek, cezaevlerinde süren açlık grevleriyle ilgili kaygılarını iletti.
 
Zana, 1991 yılında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin listesinden meclise girdikten sonra ABD’de yaptığı bir konuşmada söyledikleri de ele alınarak, dokunulmazlığı kaldırıldıktan ve meclisten götürüldükten sonra 1994 yılında 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
Zana, 9 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 8 Haziran 2004’te serbest bırakıldı. Zana son genel seçimlerde yeniden meclise girmeye hak kazandı.
 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam